16 °C Budapest

A kis cégek a válság legnagyobb áldozatai

Pénzcentrum
2007. november 29. 09:30

Húsz éve nem látott ütemben zuhannak az amerikai ingatlanárak, ez pedig a gazdaság további lassulását, valamint a vállalkozások hitellehetőségeinek szűkülését vetíti előre. A válság legnagyobb kárvallottjai a kis- és középvállalkozások lehetnek - adja hírül a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai ingatlanárak az egy évvel megelőző szinthez képest négy és fél százalékkal zsugorodtak, s 1,7 százalékkal maradtak el az előző negyedévi átlagtól, s ez még nem áll meg, ugyanis szakemberek szerint további árcsökkenésre lehet számítani. Emellett az emelkedő olajárak miatt várhatóan a fűtésszámla is magasabb lesz a téli időszakban, de a hitelfelvétel feltételei is szigorodnak.

A nemzetközi pénzpiacokon a hitellehetőségek szűkülése Európában is érezteti majd hatását, s az elérhető kölcsönök is drágábbak lesznek jövőre. A válság vesztesei a kkv-k lesznek, mivel e szektor vállalkozásai nem biztosítják be magukat az árfolyam-, és egyéb pénzügyi kockázatok ellen.

Emellett ezt a szektort érinti érzékenyen az amerikai exportlehetőségek zsugorodása is, valamint a túl magas euro-árfolyam. Szakértők úgy vélekednek, hogy az amerikai gazdasági növekedés jövőre mindössze 1,7 százalék lesz, de ennél még akár rosszabb is lehet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20