2 °C Budapest

Licitálhatsz a találmányokra

Pénzcentrum
2007. május 18. 08:30

Az USA példáját követve Németországban is megtartották Európa első szellemi termékeket kínáló árverését - olvasható a Világgazdaságban.

Bár a müncheni aukció forgalma egyelőre alulmúlta a tengerentúliakét, a rendező cég, az IP Auction (IPA) szerint kedvező, hogy a felkínált 300 tétel harmadát elvitték.

Az aukció mögött az az ötlet húzódik, hogy több cég tulajdonában is vannak olyan találmányok szabadalmai, amelyek végül nem vezettek új termék kifejlesztéséhez. Ez a kihasználatlan szellemi vagyon azonban érdekes lehet más profilú vállalatoknak, akiknek jobban megéri ezeket a technológiákat megvásárolni, mint maguknak kifejleszteni.

Eddig azonban ezeket a cseréket zárt ajtók mögött, bilaterális úton próbálták a vállalatok elintézni, a nyilvánosság kizárása mellett. Manfred Petri, az IPA szóvivője szerint emiatt a folyamat általában nagyon sokáig tartott, s a versenyhelyzet hiánya miatt valószínűleg nem is az optimális áron került megkötésre az üzlet.

A világ első ilyen aukcióját egyébként a chicagói Ocean Tomo nevet viselő cég rendezte meg a tengerentúlon 2006-ban, melyet azóta még két árverés követett. A legutolsó árverés forgalma elérte a 11,4 millió dollárt, amelyből egyetlen leütési tétel ára például 3 millió dollárt tett ki.

Magyarországon úgynevezett szellemitermék-börzén lehet szabadalmak, találmányok között válogatni. Az Innoforumot immáron 15. alkalommal rendezik meg, június 11-12 között. Az Innoforum látogatása, valamint az azon folyó tárgyalásokon való részvétel ingyenes. A résztvevők és látogatók számára ezen felül térítés nélkül biztosítanak jogvédelmi és üzleti tanácsadást, műszaki információkat, valamint technológiaközvetítést.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?