5 °C Budapest

Sikeres EU pályázat után hogyan gyorsítható a szerződéskötés menete?

Pénzcentrum
2007. október 24. 10:19

Egy Európai Uniós támogatás elnyerését követően a nyertes vállalkozás vezetője még nem dőlhet hátra nyugodtan, mivel a támogatási szerződés megkötése, a támogatási összeg lehívása és a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítése is komoly odafigyelést és erőfeszítést igénylő feladatnak bizonyulhat. A kötelezettségek nem megfelelő teljesítése egyrészt a támogatási összeg lehívását hiúsíthatja meg, másrészt a már lehívott összeget az állam késedelmi kamattal növelten követelheti vissza a vállalkozástól.

Az alábbi táblázat a 2004-2006 közötti időszak I. Nemzeti Fejlesztési Terve keretében elnyert források felhasználását mutatja be. Látható, hogy a támogatott pályázatok nagy része, mintegy 86%-a eljutott a támogatási szerződés megkötéséig, viszont a támogatás teljes, vagy részbeni kifizetésére már csak a támogatott pályázatok 69%-ánál került sor 2007 októberéig. A leszerződött támogatási összegek 68%-a került eddig folyósításra, ami komoly előrelépés, ugyanis ez az arány 2007. elején még 50% körül állt.


Reálisan kitűzött célok, vállalható kötelezettségek

A támogatott projekt megvalósítását nyilvánvalóan megkönnyíti, ha a támogatást olyan projekthez szerezte a vállalkozás, amelyet komoly előkészítő munka előzött meg. Ebben az esetben a projekt megvalósítását már a közreműködő szervezet befogadó nyilatkozatának kézhezvétele után meg lehet kezdeni, a támogatási összeg lehívása szinte csak a finanszírozás egyik kérdése. Lényeges az is, hogy a projekt illeszkedik-e a vállalkozás hosszabb távú üzleti terveihez, amely így akár támogatás nélkül is fontos a vállalkozás számára, s növekedést, árbevételt generál. Ez esetben a támogatáshoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítése sem jelenthet megoldhatatlan problémát. Fontos, hogy a beadott pályázati anyagban egyáltalán ne vállaljon a pályázó olyan kötelezettségeket, határidőket, amelyeket várhatóan nem tud teljesíteni, még akkor sem, ha esetleg ezen múlna a támogatás elnyerését biztosító magasabb pontszám megszerzése.

A támogatásról szóló pozitív döntést követően a vállalkozásnak meg kell kötnie a támogatási szerződést a közreműködő szervezettel. A szerződés megkötéséhez hiánytalanul be kell szereznie a pályázati kiírás által meghatározott dokumentumokat, igazolásokat. A támogatási szerződés tartalmazza a vállalkozó azon kötelezettségeit, amelyeket a támogatott projekt megvalósításával kapcsolatban, a pályázati anyagban vállalt. Ezek lehetnek foglalkoztatási, árbevétel növelési, tájékoztatási, valamint közzétételi kötelezettségek. A támogatási szerződést úgy kell megkötni, hogy az azokban foglalt kötelezettségeket, határidőket a vállalkozás teljesíteni tudja. A támogatási szerződés módosítására csak kivételesen indokolt esetben kerülhet sor, és az eredeti célkitűzések ekkor sem változhatnak meg. A közreműködő szervezet a szerződés módosítására vonatkozó kérelmet mérlegelés alapján fogadja el vagy utasítja el. Nemteljesítés esetén a támogatási összeget a közreműködő szervezet visszaköveteli, itt mérlegelésre már nincs lehetőség.

Jellemzően utófinanszírozásra számíthatunk

A támogatásokra az utófinanszírozás jellemző, tehát a projektet meg kell valósítani, a számlákat ki kell fizetni, mielőtt a pályázó hozzájuthat a támogatási összeghez. A támogatás lehívása történhet egy összegben vagy részletekben, s egyes pályázatok esetében lehetőség nyílik előleg igénylésére. Az utófinanszírozás miatt azonban meg kell oldani a számlák kifizetésének fedezetét, amelyet sok pályázó bankhitelből biztosít. További jelentős tétel lehet a beruházás visszaigényelhető ÁFÁ-jának megfinanszírozása.

A támogatás lehívása kifizetés-igénylési dokumentáció beadásával kezdeményezhető. A dokumentáció a projekttel kapcsolatban kifizetett számlákat, a kifizetések pénzügyi teljesítésével kapcsolatos igazolásokat és a kapcsolódó szerződéseket, engedélyeket tartalmazza. A dokumentáció hiánytalan összeállítása mellett ügyelni kell arra is, hogy mely költségek elszámolását zárja ki a pályázati kiírás. Ez akkor is igaz, ha az elmúlt évek gyakorlatához képest jelentős előrelépések történtek a kifizetések lebonyolításának egyszerűsítése, meggyorsítása céljából. Ma már lehetőség van kifizetés igénylésére egyszerűsített projekt előrehaladási jelentéssel és elektronikus számlakitöltő program használatával.

Az elmúlt években komoly probléma volt a támogatást közvetítő intézményrendszer hibájából ki nem fizetett számlák nagy száma. 2007. márciusában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elrendelte a kifizetések felgyorsítását, a felhalmozott kifizetetlen számlák közti nagytakarítást. 2007. szeptember végére a 90 napnál hosszabb ideje ki nem fizetett számlák aránya 1% közelébe csökkent.

Folyósítás csak a biztosítékok felmutatása után

Amennyiben az adott pályázat esetében biztosíték nyújtása szükséges, figyelni kell arra, hogy a támogatás folyósítására mindaddig nem kerülhet sor, amíg a biztosítékok a támogatási szerződésben meghatározott módon rendelkezésre nem állnak. "A pályázó a támogatási szerződés megkötésekor nyilatkozik a biztosítékokról, amelyeket elegendő csak később, az első lehívás vagy az előleg felvétele előtt benyújtani." -emelte ki Szakáll Gábor, a Start Tőkegarancia üzletág igazgatója.

A biztosíték lehet jelzálogjog ingó vagy ingatlan vagyontárgyon, bankgarancia és garanciaszervezet kezességvállalása. Érdemes végiggondolni, hogy egy támogatott beruházás esetében egyrészt szükség van a saját erő biztosítására, másrészt a támogatási összeg és a visszaigényelhető ÁFA előfinanszírozását is meg kell oldani, és erre jön még a támogatás összegével megegyező összegű biztosítéknyújtási kötelezettség. Összességében a támogatott beruházás összegénél magasabb összegű saját erő és fedezet szükséges a finanszírozás és a biztosítéknyújtás teljesítéséhez. Ilyen esetekben érdemes lehet igénybe venni garanciaszervezetek kezességvállalását, amelyekhez általában fedezet nélkül lehet hozzájutni, így egy támogatott beruházás megvalósítása nem igényel a beruházás összegénél magasabb rendelkezésre álló fedezetet.

Megvalósítási és fenntartási időszak

Miután megvalósítottuk a projektet, és sikeresen lehívtuk a támogatási összeget, lényeges, hogy a támogatási szerződésben vállalt további kötelezettségeknek is maradéktalanul eleget tegyünk. Legáltalánosabb kötelezettség a fenntartási kötelezettség, amely azt takarja, hogy a projekt során megvalósított beruházást meghatározott ideig rendeltetésszerűen működtetni kell, a projekt tárgya esetében tulajdonosváltozás nem történhet és a támogatott termelő tevékenység nem szűnhet meg. A fenntartási időszak általában öt év, amely kis- és középvállalkozások esetében három évre csökken.

Az általános fenntartási kötelezettségen túl a támogatási szerződésben specifikusabb vállalásokat is megfogalmazhatnak, ilyen lehet például meghatározott összegű árbevétel-növekmény vállalása vagy meghatározott számú új munkaerő felvétele és folyamatos alkalmazása az új beruházás működtetéséhez kapcsolódóan.

Fontos, és sokszor nem megfelelően teljesített kötelezettség a közreműködő szervezet felé vállalt tájékoztatási kötelezettség. A pályázónak rendszeresen Projekt Fenntartási Jelentést kell benyújtania, és tájékoztatási kötelezettsége van a lényeges változások esetében. A fenntartási jelentést is a támogatási szerződésben meghatározott tartalommal és rendszerességgel kell benyújtani.

A támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek nemteljesítése (számszerűsíthető kötelezettségek esetén 75% alatti teljesítés) esetében a közreműködő szervezet a folyósított támogatás összegét visszaköveteli. Ekkor a támogatási összeg késedelmi kamattal megnövelt összegét kell visszafizetni, amelyet elsősorban a vállalkozás bankszámláiról próbál meg a közreműködő szervezet behajtani, majd ennek sikertelensége esetén kerül sor a biztosítékokból történő kielégítésre.

A támogatási folyamat a fenntartási szakasz végén, a záró beszámoló elkészítésével és elfogadásával zárul le. Ennek keretében ellenőrzésre kerül a projekt keretében megvalósított beruházás használata és a vállalt kötelezettségek teljesítése.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10