33 °C Budapest

Aranyrecept az induláshoz: vállalkozás fájdalommentesen

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 12:00

Inkubátor az újszülött vállalkozásoknak Hétfői cikkünkben, amely kétrészes cikksorozatunk eme befejező részének elődje, beszámoltunk az egyes vállalkozások életszakaszairól. A legkritikusabb szakasz maga az indulás, amikor nagyon nehéz külső forrást teremteni, hiszen túlságosan magas kockázatot jelent a külső befektetőnek a bizonytalan jövő. Kifejezetten ebben az életszakaszban járó vállalkozásoknak nyújthat segítséget a vállalkozói inkubáció. Megnézzük, mit is jelent ez a fogalom, s mire lehet számítani itthon az inkubátorházakban!

Szélesedő paletta

Az indulóknak az államilag támogatott konstrukciók, pályázatok mellett a kockázati tőke (illetve az üzleti angyal-hálózat) is segítséget nyújthat, de persze ezek sem nyújthatnak mindig mindenkinek megoldást.

Ez utóbbi esetben ráadásul igencsak nehéz feladat előtt áll az ügylet mindkét fele, hiszen az információáramlás nehézkes, emellett időigényes a várakozásoknak megfelelő partner megtalálása is. Igaz ezt kiküszöbölendő jöttek létre az üzleti angyal hálózatok, amelyek - hazánkban legalábbis - még gyerekcipőben járnak.

Egy másik, mindezektől különböző lehetőséget mutatunk most, mégpedig a vállalkozói inkubációt.

Mi az az inkubáció?

A vállalkozói inkubátorok olyan szervezetek, melyek a vállalkozói tevékenységet hivatottak támogatni, méghozzá oly módon, hogy az innovatív, induló fázisban lévő vállalkozások körében megemeljék a "túlélési rátát". Az ezen szervezetek által létrehozott és felajánlott inkubátorokban a vállalatok speciális szolgáltatásokat és erőforrásokat igényelhetnek.

Egészen pontosan a Vállalkozói Inkubátorok Szövetségének (VISZ) Közgyűlése által elfogadott definíció szerint "vállalkozói inkubátor minden olyan létesítmény, amelynek célkitűzése, hogy kezdő mikro- és kisvállalkozásokat, vagy új fejlődési (innovációs) szakaszba lépő mikro-, kis- és középvállalkozásokat a maga eszközrendszerével az induló, vagy átmeneti szakaszban segítse".

A klasztereknél már tapasztalt hasonló mértékű sokszínűségre lelhetünk a gazdasági szakirodalomban a vállalkozói inkubáció definiálásának területén is, az inkubációs házat is működtető Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ (Innostart) definíciója szerint a "vállalkozói inkubátor(ház) olyan telepszerűen létesített ipari és szolgáltató létesítmények együttese, amely elsősorban az induló vállalkozások számára a kor színvonalán képes a korszerű termékek előállításához, a modern technológiák alkalmazásához nélkülözhetetlen feltételeket nyújtani".

Inkubátorházak - sok vagy kevés?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalkozói inkubáció koncepciója még az 1960-as években alakult ki, az Amerikai Egyesült Államokban. A tengerentúlról körülbelül két évtizeddel később érkeztek meg hozzánk is az első inkubátorházak. Azóta megszaporodtak az induló vállalkozásokat elősegítő szervezetek, az Egyesült Királyságban például a UK Business Incubation szerint jelenleg 300 inkubátorház található.

Magyarországon mintegy 25 inkubátorház lehet jelen, Annus István a VISZ társelnökének elmondása szerint azért nem lehet pontos számot mondani, mert nem létezik hivatal által elfogadott minősítési besorolás, vagyis nem lehet biztosan megállapítani, hogy az adott, inkubátorháznak nevezett szervezet ténylegesen inkubációs szolgáltatást nyújt-e. Sőt, gyakran az is előfordul, hogy nem inkubátorház elnevezés alatt, ugyanakkor a kritériumoknak mégiscsak megfelelő szolgáltatásokat nyújt egy szervezet.

Ez utóbbit megerősíti az Innostart honlapja is, itt ugyanis kijelentik, hogy több elnevezés is használatos, meg lehet találni innovációs központ, vállalkozói központ, technológiai központ elnevezés alatt is, de előfordulhat még vállalkozók házaként is.

Mint azt Annus István lapunknak elmondta, itthon 15-16 éves múltra tekinthetnek vissza az inkubátorházak, a legrégebbi központok között megtalálható például a székesfehérvári, a nyíregyházi, illetve a békéscsabai inkubátorház.

A VISZ-társelnök szerint az inkubátorházak fejlődését nehezítheti, hogy az új pályázati rendszerben mindenkit vállalkozásnak tekintenek annak ellenére, hogy ezeket a központokat nonprofit szervezetek működtetik. Ez számukra azt jelenti, hogy maximum 40 százalékos pályázati intenzitással igényelhetnek támogatás, emiatt nehezebbé válik a fejlesztés, illetve az új központok létrehozása.

Nemzetközi viszonylatban az Inkubátorházak Európai Szervezetében 1-1 tagországból 3-4 tag képviselteti magát, így ehhez a számhoz, illetve a magyar gazdaság méretéhez képest magas az inkubátorházak száma. Másik oldalról tekintve ez csupán akkor volna kijelenthető, amennyiben az a 25 ténylegesen erős háttérrel állna a vállalkozások rendelkezésére.

Hogyan csatlakozhatsz Te is?

Mit tud, mit kellene tudnia egy inkubátorháznak?

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?