3 °C Budapest

Megúszható az ingatlanárak csökkenése? Megvan a titok nyitja

Pénzcentrum
2007. november 28. 14:00

Az Egyesült Államok lakosságának 21 éve kellett utoljára a mostanihoz hasonló ingatlanpiaci krízissel szembenéznie. A Standard&Poor's november 27-én megjelent nemzeti ingatlanpiaci árindexe szerint az elmúlt egy esztendőben, vagyis 2006 utolsó negyedévéhez képest országos átlagban 4,5 százalékkal csökkentek az ingatlanárak a tengerentúlon.

A befektetők egy része szerint azonban a neheze még hátravan: a következő 12 hónapban az árak csökkenése egyes frekventált területeken, így például San Franciscoban vagy Miamiben akár a 20 százalékos mértéket is elérheti. A Chicago-i Árutőzsde traderei szerint a csökkenés a tíz legnagyobb piacból kilenc esetében kétszámjegyű méreteket ölthet. Ez alól egyedül Chicago képez kivételt, ahol a jövő évre vonatkozóan még mindig viszonylag derűs, csupán 5,6 százalékos csökkenést várnak a jövő évben.

A kedvezőtlen kilátásokat tekintve érthető, hogy az ingatlantulajdonosok olyan megoldásokat keresnek, melyekkel fedezhetik a valószínűsíthető értékcsökkenés okozta negatívumokat. Az ingatlanjaikat lakhatásra használók esetében eléggé valószínűtlen a tömeges értékesítés, mely az így is túlkínálatos piacon csak tovább növelné a korrekció mértékét.

Van azonban másik megoldás is azok számára, akik tartanak a jövő évtől. A különböző amerikai városok ingatlanpiaci indexeire vonatkozó határidős ügyletekkel lehetővé válik a fent leírt kockázat fedezése. A városok ingatlanpiaci indexeinek határidős eladásával az ingatlantulajdonosok viszonylag egyszerűen védekezhetnek az áreséssel szemben.

A határidős ügyletek olyan szerződések, melyek most meghatározott árak mellett meghatározott jövőbeni időpontban jönnek létre. Adott esetben az ingatlan tulajdonosa arra vállal kötelezettséget, hogy az ingatlanpiaci indexet egy év múlva a most meghatározott áron eladja. Ennek az ügyletnek a végeredménye az ingatlanárak változásától független.

Az értékcsökkenés elől való menekülés ezen formája elé csak az állíthat gátat, hogy az ingatlanpiaci indexekkel való kereskedés jelenleg gyerekcipőben jár még a tengerentúlon. Az egyéni befektetők körében való elterjedését akadályozza, hogy a kereskedési volumen még alacsony, van olyan termék, amelyre több napig nem érkezik megbízás.

A jelenlegi korrekció azonban, a szakemberek szerint, ráirányíthatja a figyelmet erre az alternatívára, az ingatlanpiaci válság mértéke ugyanis minden tekintetben meghaladja az utolsó krízis méreteit, megbízható adatok azonban csakis arról állnak rendelkezésre.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
MEDIA1  |  2022. november 28. 16:38
Instagram-videóban számolt be az RTL Reggelijétől a napokban elküldött műsorvezető a távozása körülm...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?