12 °C Budapest

Megúszható az ingatlanárak csökkenése? Megvan a titok nyitja

Pénzcentrum
2007. november 28. 14:00

Az Egyesült Államok lakosságának 21 éve kellett utoljára a mostanihoz hasonló ingatlanpiaci krízissel szembenéznie. A Standard&Poor's november 27-én megjelent nemzeti ingatlanpiaci árindexe szerint az elmúlt egy esztendőben, vagyis 2006 utolsó negyedévéhez képest országos átlagban 4,5 százalékkal csökkentek az ingatlanárak a tengerentúlon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A befektetők egy része szerint azonban a neheze még hátravan: a következő 12 hónapban az árak csökkenése egyes frekventált területeken, így például San Franciscoban vagy Miamiben akár a 20 százalékos mértéket is elérheti. A Chicago-i Árutőzsde traderei szerint a csökkenés a tíz legnagyobb piacból kilenc esetében kétszámjegyű méreteket ölthet. Ez alól egyedül Chicago képez kivételt, ahol a jövő évre vonatkozóan még mindig viszonylag derűs, csupán 5,6 százalékos csökkenést várnak a jövő évben.

A kedvezőtlen kilátásokat tekintve érthető, hogy az ingatlantulajdonosok olyan megoldásokat keresnek, melyekkel fedezhetik a valószínűsíthető értékcsökkenés okozta negatívumokat. Az ingatlanjaikat lakhatásra használók esetében eléggé valószínűtlen a tömeges értékesítés, mely az így is túlkínálatos piacon csak tovább növelné a korrekció mértékét.

Van azonban másik megoldás is azok számára, akik tartanak a jövő évtől. A különböző amerikai városok ingatlanpiaci indexeire vonatkozó határidős ügyletekkel lehetővé válik a fent leírt kockázat fedezése. A városok ingatlanpiaci indexeinek határidős eladásával az ingatlantulajdonosok viszonylag egyszerűen védekezhetnek az áreséssel szemben.

A határidős ügyletek olyan szerződések, melyek most meghatározott árak mellett meghatározott jövőbeni időpontban jönnek létre. Adott esetben az ingatlan tulajdonosa arra vállal kötelezettséget, hogy az ingatlanpiaci indexet egy év múlva a most meghatározott áron eladja. Ennek az ügyletnek a végeredménye az ingatlanárak változásától független.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az értékcsökkenés elől való menekülés ezen formája elé csak az állíthat gátat, hogy az ingatlanpiaci indexekkel való kereskedés jelenleg gyerekcipőben jár még a tengerentúlon. Az egyéni befektetők körében való elterjedését akadályozza, hogy a kereskedési volumen még alacsony, van olyan termék, amelyre több napig nem érkezik megbízás.

A jelenlegi korrekció azonban, a szakemberek szerint, ráirányíthatja a figyelmet erre az alternatívára, az ingatlanpiaci válság mértéke ugyanis minden tekintetben meghaladja az utolsó krízis méreteit, megbízható adatok azonban csakis arról állnak rendelkezésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20