4 °C Budapest

Motiválatlanok, és szeretnek lógni a magyarok a munkahelyről...

Pénzcentrum
2007. december 7. 09:00

A hazai piacon 10-ből 8 vállalat munkaerő-túlkínálattal találja szembe magát, de ezzel szemben ugyanennyien nem találnak megfelelő munkaerőt. A szakmunkások, mérnökön, és a számítógépes szakemberek a legnehezebben toborozhatók, és ugyanilyen nehéz őket megtartani is. A közgazdászokból, jogészokból, és marketingesekből viszont túl sok kerül a munkaerőpiacra - írja a Világgazdaság.

Az Országos HR Benchmark felmérés 271 hazai vállalat önkéntes válaszadásával készült el, a cégek összesen 309 ezer dolgozót foglalkoztatnak. A megkérdezettek háromnegyedénél működik valamilyen kiválasztási folyamat az új munkaerő keresése során, és a leggyakoribb még mindig az internetes keresés, vagy az ismeretség általi felvétel.

Az új dolgozók beillesztési eljárása során a legtöbb cég először a saját szervezetének megismertetésére törekszik, majd ezután következik a betanítás. Ami viszont meglepő, hogy a válaszadók több mint harmadánál egyáltalán nincs értékelési rendszer, és sokan ezt nem is tervezik bevezetni, ugyanis átlagosan egy cégnek ez 5,5 hónapjába kerül, ná ez függ az adott szervezet létszámától, felépítésétől, tagoltságától is.

Ami viszont további problémát jelent az értékelési rendszernél, az a folyamatos karbantartás, felülvizsgálat, és aktualizálás. A cégek 66 százalékánál, ahol működik ilyen rendszer, már hozzá kellett nyúlni valamilyen szinten.

A HR alkalmazottak viszont egyre inkább problémásnak tartják a nagyarányú hiányzásokat a vállalatuknál, és hogy egyáltalán nem tudják motiválni a dolgozókat. A béren kívüli juttatások esetében sem megy simán a helyzet, tízből két cégnél egyáltalán nincs ilyen, és a bérezési gyakorlat is sokszor okoz konfliktust.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?