16 °C Budapest

Licitálhatsz a találmányokra

Pénzcentrum
2007. május 18. 08:30

Az USA példáját követve Németországban is megtartották Európa első szellemi termékeket kínáló árverését - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár a müncheni aukció forgalma egyelőre alulmúlta a tengerentúliakét, a rendező cég, az IP Auction (IPA) szerint kedvező, hogy a felkínált 300 tétel harmadát elvitték.

Az aukció mögött az az ötlet húzódik, hogy több cég tulajdonában is vannak olyan találmányok szabadalmai, amelyek végül nem vezettek új termék kifejlesztéséhez. Ez a kihasználatlan szellemi vagyon azonban érdekes lehet más profilú vállalatoknak, akiknek jobban megéri ezeket a technológiákat megvásárolni, mint maguknak kifejleszteni.

Eddig azonban ezeket a cseréket zárt ajtók mögött, bilaterális úton próbálták a vállalatok elintézni, a nyilvánosság kizárása mellett. Manfred Petri, az IPA szóvivője szerint emiatt a folyamat általában nagyon sokáig tartott, s a versenyhelyzet hiánya miatt valószínűleg nem is az optimális áron került megkötésre az üzlet.

A világ első ilyen aukcióját egyébként a chicagói Ocean Tomo nevet viselő cég rendezte meg a tengerentúlon 2006-ban, melyet azóta még két árverés követett. A legutolsó árverés forgalma elérte a 11,4 millió dollárt, amelyből egyetlen leütési tétel ára például 3 millió dollárt tett ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarországon úgynevezett szellemitermék-börzén lehet szabadalmak, találmányok között válogatni. Az Innoforumot immáron 15. alkalommal rendezik meg, június 11-12 között. Az Innoforum látogatása, valamint az azon folyó tárgyalásokon való részvétel ingyenes. A résztvevők és látogatók számára ezen felül térítés nélkül biztosítanak jogvédelmi és üzleti tanácsadást, műszaki információkat, valamint technológiaközvetítést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?