12 °C Budapest

A siker titka: tippek a jó üzleti tervhez

Pénzcentrum
2007. november 14. 15:00

Egy jól megírt üzleti terv biztos sikert azért nem garantálhat, azonban mindenképp üzemanyagként szolgálhat kiváló ötletünk megvalósításához. Nézzük, milyen alapvető tanácsokat érdemes megfogadnunk ahhoz, hogy az üzleti tervünk igazán jó legyen!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy jó üzleti tervnek - szakemberek szerint - három fontos feladata van. Először is világossá teszi a vállalat vezetése számára, milyen célokat szeretne elérni a vállalkozás. Másodsorban, amennyiben a vízió már világos, a vezetésnek értékelnie kell azt, hogy az üzlet megvalósítható-e, és természetesen végül, de nem utolsó sorban, az üzleti terv egyben az értékesítést is elősegíti, célja vonzani a szakmai befektetőket, akiknek esetleg épp csak annyi ideje van, hogy átfussa a tervet.

A megfelelő üzleti terv összeállítása természetesen jó gondolatokat, ötleteket, tudást, pénzt és időt igényel. Piaci szakemberek szerint az üzleti terv külső megíratásának ára 800 ezer forinttól 17 millió forintig terjedhet, ebben persze minden benne van a piackutatástól kezdve a jogi és pénzügyi tanácsokig.

Az alapvető céginformációk mellett a megfelelő üzleti tervnek tartalmaznia kell azt, hogy miért nyertes a vállalkozás, vagy az ötlet. Ha saját magunk adjuk fejünket arra, hogy üzleti tervet készítünk, abban az esetben érdemes lehet megfogadni az alábbi tanácsokat.

A bevezetés legyen az egész terv rövid, tömör összefoglalása, melyet érdemes az értékeléssel kezdeni. Részletezzük, mivel foglalkozik társaságunk, hogyan termel bevételt, és miért akarnak majd vevőink fizetni termékeinkért, illetve az általunk nyújtott szolgáltatásokért. Amennyiben a tervet üzleti befektetők számára készítjük, érdemes az összefoglalónak azt is tartalmaznia, hogy mennyi tőkére van szükségünk, és hogyan kívánjuk azt felhasználni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összefoglalónak emellett érdemes tartalmaznia a piaci lehetőségeket, így ki szükséges térni a piac méretére, a növekedési potenciálra, milyen lehetőségeket és veszélyeket rejt magában, s ezeket hogyan leszünk képesek kezelni. Ebben a részben érdemes foglalkozni a versenytársak kérdésével is, mind azokkal, akik már közvetlenül a piacon vannak, mind pedig a potenciális belépőkkel.

A következőkben a cég vezetésére érdemes kitérni, csatoljuk az önéletrajzokat is az üzleti terv mellékletébe, emellett jellemezzük azt is, ki milyen képességeket, végzettséget képes társaságunknak biztosítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20