A cégek vezetését nem érdeklik a költséghatékony megoldások? Itthon nem...

Pénzcentrum
2007. december 13. 14:05

Az utóbbi években egyre érezhetőbb a belső ellenőrzés iránt szükséglet a vállalakozásokon belül. Bár itthon törvényileg nem kötelező ennek a fajta ellenőrzésnek az elvégzése, vagy elvégeztetése, ennek ellenére a külföldi vállalati kapcsolatok sokszor megkövetelik a cégen belüli folyamatok ellenőrzését. Így ezt a területet vizsgálta a PricewaterhouseCoopers (PWC), hogy vajon a hazai vállalatok hogyan viszonyulnak a belső ellenőrzéshez...

Az egyre növekvő külföldi és itthoni igények ellenére a hazai cégek viszonylag nagy része csak felesleges költséghelynek tartja a belső ellenőrzési tevékenységet, és nem pedig segítségnek, illetve hatékonyság növelő eszköznek, amivel a cég termelékenysége is fokozódhat. A felesleges munkafolyamatok feltárásával ugyanis nem csak az adott részleg munkája csökkenthető, hanem felesleges kiadásokat is megtakarít a vállalat.

A PricewaterhouseCoopers és a Belső Ellenőrök Magyarországi Szervezete (BEMSZ) által közösen készített és a napokban publikált felmérés célja egy független fórum biztosítása volt, amely lehetőséget teremt a különböző iparágakban működő belső ellenőrzési szervezetek számára, hogy beszámoljanak a szakma legfontosabb tendenciáiról és a legégetőbb kérdésekről.

A belső ellenőrzés célja nem az, hogy mindenáron hibát találjanak a cég működésében, vagy az alkalmazottak munkájában, hanem az, hogy a kockázati szempontból veszélyes pontokat megtalálják, és ellenőrizzék, hogy a szabályzatoknak, illetve a törvénynek megfelelnek-e a folyamatok. A vizsgálat végén pedig a javaslatok alapján a cég hatékonyabbá és biztonságosabbá tudja tenni a munkavégzést.

A felmérésben részt vevő cégek 70 százaléka rendelkezik magyarországi belső ellenőrzési tevékenységgel. A maradék 30 százalék általában az anyacég által kirendelt ellenőröknek veti alá magát. Ami viszont nem túl jó tendencia, hogy a belső ellenőrök az esetek felében a vezetőségnek jelentenek, aminek köszönhetően nagyobb az esély arra, hogy sérüljön a belső ellenőrök függetlensége. Az ideális az lenne, ha a belső ellenőrzés az audit bizottságnak jelentene, ami a vezetőség felett áll. A cégek viszont mindössze 37 százaléka rendelkezik audit bizottsággal.

A legnagyobb problémát az jelenti az iparág fejlődése során, hogy a dolgozók mellett a vezetés sem látja be ennek az ellenőrzésnek a hasznosságát. Ez az oka annak is, hogy ahol van belső ellenőrzés a cégen belül, ott is alacsony a költségkeret, a nettó árbevétel kevesebb mint 0,25 százaléka.

A kérdőívet a PwC és a BEMSZ a Figyelő Top 200 2005-ös kiadásában szereplő társaságok belső ellenőreinek, illetve - ennek hiányában - vezérigazgatóinak/gazdasági igazgatóinak küldte el. (Ezen felül további 50 társaságot kérdeztek meg.)

Az online kérdőív kitöltésére 2007. július, augusztus és szeptember hónapokban került sor. A teljes válaszadási arány 30%-os volt: 75 értékelhető válasz szolgált a felmérés alapjául, ami a régiós felmérésekhez viszonyítva még mindig jó aránynak számít...

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16