12 °C Budapest

Az ötlet még nem elég a tőke megszerzéséhez

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 09:30

Becslések szerint ma Magyarországon ötven-száz üzleti angyal van, azonban pontos adat nem ismert, mivel rejtőzködnek. A vállalkozások és angyalok egymásra találása egyelőre még nehézkes, ennek oka a bizalom, illetve a befektetésre érett projektek hiánya - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az üzleti angyalok többsége magyar üzletember, közülük sokan külföldön felhalmozott tőkét fektetnek be. Az egyes befektetések 3-4 millió forinttól kezdődnek, s akár a 100 millió forintot is elérhetik. Egy 2003-as felmérés alapján átlagosan 16 millió forint jut egy angyalra, ez a szakemberek szerint nem sok.

Idén januárban alapította meg az Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ a Regionális Fejlesztési Holdinggal közösen az Első Magyar Üzleti Angyal Hálózatot (EMÜAH). Emellett egy olyan honlap fejlesztése is folyik, amely megkönnyíti a két fél egymásra találását, valamint minden szükséges információt és segédanyagot tartalmaz.

Mucsi Flóra, az Innostart igazgatója elmondta, szeptemberben és októberben három nagyvárosban mutatják majd be a hálózatot, valamint annak működését. Az első lépésben a vállalkozásoknak egy adatlapot kell kitölteniük magukról, illetve a terv legfontosabb adatairól.

Az EMÜAH szakemberei ezután találkoznak a projektgazdával. Fontos tudni, hogy az még kevés, ha csupán ötlet formájában létezik az elképzelés. Általánosságban elmondható, hogy azzal a termékkel, szolgáltatással lehet előrelépni, amelynél a prototípus már kész.

A befektetők rendkívül óvatosak, így csupán kész projektelképzeléseken hajlandóak elgondolkodni. Itthon jelenleg a tervek kilencven százaléka nem érett a befektetésre.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Azt, hogy az eddigi befektetések mennyire sikeresek, majd csupán három-öt év múlva lehet megmondani. Az év eleje óta összesen 148 projekt érkezett be az EMÜAH-hoz elbírálásra, ebből jelenleg nyolchoz keresnek befektetőt. Eddig siker a megújuló energia illetve az it-szektorban volt.

A hazai üzleti angyal-piac viszonylag fejletlennek tekinthető, ennek egyik oka a fiatal piacgazdaság, de nagy szerepet játszik a vállalkozói kultúra alacsony foka is. Az üzletiangyal-befektetések elterjedését az is akadályozza, hogy a vállalkozások finanszírozási szempontból zárkózottak, sokan tartanak attól, hogy elveszítik a cég feletti ellenőrzés jogát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?