15 °C Budapest

Megúszható az ingatlanárak csökkenése? Megvan a titok nyitja

Pénzcentrum
2007. november 28. 14:00

Az Egyesült Államok lakosságának 21 éve kellett utoljára a mostanihoz hasonló ingatlanpiaci krízissel szembenéznie. A Standard&Poor's november 27-én megjelent nemzeti ingatlanpiaci árindexe szerint az elmúlt egy esztendőben, vagyis 2006 utolsó negyedévéhez képest országos átlagban 4,5 százalékkal csökkentek az ingatlanárak a tengerentúlon.

A befektetők egy része szerint azonban a neheze még hátravan: a következő 12 hónapban az árak csökkenése egyes frekventált területeken, így például San Franciscoban vagy Miamiben akár a 20 százalékos mértéket is elérheti. A Chicago-i Árutőzsde traderei szerint a csökkenés a tíz legnagyobb piacból kilenc esetében kétszámjegyű méreteket ölthet. Ez alól egyedül Chicago képez kivételt, ahol a jövő évre vonatkozóan még mindig viszonylag derűs, csupán 5,6 százalékos csökkenést várnak a jövő évben.

A kedvezőtlen kilátásokat tekintve érthető, hogy az ingatlantulajdonosok olyan megoldásokat keresnek, melyekkel fedezhetik a valószínűsíthető értékcsökkenés okozta negatívumokat. Az ingatlanjaikat lakhatásra használók esetében eléggé valószínűtlen a tömeges értékesítés, mely az így is túlkínálatos piacon csak tovább növelné a korrekció mértékét.

Van azonban másik megoldás is azok számára, akik tartanak a jövő évtől. A különböző amerikai városok ingatlanpiaci indexeire vonatkozó határidős ügyletekkel lehetővé válik a fent leírt kockázat fedezése. A városok ingatlanpiaci indexeinek határidős eladásával az ingatlantulajdonosok viszonylag egyszerűen védekezhetnek az áreséssel szemben.

A határidős ügyletek olyan szerződések, melyek most meghatározott árak mellett meghatározott jövőbeni időpontban jönnek létre. Adott esetben az ingatlan tulajdonosa arra vállal kötelezettséget, hogy az ingatlanpiaci indexet egy év múlva a most meghatározott áron eladja. Ennek az ügyletnek a végeredménye az ingatlanárak változásától független.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az értékcsökkenés elől való menekülés ezen formája elé csak az állíthat gátat, hogy az ingatlanpiaci indexekkel való kereskedés jelenleg gyerekcipőben jár még a tengerentúlon. Az egyéni befektetők körében való elterjedését akadályozza, hogy a kereskedési volumen még alacsony, van olyan termék, amelyre több napig nem érkezik megbízás.

A jelenlegi korrekció azonban, a szakemberek szerint, ráirányíthatja a figyelmet erre az alternatívára, az ingatlanpiaci válság mértéke ugyanis minden tekintetben meghaladja az utolsó krízis méreteit, megbízható adatok azonban csakis arról állnak rendelkezésre.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem