2 °C Budapest

A csődöt jelentő banánhéjak: vállalkozási hibák, amiket ne kövess el!

Pénzcentrum
2007. június 7. 13:00

Gyakorta elhangzik, hogy a kis- és középvállalkozások életét jelentős mértékben megnehezíti a tőkehiány, amely azonban nem csak a vállalat létrehozásakor és a szolgáltatás vagy a termelés megindításakor okoz gondot, de már jóval az alapítás előtt is előidézheti a későbbi sikertelenséget.

A vállalkozói szemináriumokon a tapasztalt oktatók általában 6-7 pontban határozzák meg a legfontosabb elemeket, amelyek szükségesek egy racionálisan működtethető, nyereséges vállalkozás létrehozásához. A legfontosabbak közé természetesen oda kell sorolnunk az nagy ötletet, a kellő mennyiségben rendelkezésre álló forrást és a megfelelő kapcsolat rendszert.

A következőkben azonban nem a "mit csinálj", hanem a "mit ne csinálj!" problémakörét járjuk körbe, hogy láthassuk bizonyos vállalkozások már az alapítás előtt sikertelenségre ítéltetnek, mert a tulajdonosok a létezés fenntartásához szükséges elemeket hagynak ki a döntések meghozatalakor.

A nagy ötlet: tényleg van igény a piacon?

Az első és legfontosabb tényező, hogy az alapító által "nagy ötletnek" minősített termékre, szolgáltatásra ténylegesen van-e igény a piacon. Persze, amikor Microsoft létrejött, Bill Gates és társai valószínűsíthetően nem alkalmazták a piackutatás eszközét, a milliárdokat hozó ötletek tárháza azonban szűkös, így egy kisvállalkozás esetében mindenképpen érdemes utánanézni vajon tényleg megvan-e az igény az előállítandó termékre vagy szolgáltatásra.

Üzleti terv: nem csak a banknak fontos!

A gazdaság motorjaiként emlegetett kis- és középvállalkozások forráshiányos voltát több európai uniós és kormányzati program is szeretné feloldani. A kedvezményes, illetve a piaci kamatozású banki hitelek igénylésének egyik feltételeként is a pénzintézetek az üzleti terv elkészítését jelölik meg.

Az üzleti terv azonban nem csupán a banki hiteligényléshez szükséges, egy előzetes terv elkészítésére a vállalatalapításkor is szükség lenne, mely egyrészt magába foglalja a piackutatás eredményeit, másrészt választ ad a szükséges tőke nagyságára vonatkozóan, az elérendő célokat, és a várható költségeket is.

Kapcsolat a fogyasztókkal: ne térj vissza a múltba!

Már a marketing megszületésekor abból indultak ki a szakértők, hogy a termékorientált gyártás nem vezethet sikerre, amely sok nagyvállalat bukásához, vagy átalakításához vezetett.

Fontos, hogy a frissen megalapított vállalkozások vezetői ne lépjenek a "vesztesek" útjára, és teremtsenek közvetlen kapcsolatot a potenciális vásárlóikkal még mielőtt nekikezdenének egy termék gyártásának, a felmerült igényeket pedig vegyék figyelembe a termék kialakításánál.

Természetesen vannak olyan szektorok, melyek a vásárlók igényei előtt járnak, mint például az IT és pénzügyi termékek, itt a tervezés teljesen más módszertan alapján zajlik.

Kontroll az árak felett: a valóság mást mutat

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Általában egy viszonylag telített piacra újonnan belépő kisvállalkozás nem tudja jelentős mértékben befolyásolni az árakat, ezért érdemesebb inkább piackövető árpolitikát folytatni, illetve jól megválogatni az árazási módszert.

A termék ismertté válásához viszonylag nagy marketing költségvetésre lenne szükség, mivel ez a feltétel általában a kkv-k esetében nem áll fent, nem biztos, hogy érdemes a árrést erősen leszűkíteni.

Egyedül nem megy...

A tanácsadók és a lehetséges befektetők rendkívül fontos szerepet játszanak a vállalkozások életében, a kockázati tőke bevonása megoldhatja az újonnan induló cég gondjait, de a megoldás előnyökkel és hátrányokkal is jár.

Pozitívuma, hogy a vállalkozó egy tapasztalt társat kap a menedzsmentben, aki fontos szerepet játszhat a megfelelő működési struktúra kialakításában, másrészt a pótlólagos külső tőke korlátozza a vállalkozó döntési mozgásterét.

Az azonban általánosságban elmondható, hogy megfelelő háttér nélkül nehéz egyedül véghez vinni a vállalatalapítást, okosabb lehet megfelelő partnereket keresni.

A piac folyton változik: ha nem tartasz lépést véged!

Tény, hogy a piaci változások folyamatos megfigyelése és a változásokra való reakció rengeteg energiát és pénzt emészt fel, a piactól való elzárkózás azonban könnyedén végzetes lehet egy nyitott, a forgalomtól nagymértékben függő kisvállalkozás életében.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem