3 °C Budapest

A kis cégek a válság legnagyobb áldozatai

Pénzcentrum
2007. november 29. 09:30

Húsz éve nem látott ütemben zuhannak az amerikai ingatlanárak, ez pedig a gazdaság további lassulását, valamint a vállalkozások hitellehetőségeinek szűkülését vetíti előre. A válság legnagyobb kárvallottjai a kis- és középvállalkozások lehetnek - adja hírül a Magyar Hírlap.

Az amerikai ingatlanárak az egy évvel megelőző szinthez képest négy és fél százalékkal zsugorodtak, s 1,7 százalékkal maradtak el az előző negyedévi átlagtól, s ez még nem áll meg, ugyanis szakemberek szerint további árcsökkenésre lehet számítani. Emellett az emelkedő olajárak miatt várhatóan a fűtésszámla is magasabb lesz a téli időszakban, de a hitelfelvétel feltételei is szigorodnak.

A nemzetközi pénzpiacokon a hitellehetőségek szűkülése Európában is érezteti majd hatását, s az elérhető kölcsönök is drágábbak lesznek jövőre. A válság vesztesei a kkv-k lesznek, mivel e szektor vállalkozásai nem biztosítják be magukat az árfolyam-, és egyéb pénzügyi kockázatok ellen.

Emellett ezt a szektort érinti érzékenyen az amerikai exportlehetőségek zsugorodása is, valamint a túl magas euro-árfolyam. Szakértők úgy vélekednek, hogy az amerikai gazdasági növekedés jövőre mindössze 1,7 százalék lesz, de ennél még akár rosszabb is lehet.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?