Motiválatlanok, és szeretnek lógni a magyarok a munkahelyről...

Pénzcentrum
2007. december 7. 09:00

A hazai piacon 10-ből 8 vállalat munkaerő-túlkínálattal találja szembe magát, de ezzel szemben ugyanennyien nem találnak megfelelő munkaerőt. A szakmunkások, mérnökön, és a számítógépes szakemberek a legnehezebben toborozhatók, és ugyanilyen nehéz őket megtartani is. A közgazdászokból, jogészokból, és marketingesekből viszont túl sok kerül a munkaerőpiacra - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országos HR Benchmark felmérés 271 hazai vállalat önkéntes válaszadásával készült el, a cégek összesen 309 ezer dolgozót foglalkoztatnak. A megkérdezettek háromnegyedénél működik valamilyen kiválasztási folyamat az új munkaerő keresése során, és a leggyakoribb még mindig az internetes keresés, vagy az ismeretség általi felvétel.

Az új dolgozók beillesztési eljárása során a legtöbb cég először a saját szervezetének megismertetésére törekszik, majd ezután következik a betanítás. Ami viszont meglepő, hogy a válaszadók több mint harmadánál egyáltalán nincs értékelési rendszer, és sokan ezt nem is tervezik bevezetni, ugyanis átlagosan egy cégnek ez 5,5 hónapjába kerül, ná ez függ az adott szervezet létszámától, felépítésétől, tagoltságától is.

Ami viszont további problémát jelent az értékelési rendszernél, az a folyamatos karbantartás, felülvizsgálat, és aktualizálás. A cégek 66 százalékánál, ahol működik ilyen rendszer, már hozzá kellett nyúlni valamilyen szinten.

A HR alkalmazottak viszont egyre inkább problémásnak tartják a nagyarányú hiányzásokat a vállalatuknál, és hogy egyáltalán nem tudják motiválni a dolgozókat. A béren kívüli juttatások esetében sem megy simán a helyzet, tízből két cégnél egyáltalán nincs ilyen, és a bérezési gyakorlat is sokszor okoz konfliktust.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?