8 °C Budapest

Túl sokat fizetünk az APEH-nak: hogy lehetne ezt csökkenteni?

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 05:40

Hogy is van ez? 2005-ben sok vállalkozás többet fizetett az APEH részére társasági adó címén, mint esetleg kellett volna. Milliókkal gazdagíthatjuk az adóhatóságot, ha nem figyelünk a nekünk járó adókedvezmények körére, vagy nem akarunk figyelni, mert ezek igénybevétele nélkül biztosan elkerülhető az APEH bírság.

Először is azt kell tisztáznunk, hogy miért is kell ezt az adónemet fizetnünk. Mindenkinek kell társasági adót fizetni, akinek vállalkozása van, függetlenül attól, hogy csak itthon, vagy külföldön is szerzi a bevételeit.

Az adófizetési kötelezettség a vállalkozások cégnyilvántartásba történő bejegyzése napján, vagy ha korábban kezdi meg tevékenységét, akkor az alapító okirat aláírása napján keletkezik, és a cégnyilvántartásból való törléskor szűnik meg. Az adó mértéke 10, illetve16% a jelenleg hatályos törvények szerint.
A 10 százalékos adókulcsot csak azok az adózók alkalmazhatják, akik az adóévben nem vettek igénybe adókedvezményt, és még néhány feltételnek megfelelnek, mint például annak, hogy az átlagos foglalkoztatottak létszáma legalább 1 legyen, illetve az adóévben átlagosan az alkalmazottaknak a minimálbér másfélszeresét fizették. A 10 százalékos adókulcs 5 millió forint nettó árbevételig érvényes.

Ez azt jelenti, hogy ha van egy vállalkozásom, ahol mondjuk két főt foglalkoztatok, és mind a kettőjüknek havi 200 ezer forint a fizetése, továbbá nem vettem igénybe az idén semmilyen adókedvezményt, akkor nettó 5 millió forint árbevétel után 10 százalék társasági adót kell csak fizetnem. A fennmaradó árbevétel után viszont már a 16 százalékot kell kifizetni.

Láthatjuk, hogy az adóalanyok köre nagyon jelentős Magyarországon, csak néhány kivétel van. Az Opten Informatikai Kft. cégtár adatbázisából megtudtuk, hogy a nettó 50 millió és 4 milliárd forint árbevétellel rendelkező 48,8 ezer vállalkozás közül közel 3200-an fizettek pontosan 16 százalék adót 2005-ben. Ebben eddig semmi érdekes nincs. Ha viszont azt vesszük figyelembe, hogy a jelenleg hatályos törvényi keretek között bizonyos címen mindenki tudna igénybe venni valamilyen, akár kis összegű adókedvezményt, akkor ez a szám igenis jelentősnek minősül. Nem is beszélve arról, hogy nem lehet tudni, mekkora az az összeg, amelyet nem vettek igénybe adókedvezményként, vagy adóalap csökkentő tételként, és befizettek az APEH részére. Az adóhivatal persze nem igyekszik, hogy erre felhívja az adófizető gazdasági társaságok figyelmét.

A 2004 és 2005-ös évek adatai azokat a társaságokat figyelembe véve, amiknek nettó 50 millió és 4 milliárd forint között volt az éves árbevételük, a következőképpen alakult:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: Opten Kft. cégtár adatbázisa

Ebből is látszik, hogy növekszik azon vállalkozások száma, aki nem vesz igénybe semmilyen adó csökkentő tételt a társasági adó bevallása és befizetése során.

Ennek lehet az az oka, hogy sok könyvelő nincs pontosan tisztában azzal, hogy az adott vállalkozás, aminek a könyvelését végzik, milyen adókedvezményekre jogosult tevékenységéből adódóan. Sőt, sokszor az az álláspont érvényesül az adóbevallás kitöltése során, hogy a könyvelők bizonytalanságból adódóan inkább nem vesznek igénybe adókedvezményt, illetve adóalap csökkentő tételt a vállalkozás számára, mert így biztosan nem büntethet az APEH. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen azért nem töltik ki az ide vonatkozó részt, mert bonyolult.

Adókedvezmények köre

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem