Akciókra kényszerülnek a lakásfejlesztők, milliós akciókra

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 14:00

A tengerentúli szakértők szerint a lassuló ingatlanpiacon csakis a jó időpontban és megfelelő áron meghirdetett ingatlanok eladói reménykedhetnek a sikerben, mely persze nem merül ki a tranzakcióig eltelő idő csökkentésében. A vételi ár minél magasabbra tornázásához azonban még a jól megválasztott ár sem segít, sok esetben a jelentősebb árengedmény elkerülése végett egyéb kedvezmények nyújtására szorulnak az eladók.

Egyértelműen jól jártak azok az amerikai lakásvásárlók, akiket valamilyen oknál fogva nem ragadott magával a két számjegyű piac. Ugyanis jelentős, akár több száz ezer dollárt (millió forintot) jelentő kedvezménnyel vásárolhatnak most luxuslakásokat. A rekordmértékű leértékelések hátterében a fejlesztők azon törekvése áll, miszerint szeretnének minél hamarabb megszabadulni a boom üdvöskéjének, most pedig a visszaesés fekete bárányának tartott luxusingatlanoktól.

A luxusszegmens legnagyobb problémáját a hitelezési feltételek szigorodása adja, illetve beszűkíti a hitelfelvétel lehetőségét az is, hogy a jelzáloghitelek értékpapírosítását végző, vagyis a kockázatok porlasztásának lehetőségét lehetővé tevő intézmények a Fannie Mae és a Freddie Mac ugyanis csakis egy bizonyos összeghatárig fogadnak be hiteleket.

A legdrágább ingatlanok piacát jellemző akciók azonban egyáltalán nem egyedülállóak, a visszaesés hatására az ingatlanpiac minden szegmensében megindult az árak csökkenése. A szakértők szerint a gyengélkedés legalább 2009 őszéig eltart majd. Így mindazoknak, akik eladni szeretnének, még most kell cselekedniük.

A problémát súlyosbítja, hogy becslések szerint körülbelül 2 millió ingatlan kerülhet kalapács alá a közeljövőben, melyek tovább növelik majd a már így is hatalmasra duzzadt kínálatot.

Mindez, a hitelezési politika szigorodásával párhuzamosan, kedvezmények adására kényszeríthetik az eladókat, akár olyan kedvezményekről legyen szó, mint a legújabb elektronikus eszközök beépítése, vagy vásárlási utalvány adása, melyet a fejlesztők is gyakorta alkalmaznak, akár magánhitel nyújtásáról.

Fontos szerepet kaphatnak a különböző finanszírozást megkönnyítő eszközök, mint például az első évi kamat egy részének átvállalása, de ösztönzőleg hathat az is, ha egy ideig megfizetjük a biztosítási díjat vagy az ingatlanadót.

A legfontosabb azonban az, hogy az eladó pontosan kövesse  az adott környék piacát jellemző folyamatokat, és próbáljon mindig az ott jellemző átlagárnál alacsonyabb kínálati árat megadni. 

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16