31 °C Budapest

Túl sokat fizetünk az APEH-nak: hogy lehetne ezt csökkenteni?

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 05:40

Hogy is van ez? 2005-ben sok vállalkozás többet fizetett az APEH részére társasági adó címén, mint esetleg kellett volna. Milliókkal gazdagíthatjuk az adóhatóságot, ha nem figyelünk a nekünk járó adókedvezmények körére, vagy nem akarunk figyelni, mert ezek igénybevétele nélkül biztosan elkerülhető az APEH bírság.

Először is azt kell tisztáznunk, hogy miért is kell ezt az adónemet fizetnünk. Mindenkinek kell társasági adót fizetni, akinek vállalkozása van, függetlenül attól, hogy csak itthon, vagy külföldön is szerzi a bevételeit.

Az adófizetési kötelezettség a vállalkozások cégnyilvántartásba történő bejegyzése napján, vagy ha korábban kezdi meg tevékenységét, akkor az alapító okirat aláírása napján keletkezik, és a cégnyilvántartásból való törléskor szűnik meg. Az adó mértéke 10, illetve16% a jelenleg hatályos törvények szerint.
A 10 százalékos adókulcsot csak azok az adózók alkalmazhatják, akik az adóévben nem vettek igénybe adókedvezményt, és még néhány feltételnek megfelelnek, mint például annak, hogy az átlagos foglalkoztatottak létszáma legalább 1 legyen, illetve az adóévben átlagosan az alkalmazottaknak a minimálbér másfélszeresét fizették. A 10 százalékos adókulcs 5 millió forint nettó árbevételig érvényes.

Ez azt jelenti, hogy ha van egy vállalkozásom, ahol mondjuk két főt foglalkoztatok, és mind a kettőjüknek havi 200 ezer forint a fizetése, továbbá nem vettem igénybe az idén semmilyen adókedvezményt, akkor nettó 5 millió forint árbevétel után 10 százalék társasági adót kell csak fizetnem. A fennmaradó árbevétel után viszont már a 16 százalékot kell kifizetni.

Láthatjuk, hogy az adóalanyok köre nagyon jelentős Magyarországon, csak néhány kivétel van. Az Opten Informatikai Kft. cégtár adatbázisából megtudtuk, hogy a nettó 50 millió és 4 milliárd forint árbevétellel rendelkező 48,8 ezer vállalkozás közül közel 3200-an fizettek pontosan 16 százalék adót 2005-ben. Ebben eddig semmi érdekes nincs. Ha viszont azt vesszük figyelembe, hogy a jelenleg hatályos törvényi keretek között bizonyos címen mindenki tudna igénybe venni valamilyen, akár kis összegű adókedvezményt, akkor ez a szám igenis jelentősnek minősül. Nem is beszélve arról, hogy nem lehet tudni, mekkora az az összeg, amelyet nem vettek igénybe adókedvezményként, vagy adóalap csökkentő tételként, és befizettek az APEH részére. Az adóhivatal persze nem igyekszik, hogy erre felhívja az adófizető gazdasági társaságok figyelmét.

A 2004 és 2005-ös évek adatai azokat a társaságokat figyelembe véve, amiknek nettó 50 millió és 4 milliárd forint között volt az éves árbevételük, a következőképpen alakult:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Opten Kft. cégtár adatbázisa

Ebből is látszik, hogy növekszik azon vállalkozások száma, aki nem vesz igénybe semmilyen adó csökkentő tételt a társasági adó bevallása és befizetése során.

Ennek lehet az az oka, hogy sok könyvelő nincs pontosan tisztában azzal, hogy az adott vállalkozás, aminek a könyvelését végzik, milyen adókedvezményekre jogosult tevékenységéből adódóan. Sőt, sokszor az az álláspont érvényesül az adóbevallás kitöltése során, hogy a könyvelők bizonytalanságból adódóan inkább nem vesznek igénybe adókedvezményt, illetve adóalap csökkentő tételt a vállalkozás számára, mert így biztosan nem büntethet az APEH. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen azért nem töltik ki az ide vonatkozó részt, mert bonyolult.

Adókedvezmények köre

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?