21 °C Budapest

Hová tűnnek az uniós pénzek? - A Nagy Testvér mindent lát!

Pénzcentrum
2007. november 16. 05:55

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kedden kiadott közleménye szerint az idei év első három negyedévében az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) magyarországi irodájának 46 olyan esetet jelentett, amelyek kapcsán szabálytalanságot vizsgált. Sokan bizonyosan felkaphatták fejüket az elmúlt hetek uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos viharának kapcsán ezekre a számokra, ráadásul a héten adtunk hírt arról is, hogy elindult a www.anti-lop.gov.hu kormányzati csalásellenes portál is. Azt azonban nem árt tudni, mi áll a szabálytalansági eljárások mögött, s hogyan működik az NFÜ eljárási, ellenőrzési rendszere!

Ellenőrzési kérdések

Az Európai Uniós források felhasználásakor a szabályok számtalan ellenőrzési feladatot írnak elő. Milyen ellenőrzési feladatokat szükséges elvégezni? Az NFÜ működési kézikönyve alapján megkülönböztethetünk az államháztartásról szóló törvény előírásai alapján keletkező ellenőrzési feladatokat, illetve azokat, amelyeket az uniós szabályozás keletkeztet.

Előbbi esetében, vagyis az államháztartás ellenőrzésének keretében olyan pénzügyi ellenőrzés zajlik, amely lehet belső, illetve külső. Ez utóbbit az Állami Számvevőszék végzi. Belső ellenőrzés az ellenőrzési tevékenységek harmonizációja, szabályozása, koordinációja, valamint a közzétett módszertani útmutatók és irányelvek alkalmazásának ellenőrzésében merül ki.

Az uniós szabályok által előírt ellenőrzések a külső és belső mellett tartalmazzák a verifikációs ellenőrzést is. Ez utóbbi során vagy az NFÜ-nek, vagy pedig a Közreműködő Szervezetnek (KSZ) kell biztosítania a kedvezményezett által benyújtott jelentések, nyilatkozatok, bizonylatok (dokumentum alapú, tartalmi és formai) ellenőrzését, illetve a kiválasztott projektek esetében a helyszíni ellenőrzést.

A lezajlott ellenőrzések következménye lehet többek között valamely javaslat megfogalmazása, valamely szabálytalanság megállapítása, vagy a szabálytalanság gyanújának feltárása, a támogatási szerződéstől való elállás, vagy más hatóság eljárásának kezdeményezése, így például a rendőrségé. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az ellenőrző szervezet szabályokat nem alkothat.

A szabálytalansági eljárás tehát kétféleképpen zárulhat le, vagy az kerül megállapításra, hogy nem történt szabálytalanság, vagy pedig az, hogy igen, s ez utóbbi esetben kerül sor valamely intézkedés elrendelésére. A szabálytalansági eljárás szabálytalanság megállapításával többek között zárulhat a szerződéskötés előtt a pályázó elutasításával, szerződésmódosítással, korrekcióra történő felszólítással, súlyosabb esetben akár büntetőeljárás kezdeményezésével is.

Szabálytalansági eljárások

Az esetlegesen felmerülő szabálytalanságok kezelésének célja az uniós támogatások felhasználásának az egyes vonatkozó szabályok sérelmének megelőzése, megakadályozása. A szabálytalansági eljárások körébe tartozik sérelem bekövetkezése esetén az eredeti állapot helyreállítása.

A fogalmak, illetve eljárások magyarázatán túl ideje rátérni arra, mit is jelent maga a szabálytalanság. Az NFÜ működési kézikönyve alapján tehát szabálytalanságnak minősül a közösségi jog valamely rendelkezésének valamilyen tevékenységből, vagy mulasztásból fakadó megsértése, amely az unió költségvetését az arra rótt indokolatlan költség formájában megsérti.

Sőt a közösségi jogon túl a nemzeti jogban foglalt előírásoknak, a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek olyan jellegű megsértése is szabálysértésnek minősül, melyek következtében a Magyar Köztársaság pénzügyi érdekei sérülnek, vagy sérülhetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek értelmében szabálytalansági eljárás a szabálytalanság gyanújának kivizsgálása, a szükséges döntések meghozatala, s azoknak végrehajtása. A szabálytalansági eljárásokról negyedévente kell jelentést készíteni az Európai Bizottságnak, azokról a szabálytalanságokról, amelyek 10 ezer eurónál (2,5 millió forintnál) alacsonyabb összegre vonatkoznak.

A számok bűvöletében

Az NFÜ adatai szerint az első Nemzeti Fejlesztési Terv (2004-2006) időszakában összesen 904 darab eljárást indítottak saját intézményrendszerben, ebből 2006 során összesen 124 esetben indult vizsgálat.

Az idei év első három negyedévében összesen 46 esetet jelentett az NFÜ az OLAF-nak, amelyek esetében szabálytalanság vizsgálata történt. Közülük 29 esetben állapítottak meg valóban szabálytalanságot, melyeknek lezárásaként összesen 780 milliárd forint visszafizetését rendelték el. A maradék 13 esetben nem történt szabálytalanság, 4 ügy kivizsgálása pedig még zajlik.

Az NFÜ tájékoztatása szerint 2007 első három negyedévében, a szóban forgó szabálytalansági vizsgálatok egy részében az volt a probléma, hogy a pályázók már a pályázat benyújtása előtt megkezdték a projektet, míg másutt nem is valósították meg azt. Emellett gyakori hibaként merült fel a pénzügyi nyilvántartás hiányossága, valamint a támogatási szerződéstől való eltérés. Előfordult olyan is, hogy megsértették a közbeszerzési törvényt, téves elszámolást nyújtottak be, vagy pedig nem elszámolható költségeket próbáltak meg elszámoltatni.

Mitől lesz átlátható a pénzek felhasználása ezeken kívül?

A héten indították be az anti-lop elnevezést viselő portált, ahol az uniós források felhasználásával kapcsolatos visszaélések, törvénytelenségek bejelentésére nyílik lehetőség. Emellett minden pályázónak lehetősége nyílik saját bírálatának megtekintésére, annak is, akit elutasítottak. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program kiírásának kritériumai például oly módon meghatározottak, hogy elméletileg minden pályázó előre kiszámíthatja pontjait.

Mindezek mellett pedig a nyertes pályázatok, a pályázók neve és az elnyert támogatás célja folyamatosan olvasható az NFÜ honlapján.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem