15 °C Budapest

Cégvásárlás: álom vagy rémálom?

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 05:55

Anyagiak és az életmentő papírok Sokaknak megfordult már a fejében a vállalkozásának eladása, vagy egy másik megvétele, és sokan már csináltak is ilyet. Egy jó üzlet az esetek többségében örömmel tölti el a két felet, de könnyen lehet, hogy az álom rémálommá válik. Íme a lehetséges buktatók...

Egy vállalat eladásánál mindkét fél örül, ha korrekt árat tud kialkudni. De itt nem áll meg a cégvásárlás folyamata, ugyanis a kedvező ár ellenére lehet, hogy valaki nagyot bukik az üzleten. Nézzük meg, hogyan...

Papírhegyek

Egy cég vásárlásakor alaposan szemügyre kell venni, hogy minden korábbi üzletmenettel kapcsolatos dokumentáció rendelkezésre áll-e, mivel egy esetleges APEH ellenőrzéskor a vevő nagy összegeket fizethet ki, ha nem tudja azokat bemutatni. A mérleget alátámasztó bizonylatokat 8 évig, magát a mérleget és az azzal összefüggő bizonylatokat 10 évig kell megőrizni.

Ide tartozik az adóbevallásoktól kezdve a cégalapítást bizonyító papírokon keresztül, a korábbi üzletmenet során megkötött szerződésekig szinte minden. Ezeket az APEH bármikor számon kérheti, és jelentős bírsággal díjazza, ha valaki nem tudja azt bemutatni.

Mit is kell még kifizetnünk?

Itt több szempontot is meg kell vizsgálni. Az első az, hogy vannak-e olyan kötelezettségek, amelyek nem szerepelnek a mérlegben. Ugyanis ha nem foglalkozik a vezetés ezzel a kérdéssel, könnyen belefuthat egy bírósági perbe, de az is lehet, hogy megindítják a cég ellen a felszámolási eljárást, ami a mostani keretek között már nem is olyan elképzelhetetlen.

Ahhoz, hogy ne érjen meglepetésként egy bírósági idézés, tanácsos teljességi nyilatkozatot kérni a megvenni kívánt cég jogi képviselőjétől, vagy a korábbi vezetéstől. Ebben a nyilatkozatot kiadó fél vállalja, hogy nincsenek olyan kötelezettségek, amik nem szerepelnek a mérlegben, és a peres ügyek jelenlegi állása is tisztázva lesz. Ha mégis jelentkezik egy szállító egy ki nem fizetett számlával, akkor peres úton meg lehet támadni az eladót, vagyis a váratlanul felmerült kötelezettség nem az új tulajdonost terheli.

Figyelembe kell venni továbbá a később realizálódó kötelezettségeket is, ilyen lehet például a garancia, amit a megvett cég adott korábban, és az új tulajdonos számára váratlanul próbálják azt behajtani. Vagy a telephelyen akár utólag felfedezett szennyezett talaj, ami miatt nagyon komoly bírságra számíthat a tulajdonos, nem beszélve a tisztítás költségeiről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A dolgozókkal szemben is merülhetnek fel kötelezettségek. Ha tevékenységet vált a megvett cég az sokszor elbocsátásokkal járhat, ami végkielégítést vonhat maga után.

Már megint az adók...

Mindenképpen be kell szerezni a vételkor egy APEH folyószámla egyenleget, mivel ebből látszik, hogy van-e a cégnek adótartozása. A korábbi években igénybevett adó- és adóalap csökkentő tételek tisztázása is lényeges, mert ez bizonyos kötelezettségekkel járhat. Pl. tárgyi eszköz vásárlásakor igénybe vettek rá beruházási adó alapcsökkentő kedvezményt. Ebben az esetben 4 évig nem adható el, nem adható bérbe, apportba az így beszerzett eszköz.

Teljeskörű ellenőrzés során az APEH olyan korábbi éveket érintő adóhiányt tár fel, amely után kiszabják a késedelmi kamatot és a bírságot. Ekkor egyetlen lehetőség van, az adásvételi szerződésben ki kell kötni, hogy a korábbi ügyekért a korábbi tulajdonos a felelős, és az így bekövetkező károkat ő állja.

Pénz áll a házhoz...

A megfelelő cégértékeléshez és ezáltal a reális vételárhoz hozzátartozik a követelések korrekt számbavétele. A későbbi megfelelő pénzügyi kalkuláció szempontjából sem elhanyagolandó a követelések felmérése, hogy mennyire vannak jól értékelve. Ugyanis lehet, hogy a mérlegben több milliós követelések szerepelnek, de csak részben, vagy egyáltalán nem behajthatóak. Ez komoly veszteségeket okozhat.

A vagyon és az ellenfelek

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm