15 °C Budapest

Rémálom a borítékban: ne nézd tétlenül!

Pénzcentrum
2007. október 15. 05:40

A legtöbb olvasónk számára bizonyára ismerős szituációt jelent az ajándékvásárlást megelőző tanácstalanság, melyen világszerte egyre inkább a nálunk is ismert megoldással, az ajándékutalványok bevetésével igyekeznek úrrá lenni a problémával szembesülők. Az igazi gond persze csak ezután következik, amikor az ajándék címzettje rádöbben, hogy abszolút semmi szüksége nincs a kapott utalványokra, illetve hogy konkrétan semmit nem tud venni magának az ajándékozó által kiválasztott üzletben. Na, ekkor jön a kreatív megoldás, merthogy a fejlettebb országokban ilyen is van!

Árverezz, szabadulj meg a vásárlási utalványtól!

Az internetet rendszeresen használók számára kézenfekvő lehetőségként adódik az eBay, mint a világ elsőszámú aukciós portálja, jelenlegi összeállításunkban azonban két olyan oldal szolgáltatásait szeretnénk bemutatni, melyek kifejezetten az éves szinten globálisan több mint 50 milliárd dolláros vásárlási utalvány piac igényeire specializálódtak.

A Cardavenue.com esetében az ingyenes regisztrációt követően máris böngészhetünk az értékesítésre felajánlott utalványok között. Az oldal üzemeltetői a vevőre semmiféle díjat nem vetnek ki, csak az árverező eladó kénytelen megfizetni a záróár 3,95%-át és egy 50 centes fix költségtételt.

Az oldalon a vásárlási szándékú vadászok ráakadhatnak esetenként a névérték 5-10%-áért kínált utalványokra is. A szállítás kérdését és díját a felek egymás között tetszőlegesen rendezhetik, de összességében nincs szó jelentős tételről, hiszen egy sima boríték bőven elég az áru elküldéséhez.

Eladóként fontos tudni, hogy nem élhetünk az eBay-ről ismerős "reserve price" intézményével, azaz nem határozhatunk meg olyan értéket, ami alatt nem vagyunk kötelesek eladni. Itt csak a kiindulási árat szabhatjuk meg, ennek túlzott megemelése azonban gyakorlatilag drámaian lecsökkenti a vevői érdeklődést, kockázatot tehát kell vállalni bőven.

Ha szerencséd van, azonnal elviszik! Egy kis diszkonttal...

A Swapagift.com portál speciális szolgáltatásként ajánlja, hogy azonnali fizetéssel megveszi azokat az utalványokat, melyek a preferált kereskedőitől származnak és 25-500 dollár értékűek. Akinek például egy Home Depot ajándékkártyája van, az csekken pár napon belül megkaphatja a névérték 70%-át, amennyiben egy megadott postacímre eljuttatja a kártyát. (A preferált kereskedőket 3 csoportba sorolja a portál és pozíció szerint 70-65-60%-ot fizet utalványaikért.)

Amennyiben valakinek olyan utalványa van, ami kevésbé keresett, azaz nincs rajta a kiemelt listán, akkor egyedi elbírálás alá esik.

Az oldalon emellett lehetőség van a sima eladásra felkínálásra is, hátha egy látogató az általunk kért áron megveszi árunkat. Az utalvány meghirdetésének díja értéktől függetlenül 3,99 dollár, melyért cserébe 90 napig lesz elérhető az ajánlat, mely periódus sikertelenség esetén további 60 nappal ingyenesen kitolható. (A vásárló nem fizet díjat az oldal üzemeltetőinek.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jobban jársz egy cserével!

Végiggondolva az eddig leírtakat beláthatjuk, hogy igazán csak akkor lehet gyorsan értékesíteni egy utalványt, ha azt jelentősen áron alul kínáljuk és divatos üzletben vásárolható le. Szerencsére akad más lehetőség is, amit az eBay már nem kínál, ez pedig a csere. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy például van egy 100 dolláros vásárlási utalványunk, valamint kinéztünk egy hasonló értékűt egy másik üzletben és rátalálunk arra a félre, aki épp a vágyainknak megfelelő utalvánnyal rendelkezik és a miénket akarja.

A Cardavenue esetében a cserében szereplő felek mindegyike meg kell hogy fizesse a 3,95%-ot plusz az 50 centet. Arra is van lehetőség, hogy például 2 db 20 dolláros utalványt cseréljen el valaki egy 40 dollárosra, de értelemszerűen itt is meggyorsíthatjuk a folyamatot úgy, ha a 40 dolláros névértékű árunkért cserébe megelégszünk 30 dollárnyi értékkel is.

(Csak mintegy zárójelben jegyezzük meg, hogy a fejlettebb piacokon elég bonyolult reálisan értékelni egy utalványt, ott ugyanis léteznek extrém fajták is. Nem ritka például, hogy egy nem aktivált plasztik hónapról hónapra bizonyos mértékben veszít értékéből.)

A Swapagift-nél arra is van lehetőség, hogy részben csere, részben készpénzes üzletet kössünk, sőt az is megoldható, hogyha félünk postára adni saját utalványunkat, mert nem bízunk a másik félben (hogy ő is ezt teszi), akkor a cég brókerként közvetít a felek között. Utóbbi ügylet esetében mindenki beküldi a felajánlott utalványát a Swapagift címére, ahol ellenőrzik, hogy minden korábban megadott adat megfelel-e a valóságnak és amennyiben minden rendben van, továbbküldik az utalványokat a cserélőknek. A közvetítés díja a tranzakciós összérték függvényében 4 és 10 dollár között alakul, melyet mindkét fél egyaránt köteles megfizetni.

A magyar helyzet...

Hazánkban a képlet korántsem ennyire bonyolult: aki meg akar szabadulni ajándékától, az leggyakrabban a vatera.hu-n, esetleg a hagyományos apróhirdető oldalakon próbál vevőt találni. Igaz, nálunk talán a vásárlási utalványok piaca sem akkora méretű, amire már megérné ilyen speciális vállalkozások létrehozása...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem