7 °C Budapest

Aranyrecept az induláshoz: vállalkozás fájdalommentesen

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 12:00

Inkubátor az újszülött vállalkozásoknak Hétfői cikkünkben, amely kétrészes cikksorozatunk eme befejező részének elődje, beszámoltunk az egyes vállalkozások életszakaszairól. A legkritikusabb szakasz maga az indulás, amikor nagyon nehéz külső forrást teremteni, hiszen túlságosan magas kockázatot jelent a külső befektetőnek a bizonytalan jövő. Kifejezetten ebben az életszakaszban járó vállalkozásoknak nyújthat segítséget a vállalkozói inkubáció. Megnézzük, mit is jelent ez a fogalom, s mire lehet számítani itthon az inkubátorházakban!

Szélesedő paletta

Az indulóknak az államilag támogatott konstrukciók, pályázatok mellett a kockázati tőke (illetve az üzleti angyal-hálózat) is segítséget nyújthat, de persze ezek sem nyújthatnak mindig mindenkinek megoldást.

Ez utóbbi esetben ráadásul igencsak nehéz feladat előtt áll az ügylet mindkét fele, hiszen az információáramlás nehézkes, emellett időigényes a várakozásoknak megfelelő partner megtalálása is. Igaz ezt kiküszöbölendő jöttek létre az üzleti angyal hálózatok, amelyek - hazánkban legalábbis - még gyerekcipőben járnak.

Egy másik, mindezektől különböző lehetőséget mutatunk most, mégpedig a vállalkozói inkubációt.

Mi az az inkubáció?

A vállalkozói inkubátorok olyan szervezetek, melyek a vállalkozói tevékenységet hivatottak támogatni, méghozzá oly módon, hogy az innovatív, induló fázisban lévő vállalkozások körében megemeljék a "túlélési rátát". Az ezen szervezetek által létrehozott és felajánlott inkubátorokban a vállalatok speciális szolgáltatásokat és erőforrásokat igényelhetnek.

Egészen pontosan a Vállalkozói Inkubátorok Szövetségének (VISZ) Közgyűlése által elfogadott definíció szerint "vállalkozói inkubátor minden olyan létesítmény, amelynek célkitűzése, hogy kezdő mikro- és kisvállalkozásokat, vagy új fejlődési (innovációs) szakaszba lépő mikro-, kis- és középvállalkozásokat a maga eszközrendszerével az induló, vagy átmeneti szakaszban segítse".

A klasztereknél már tapasztalt hasonló mértékű sokszínűségre lelhetünk a gazdasági szakirodalomban a vállalkozói inkubáció definiálásának területén is, az inkubációs házat is működtető Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ (Innostart) definíciója szerint a "vállalkozói inkubátor(ház) olyan telepszerűen létesített ipari és szolgáltató létesítmények együttese, amely elsősorban az induló vállalkozások számára a kor színvonalán képes a korszerű termékek előállításához, a modern technológiák alkalmazásához nélkülözhetetlen feltételeket nyújtani".

Inkubátorházak - sok vagy kevés?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalkozói inkubáció koncepciója még az 1960-as években alakult ki, az Amerikai Egyesült Államokban. A tengerentúlról körülbelül két évtizeddel később érkeztek meg hozzánk is az első inkubátorházak. Azóta megszaporodtak az induló vállalkozásokat elősegítő szervezetek, az Egyesült Királyságban például a UK Business Incubation szerint jelenleg 300 inkubátorház található.

Magyarországon mintegy 25 inkubátorház lehet jelen, Annus István a VISZ társelnökének elmondása szerint azért nem lehet pontos számot mondani, mert nem létezik hivatal által elfogadott minősítési besorolás, vagyis nem lehet biztosan megállapítani, hogy az adott, inkubátorháznak nevezett szervezet ténylegesen inkubációs szolgáltatást nyújt-e. Sőt, gyakran az is előfordul, hogy nem inkubátorház elnevezés alatt, ugyanakkor a kritériumoknak mégiscsak megfelelő szolgáltatásokat nyújt egy szervezet.

Ez utóbbit megerősíti az Innostart honlapja is, itt ugyanis kijelentik, hogy több elnevezés is használatos, meg lehet találni innovációs központ, vállalkozói központ, technológiai központ elnevezés alatt is, de előfordulhat még vállalkozók házaként is.

Mint azt Annus István lapunknak elmondta, itthon 15-16 éves múltra tekinthetnek vissza az inkubátorházak, a legrégebbi központok között megtalálható például a székesfehérvári, a nyíregyházi, illetve a békéscsabai inkubátorház.

A VISZ-társelnök szerint az inkubátorházak fejlődését nehezítheti, hogy az új pályázati rendszerben mindenkit vállalkozásnak tekintenek annak ellenére, hogy ezeket a központokat nonprofit szervezetek működtetik. Ez számukra azt jelenti, hogy maximum 40 százalékos pályázati intenzitással igényelhetnek támogatás, emiatt nehezebbé válik a fejlesztés, illetve az új központok létrehozása.

Nemzetközi viszonylatban az Inkubátorházak Európai Szervezetében 1-1 tagországból 3-4 tag képviselteti magát, így ehhez a számhoz, illetve a magyar gazdaság méretéhez képest magas az inkubátorházak száma. Másik oldalról tekintve ez csupán akkor volna kijelenthető, amennyiben az a 25 ténylegesen erős háttérrel állna a vállalkozások rendelkezésére.

Hogyan csatlakozhatsz Te is?

Mit tud, mit kellene tudnia egy inkubátorháznak?

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem