Mit válasszak, hogy sikerrel járjak?

Pénzcentrum
2007. november 7. 15:00

Nem számít, milyen terméket találtál ki valamelyik álmatlan éjszakádon, azt mindenképpen el kell döntened, mi lesz továbbiakban sorsa őrült, vagy épp földhöz ragadt ötletednek. Saját céget alapítasz, és magad kezded meg a termelést és értékesítést? Vagy inkább a szellemi tulajdon védelme a vonzó? Nem tudod, melyik a megfelelő verzió? Segítünk a döntésben!

Először is mindkét verzió esetén ugyanazt az első lépést kell megtennünk, behatóan kell tanulmányoznunk a piacot, amelyre szeretnénk betörni, vagy éppen azt kialakítani. Minden oldalról meg kell vizsgálnunk, mi várható a bevezetés után, s érdemes néhány kérdésre is megtalálni a választ.

Így például vizsgáljuk meg, kik a legnagyobb versenytársaink, ha vannak ilyenek egyáltalán, kik a piac kisebb termelői, mekkora lesz várhatóan az értékesítés, mekkora maga a piac, kik az elsődleges vásárlók. Ha minden lehetséges információt megszereztünk, csak ebben az esetben tudunk megfelelő döntést hozni arról, gyártunk, vagy szabadalmaztatunk.

Iparjogvédelem

Az egyik lehetőség tehát ötletünk "levédetése", vagyis az szellemi jog védelmének intézményéhez való fordulás, természetesen ezt is alaposan végig kell gondolnunk.

Ebben az esetben másféleképpen kell tudnunk eladni termékünket, arról kell meggyőznünk a nálunk esetlegesen jelentkező vállalatokat, hogy fizessenek számunkra díjat azért, hogy felhasználhatják ötletünket, és megvalósítsák a termék termelését. Az egész értékesítésének lényege, hogy ekkor az ötletünk megvalósításából származó előnyt értékesítjük, s nem az annak bemutatására készített prototípust.

A szellemi tulajdon védelme alapvetően két területre osztható, szerzői jog, valamint az iparjog védelmére. Ez utóbbi szabadalomra, növényfajta oltalomra, használati mintára, védjegyre, földrajzi árujelzőre, valamint formatervezési mintára terjed ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szabadalom a találmányok jogi oltalmát hivatott biztosítani azonban csupán korlátozott ideig. A szellemi tulajdon védelméért felelős hivatal Magyarországon a Magyar Szabadalmi Hivatal, ide kell nekünk is beadni szabadalmi kérelmünket.

Gyártás

A gyártás úgy valósulhat meg, ha a prototípusból már valós terméket állítunk elő. Ehhez pedig elő kell teremtenünk a megfelelő infrastruktúrát, kell a raktárazásra, irodára, alkalmazottakra is fordítanunk. Aztán persze tetemes marketing- és időráfordításra is szükség lesz majd.

A két rövid leírásból egyértelműen kivehető, hogy a szabadalmaztatás időben és költségekben is egyszerűbb megoldás lehet, ugyanakkor várhatóan nem is lesz oly nagy mértékű bevételünk, mintha saját gyártásba vágjuk fejszénket.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35