17 °C Budapest

Rémes adatok - 27 hónapja nem volt ilyen

Pénzcentrum
2007. november 26. 11:00

Az eurozóna 13 országában 27 hónapja nem mért szintre zuhant az üzleti szektor aktivitása, a szolgáltatási szektor gyengélkedésének köszönhetően - ez derül ki egy pénteken publikált felmérés adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az NTS Research által készített üzleti vezetők véleményét tartalmazó index 53,8 pontra mérséklődött novemberben, az októberi 54,7 pont után, ez a legalacsonyabb érték, melyet 2005. augusztusa óta tapasztalhattunk.

A szolgáltatások szektorának kibocsátási indexe az októberi 55,8-es értékről esett az év tizenegyedik hónapjában 53,7 pontra. Mindeközben a termelési index az októberi 52,6 pontról emelkedett 53,9 pontra.

Jennifer McKeown, a Capital Economics közgazdásza szerint az NTS Research PMI-indexében bekövetkezett csökkenés a bruttó nemzeti termék további lassulását vetíti elő a negyedik negyedév során.

Howard Archer, a Global Insight közgazdásza pedig úgy vélekedik, hogy az eurozóna gazdasága most nyögi a hitelezési válság, az erős euro, a megnövekedett olajárak, a magas kamatok, valamint a legfontosabb exportpiacok növekedési lassulásának következményeit. Mindezek miatt az Európai Központi Banknak vélhetően tartózkodnia kell majd a további emeléstől.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Hazánkban ma tartja kamatdöntő ülését a monetáris tanács, a szakemberek várakozása szerint változatlanul marad az alapkamat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?