11 °C Budapest

Hogyan juthatsz könnyen pénzhez?

Pénzcentrum
2007. július 19. 05:40

Időről időre cikkeinkben megoldásokat keresünk a kis- és középvállalkozások, különös tekintettel az induló, vagy épp fejlődésben lévő vállalkozások forráshiánya miatt jelentkező problémájának megoldására. Igyekszünk minél több hitel-, pályázati illetve egyéb forrásbevonási lehetőséget felkutatni és bemutatni.

A vállalkozások számára egy kiváló lehetőség, melyet már egy korábbi cikkünkben bemutattunk, a tőzsdére menetel, amelynek a forrásbevonás mellett számos más előnye (és természetesen hátránya) is jelentkezhet.

A BÉT-en egyelőre nem találkozhatunk pontosan ugyanilyen jellegű kezdeményezéssel (igaz, nem szabad elfeledkezni a Tőzsdeképes Cégek Klubjáról sem), külföldön azonban már több helyen is találkozhatunk a tőzsdék olyan al-szegmenseivel, melyeket kifejezetten a kisebb vállalkozások részére hoztak létre. Nézzük, mit kell és érdemes ezek közül a londoni AIM-ről tudni!

Hello London!

A pénzügyi világ központjaként szokás Londonra tekinteni, természetesen nincsenek véletlenek. A pénzügyek története során London gyakorta kapott nagy szerepet, elég, ha csupán az aranypiacra gondolunk. Sőt gyakran használatos a Londoni bankközi kamatláb, a LIBOR is viszonyítási alapként, vagy alapkamatként.

AIM
Az AIM 1995-ben alakult meg, mindössze 10 társasággal. 2000 óta a részt vevő vállalatok száma megháromszorozódott, jelenleg 1674 társaság a tagja. A 2006-os évben a kereskedett részvények értéke elérte az 58 milliárd fontot, amely 23,3 százalékkal volt magasabb a 2005-ösnél.

A Londoni tőzsde, a London Stock Exchange az AIM, azaz az Alternative Investment Market piaccal áll a vállalkozó kedvű befektetők rendelkezésére és természetesen nem utolsó sorban a növekedési szakaszban lévő vállalkozásoknak kínál kecsegtető lehetőséget.

Mi az az AIM? - Célozz!

Mint arra a kockázati tőkével, valamint az üzleti angyalokkal kapcsolatos cikkeinkben is kitértünk, manapság, különös tekintettel a hazai helyzetre, mindkét oldal nehéz feladat előtt áll, mielőtt döntését meghozza. Ennek a nehézségnek az oka leginkább a korlátozott információáramlás, a megfelelő felek egymásra találásának nehézsége.

Az AIM ezt a korlátot hivatott lebontani, a vállalkozó kedvű kockázati tőkebefektetők itt könnyedén válogathatnak a kisebb méretű vállalkozások között.

Hogyan lehet bekerülni?

Nem véletlenül hangsúlyozzák ki az AIM honlapján, hogy ez a piac kifejezetten a fejlődő szakaszban lévő kisvállalatoknak jelenthet megoldást, hiszen az alkalmazott szabályok is igazodtak ezen vállalatok igényeihez.

Számunkra az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az AIM-re bármely szektorban tevékenykedő, illetve bármely országbeli vállalkozások bevezethetik részvényeiket, természetesen azért bizonyos előírásoknak meg kell felelniük minden esetben.

Ezen kívül igen fontos, hogy nincsenek előírások az egyes vállalkozások
• méretére,
• gazdálkodási múltjára,
• közkézhányadára,
• valamint a piaci kapitalizációjára vonatkozóan
.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jószerivel az egyetlen, s igazán fontos feltétel, hogy a bevonulni kívánó vállalkozásoknak választaniuk kell egy kinevezett tanácsadót (nominated advisor), vagyis egy Nomadot. Ezek a tanácsadók megfelelő szakértelemmel vannak felvértezve az egyes cégekkel, s azok igényeivel kapcsolatosan, s segítenek végigjutni az egész bevezetési procedúrán.

Ezekután valószínűleg újabb szakemberek segítségének igénybe vételére lesz szüksége a vállalkozásnak, igaz, azok a vállalkozások, melyek részvényeit más tőzsdéken már kereskedik gyorsabb és könnyített utat is választhatnak.

Lépésről lépésre

Az alábbiakban áttekintjük aaz AIM-re történő bevezetés főbb lépéseit, időrendi sorrendben. Nem árt tudni, hogy az egész folyamat hosszú időt vehet igénybe, így jó előre kell tudnunk gondolkodni. 24-36 hónappal a bevezetés előtt már el kell készíteni a megfelelő üzleti tervet, ellenőrizni kell szerződéseinket szállítóinkkal, valamint vásárlóinkkal.

6-12 hónappal korábban arról kell meggyőződnünk, hogy a megfelelő könyvelővel, könyvvizsgálóval rendelkezünk, akik még legalább 3 évig nekünk kívánnak dolgozni. Amennyiben szükséges valamilyen változtatást végrehajtani a vállalkozás vezetésében, azt még ebben az időszakban érdemes megtenni. Ekkor kell eldöntenünk azt is, milyen módszerrel kívánjuk részvényeinket bevezetni.

12-24 héttel a tervezett bevezetés előtt szükségeltetik meghatározni a bevezetés ütemezését meghatározni, minden szakértővel egyeztetni erről. 6-12 héttel a bevezetést megelőzően el kell készíteni a bevezetéssel kapcsolatos hivatalos, valamint PR-dokumentumokat.

1-6 héttel a bevezetés előtt érdemes az összes dokumentációt elkészíteni, megtartani a bemutatásra szolgáló úgynevezett roadshow-kat. A megfelelő hatósághoz be kell nyújtani a dokumentumokat, illetve 10 nappal a kívánt bevezetés előtt jelezni kell a londoni tőzsdén bevezetési szándékunkat.

Az utolsó héten kell aláírásra kerüljenek a megfelelő megállapodások, ekkor kell az ajánlati árról és a kihelyezés módjáról is meghozni a végleges döntést.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?