Hová tűnnek az uniós pénzek? - A Nagy Testvér mindent lát!

Pénzcentrum
2007. november 16. 05:55

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kedden kiadott közleménye szerint az idei év első három negyedévében az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) magyarországi irodájának 46 olyan esetet jelentett, amelyek kapcsán szabálytalanságot vizsgált. Sokan bizonyosan felkaphatták fejüket az elmúlt hetek uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos viharának kapcsán ezekre a számokra, ráadásul a héten adtunk hírt arról is, hogy elindult a www.anti-lop.gov.hu kormányzati csalásellenes portál is. Azt azonban nem árt tudni, mi áll a szabálytalansági eljárások mögött, s hogyan működik az NFÜ eljárási, ellenőrzési rendszere!

Ellenőrzési kérdések

Az Európai Uniós források felhasználásakor a szabályok számtalan ellenőrzési feladatot írnak elő. Milyen ellenőrzési feladatokat szükséges elvégezni? Az NFÜ működési kézikönyve alapján megkülönböztethetünk az államháztartásról szóló törvény előírásai alapján keletkező ellenőrzési feladatokat, illetve azokat, amelyeket az uniós szabályozás keletkeztet.

Előbbi esetében, vagyis az államháztartás ellenőrzésének keretében olyan pénzügyi ellenőrzés zajlik, amely lehet belső, illetve külső. Ez utóbbit az Állami Számvevőszék végzi. Belső ellenőrzés az ellenőrzési tevékenységek harmonizációja, szabályozása, koordinációja, valamint a közzétett módszertani útmutatók és irányelvek alkalmazásának ellenőrzésében merül ki.

Az uniós szabályok által előírt ellenőrzések a külső és belső mellett tartalmazzák a verifikációs ellenőrzést is. Ez utóbbi során vagy az NFÜ-nek, vagy pedig a Közreműködő Szervezetnek (KSZ) kell biztosítania a kedvezményezett által benyújtott jelentések, nyilatkozatok, bizonylatok (dokumentum alapú, tartalmi és formai) ellenőrzését, illetve a kiválasztott projektek esetében a helyszíni ellenőrzést.

A lezajlott ellenőrzések következménye lehet többek között valamely javaslat megfogalmazása, valamely szabálytalanság megállapítása, vagy a szabálytalanság gyanújának feltárása, a támogatási szerződéstől való elállás, vagy más hatóság eljárásának kezdeményezése, így például a rendőrségé. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az ellenőrző szervezet szabályokat nem alkothat.

A szabálytalansági eljárás tehát kétféleképpen zárulhat le, vagy az kerül megállapításra, hogy nem történt szabálytalanság, vagy pedig az, hogy igen, s ez utóbbi esetben kerül sor valamely intézkedés elrendelésére. A szabálytalansági eljárás szabálytalanság megállapításával többek között zárulhat a szerződéskötés előtt a pályázó elutasításával, szerződésmódosítással, korrekcióra történő felszólítással, súlyosabb esetben akár büntetőeljárás kezdeményezésével is.

Szabálytalansági eljárások

Az esetlegesen felmerülő szabálytalanságok kezelésének célja az uniós támogatások felhasználásának az egyes vonatkozó szabályok sérelmének megelőzése, megakadályozása. A szabálytalansági eljárások körébe tartozik sérelem bekövetkezése esetén az eredeti állapot helyreállítása.

A fogalmak, illetve eljárások magyarázatán túl ideje rátérni arra, mit is jelent maga a szabálytalanság. Az NFÜ működési kézikönyve alapján tehát szabálytalanságnak minősül a közösségi jog valamely rendelkezésének valamilyen tevékenységből, vagy mulasztásból fakadó megsértése, amely az unió költségvetését az arra rótt indokolatlan költség formájában megsérti.

Sőt a közösségi jogon túl a nemzeti jogban foglalt előírásoknak, a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek olyan jellegű megsértése is szabálysértésnek minősül, melyek következtében a Magyar Köztársaság pénzügyi érdekei sérülnek, vagy sérülhetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek értelmében szabálytalansági eljárás a szabálytalanság gyanújának kivizsgálása, a szükséges döntések meghozatala, s azoknak végrehajtása. A szabálytalansági eljárásokról negyedévente kell jelentést készíteni az Európai Bizottságnak, azokról a szabálytalanságokról, amelyek 10 ezer eurónál (2,5 millió forintnál) alacsonyabb összegre vonatkoznak.

A számok bűvöletében

Az NFÜ adatai szerint az első Nemzeti Fejlesztési Terv (2004-2006) időszakában összesen 904 darab eljárást indítottak saját intézményrendszerben, ebből 2006 során összesen 124 esetben indult vizsgálat.

Az idei év első három negyedévében összesen 46 esetet jelentett az NFÜ az OLAF-nak, amelyek esetében szabálytalanság vizsgálata történt. Közülük 29 esetben állapítottak meg valóban szabálytalanságot, melyeknek lezárásaként összesen 780 milliárd forint visszafizetését rendelték el. A maradék 13 esetben nem történt szabálytalanság, 4 ügy kivizsgálása pedig még zajlik.

Az NFÜ tájékoztatása szerint 2007 első három negyedévében, a szóban forgó szabálytalansági vizsgálatok egy részében az volt a probléma, hogy a pályázók már a pályázat benyújtása előtt megkezdték a projektet, míg másutt nem is valósították meg azt. Emellett gyakori hibaként merült fel a pénzügyi nyilvántartás hiányossága, valamint a támogatási szerződéstől való eltérés. Előfordult olyan is, hogy megsértették a közbeszerzési törvényt, téves elszámolást nyújtottak be, vagy pedig nem elszámolható költségeket próbáltak meg elszámoltatni.

Mitől lesz átlátható a pénzek felhasználása ezeken kívül?

A héten indították be az anti-lop elnevezést viselő portált, ahol az uniós források felhasználásával kapcsolatos visszaélések, törvénytelenségek bejelentésére nyílik lehetőség. Emellett minden pályázónak lehetősége nyílik saját bírálatának megtekintésére, annak is, akit elutasítottak. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program kiírásának kritériumai például oly módon meghatározottak, hogy elméletileg minden pályázó előre kiszámíthatja pontjait.

Mindezek mellett pedig a nyertes pályázatok, a pályázók neve és az elnyert támogatás célja folyamatosan olvasható az NFÜ honlapján.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?