5 °C Budapest

Van itt ötlet, csak nincs rá elég pénzünk

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 10:00

A bejegyzett találmányok számát tekintve történelmi mélyponton vagyunk, ebben vélhetően az is szerepet játszik, hogy itthon az uniós átlag felét fordítják csupán kutatás-fejlesztésre - olvasható a Magyar Hírlapban.

Statisztikai adatok szerint az ázsiai régió már megelőzte az uniót a kutatás-fejlesztési (k+f) célokra szánt források tekintetében. Az ottani országok rangsorát Japán és Dél-Korea vezeti, azonban Kína is "rákapcsolt", itt a kutatás támogatása évente 20 százalékkal emelkedik.

Az Egyesült Államokban a k+f beruházásokra fordított összeg a GDP 2,5 százalékát teszi ki, míg az unióban ez csupán 1,8 százalék. A Lisszabonban elfogadott innovációs fejlesztésekre épülő stratégia szerint ennek az aránynak el kellene érnie a 3 százalékos szintet.

Itthon a k+f költségek kétharmadát állja az állam, míg a magánszektor részesedése csupán egyharmad. A találmányok, szabadalmak számának csökkenésének megfordításához egyrészt a felső- és középoktatási háttér megerősítésére volna szükség. Másrészt nagyon fontos szerepet játszhat a korai szakaszú finanszírozás, melyet az unióban is kiemelten kezelnek.

A korai szakaszú finanszírozás egyik legfontosabb eleme az olyan magánszektorbeli támogatók megtalálása, amelyek meghitelezik a prototípusok, illetve tanulmányok elkészítésének összegét.

A kutatások és fejlesztések emelkedésének előidézéséhez a kormányzati befektetések is szükségesek. Az európai költségvetésben az innovációs keretprogramokra szánt összegek csupán az összeurópai ráfordítások 5 százalékát teszik ki. Az unióban átlagosan a GDP 0,64 százalékát adják a kormányzati K+F beruházások, amely jóval elmarad az Egyesült Államokbeli 0,83 százaléktól.

Vedres András, a Magyar Feltalálók Országos Szövetségének elnöke szerint az is problémás, hogy a szabadalmi védelmet országonként kell kérvényezni. Jelenleg a világon 5 millió érvényes szabadalom van, melyeknek száma egyre emelkedik. Éves szinten csaknem 1 millió találmányt jelentenek be.

Ázsia vezet a találmányok versenyében, hazánk a huszonkilencedik a rangsorban, évente 25 találmánnyal 1 millió lakosként. Itthon a bejelentett találmányok háromnegyede köthető független feltalálókhoz, a többit pedig egyetemek vagy kutatóintézetek adják.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10