1 °C Budapest

Az ötlet még nem elég a tőke megszerzéséhez

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 09:30

Becslések szerint ma Magyarországon ötven-száz üzleti angyal van, azonban pontos adat nem ismert, mivel rejtőzködnek. A vállalkozások és angyalok egymásra találása egyelőre még nehézkes, ennek oka a bizalom, illetve a befektetésre érett projektek hiánya - írja a Napi Gazdaság.

Az üzleti angyalok többsége magyar üzletember, közülük sokan külföldön felhalmozott tőkét fektetnek be. Az egyes befektetések 3-4 millió forinttól kezdődnek, s akár a 100 millió forintot is elérhetik. Egy 2003-as felmérés alapján átlagosan 16 millió forint jut egy angyalra, ez a szakemberek szerint nem sok.

Idén januárban alapította meg az Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ a Regionális Fejlesztési Holdinggal közösen az Első Magyar Üzleti Angyal Hálózatot (EMÜAH). Emellett egy olyan honlap fejlesztése is folyik, amely megkönnyíti a két fél egymásra találását, valamint minden szükséges információt és segédanyagot tartalmaz.

Mucsi Flóra, az Innostart igazgatója elmondta, szeptemberben és októberben három nagyvárosban mutatják majd be a hálózatot, valamint annak működését. Az első lépésben a vállalkozásoknak egy adatlapot kell kitölteniük magukról, illetve a terv legfontosabb adatairól.

Az EMÜAH szakemberei ezután találkoznak a projektgazdával. Fontos tudni, hogy az még kevés, ha csupán ötlet formájában létezik az elképzelés. Általánosságban elmondható, hogy azzal a termékkel, szolgáltatással lehet előrelépni, amelynél a prototípus már kész.

A befektetők rendkívül óvatosak, így csupán kész projektelképzeléseken hajlandóak elgondolkodni. Itthon jelenleg a tervek kilencven százaléka nem érett a befektetésre.

Azt, hogy az eddigi befektetések mennyire sikeresek, majd csupán három-öt év múlva lehet megmondani. Az év eleje óta összesen 148 projekt érkezett be az EMÜAH-hoz elbírálásra, ebből jelenleg nyolchoz keresnek befektetőt. Eddig siker a megújuló energia illetve az it-szektorban volt.

A hazai üzleti angyal-piac viszonylag fejletlennek tekinthető, ennek egyik oka a fiatal piacgazdaság, de nagy szerepet játszik a vállalkozói kultúra alacsony foka is. Az üzletiangyal-befektetések elterjedését az is akadályozza, hogy a vállalkozások finanszírozási szempontból zárkózottak, sokan tartanak attól, hogy elveszítik a cég feletti ellenőrzés jogát.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?