Túl sokat fizetünk az APEH-nak: hogy lehetne ezt csökkenteni?

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 05:40

Hogy is van ez? 2005-ben sok vállalkozás többet fizetett az APEH részére társasági adó címén, mint esetleg kellett volna. Milliókkal gazdagíthatjuk az adóhatóságot, ha nem figyelünk a nekünk járó adókedvezmények körére, vagy nem akarunk figyelni, mert ezek igénybevétele nélkül biztosan elkerülhető az APEH bírság.

Először is azt kell tisztáznunk, hogy miért is kell ezt az adónemet fizetnünk. Mindenkinek kell társasági adót fizetni, akinek vállalkozása van, függetlenül attól, hogy csak itthon, vagy külföldön is szerzi a bevételeit.

Az adófizetési kötelezettség a vállalkozások cégnyilvántartásba történő bejegyzése napján, vagy ha korábban kezdi meg tevékenységét, akkor az alapító okirat aláírása napján keletkezik, és a cégnyilvántartásból való törléskor szűnik meg. Az adó mértéke 10, illetve16% a jelenleg hatályos törvények szerint.
A 10 százalékos adókulcsot csak azok az adózók alkalmazhatják, akik az adóévben nem vettek igénybe adókedvezményt, és még néhány feltételnek megfelelnek, mint például annak, hogy az átlagos foglalkoztatottak létszáma legalább 1 legyen, illetve az adóévben átlagosan az alkalmazottaknak a minimálbér másfélszeresét fizették. A 10 százalékos adókulcs 5 millió forint nettó árbevételig érvényes.

Ez azt jelenti, hogy ha van egy vállalkozásom, ahol mondjuk két főt foglalkoztatok, és mind a kettőjüknek havi 200 ezer forint a fizetése, továbbá nem vettem igénybe az idén semmilyen adókedvezményt, akkor nettó 5 millió forint árbevétel után 10 százalék társasági adót kell csak fizetnem. A fennmaradó árbevétel után viszont már a 16 százalékot kell kifizetni.

Láthatjuk, hogy az adóalanyok köre nagyon jelentős Magyarországon, csak néhány kivétel van. Az Opten Informatikai Kft. cégtár adatbázisából megtudtuk, hogy a nettó 50 millió és 4 milliárd forint árbevétellel rendelkező 48,8 ezer vállalkozás közül közel 3200-an fizettek pontosan 16 százalék adót 2005-ben. Ebben eddig semmi érdekes nincs. Ha viszont azt vesszük figyelembe, hogy a jelenleg hatályos törvényi keretek között bizonyos címen mindenki tudna igénybe venni valamilyen, akár kis összegű adókedvezményt, akkor ez a szám igenis jelentősnek minősül. Nem is beszélve arról, hogy nem lehet tudni, mekkora az az összeg, amelyet nem vettek igénybe adókedvezményként, vagy adóalap csökkentő tételként, és befizettek az APEH részére. Az adóhivatal persze nem igyekszik, hogy erre felhívja az adófizető gazdasági társaságok figyelmét.

A 2004 és 2005-ös évek adatai azokat a társaságokat figyelembe véve, amiknek nettó 50 millió és 4 milliárd forint között volt az éves árbevételük, a következőképpen alakult:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forrás: Opten Kft. cégtár adatbázisa

Ebből is látszik, hogy növekszik azon vállalkozások száma, aki nem vesz igénybe semmilyen adó csökkentő tételt a társasági adó bevallása és befizetése során.

Ennek lehet az az oka, hogy sok könyvelő nincs pontosan tisztában azzal, hogy az adott vállalkozás, aminek a könyvelését végzik, milyen adókedvezményekre jogosult tevékenységéből adódóan. Sőt, sokszor az az álláspont érvényesül az adóbevallás kitöltése során, hogy a könyvelők bizonytalanságból adódóan inkább nem vesznek igénybe adókedvezményt, illetve adóalap csökkentő tételt a vállalkozás számára, mert így biztosan nem büntethet az APEH. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen azért nem töltik ki az ide vonatkozó részt, mert bonyolult.

Adókedvezmények köre

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20