2 °C Budapest

Akciókra kényszerülnek a lakásfejlesztők, milliós akciókra

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 14:00

A tengerentúli szakértők szerint a lassuló ingatlanpiacon csakis a jó időpontban és megfelelő áron meghirdetett ingatlanok eladói reménykedhetnek a sikerben, mely persze nem merül ki a tranzakcióig eltelő idő csökkentésében. A vételi ár minél magasabbra tornázásához azonban még a jól megválasztott ár sem segít, sok esetben a jelentősebb árengedmény elkerülése végett egyéb kedvezmények nyújtására szorulnak az eladók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyértelműen jól jártak azok az amerikai lakásvásárlók, akiket valamilyen oknál fogva nem ragadott magával a két számjegyű piac. Ugyanis jelentős, akár több száz ezer dollárt (millió forintot) jelentő kedvezménnyel vásárolhatnak most luxuslakásokat. A rekordmértékű leértékelések hátterében a fejlesztők azon törekvése áll, miszerint szeretnének minél hamarabb megszabadulni a boom üdvöskéjének, most pedig a visszaesés fekete bárányának tartott luxusingatlanoktól.

A luxusszegmens legnagyobb problémáját a hitelezési feltételek szigorodása adja, illetve beszűkíti a hitelfelvétel lehetőségét az is, hogy a jelzáloghitelek értékpapírosítását végző, vagyis a kockázatok porlasztásának lehetőségét lehetővé tevő intézmények a Fannie Mae és a Freddie Mac ugyanis csakis egy bizonyos összeghatárig fogadnak be hiteleket.

A legdrágább ingatlanok piacát jellemző akciók azonban egyáltalán nem egyedülállóak, a visszaesés hatására az ingatlanpiac minden szegmensében megindult az árak csökkenése. A szakértők szerint a gyengélkedés legalább 2009 őszéig eltart majd. Így mindazoknak, akik eladni szeretnének, még most kell cselekedniük.

A problémát súlyosbítja, hogy becslések szerint körülbelül 2 millió ingatlan kerülhet kalapács alá a közeljövőben, melyek tovább növelik majd a már így is hatalmasra duzzadt kínálatot.

Mindez, a hitelezési politika szigorodásával párhuzamosan, kedvezmények adására kényszeríthetik az eladókat, akár olyan kedvezményekről legyen szó, mint a legújabb elektronikus eszközök beépítése, vagy vásárlási utalvány adása, melyet a fejlesztők is gyakorta alkalmaznak, akár magánhitel nyújtásáról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos szerepet kaphatnak a különböző finanszírozást megkönnyítő eszközök, mint például az első évi kamat egy részének átvállalása, de ösztönzőleg hathat az is, ha egy ideig megfizetjük a biztosítási díjat vagy az ingatlanadót.

A legfontosabb azonban az, hogy az eladó pontosan kövesse  az adott környék piacát jellemző folyamatokat, és próbáljon mindig az ott jellemző átlagárnál alacsonyabb kínálati árat megadni. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59