Hogyan juthatsz könnyen pénzhez?

Pénzcentrum
2007. július 19. 05:40

Időről időre cikkeinkben megoldásokat keresünk a kis- és középvállalkozások, különös tekintettel az induló, vagy épp fejlődésben lévő vállalkozások forráshiánya miatt jelentkező problémájának megoldására. Igyekszünk minél több hitel-, pályázati illetve egyéb forrásbevonási lehetőséget felkutatni és bemutatni.

A vállalkozások számára egy kiváló lehetőség, melyet már egy korábbi cikkünkben bemutattunk, a tőzsdére menetel, amelynek a forrásbevonás mellett számos más előnye (és természetesen hátránya) is jelentkezhet.

A BÉT-en egyelőre nem találkozhatunk pontosan ugyanilyen jellegű kezdeményezéssel (igaz, nem szabad elfeledkezni a Tőzsdeképes Cégek Klubjáról sem), külföldön azonban már több helyen is találkozhatunk a tőzsdék olyan al-szegmenseivel, melyeket kifejezetten a kisebb vállalkozások részére hoztak létre. Nézzük, mit kell és érdemes ezek közül a londoni AIM-ről tudni!

Hello London!

A pénzügyi világ központjaként szokás Londonra tekinteni, természetesen nincsenek véletlenek. A pénzügyek története során London gyakorta kapott nagy szerepet, elég, ha csupán az aranypiacra gondolunk. Sőt gyakran használatos a Londoni bankközi kamatláb, a LIBOR is viszonyítási alapként, vagy alapkamatként.

AIM
Az AIM 1995-ben alakult meg, mindössze 10 társasággal. 2000 óta a részt vevő vállalatok száma megháromszorozódott, jelenleg 1674 társaság a tagja. A 2006-os évben a kereskedett részvények értéke elérte az 58 milliárd fontot, amely 23,3 százalékkal volt magasabb a 2005-ösnél.

A Londoni tőzsde, a London Stock Exchange az AIM, azaz az Alternative Investment Market piaccal áll a vállalkozó kedvű befektetők rendelkezésére és természetesen nem utolsó sorban a növekedési szakaszban lévő vállalkozásoknak kínál kecsegtető lehetőséget.

Mi az az AIM? - Célozz!

Mint arra a kockázati tőkével, valamint az üzleti angyalokkal kapcsolatos cikkeinkben is kitértünk, manapság, különös tekintettel a hazai helyzetre, mindkét oldal nehéz feladat előtt áll, mielőtt döntését meghozza. Ennek a nehézségnek az oka leginkább a korlátozott információáramlás, a megfelelő felek egymásra találásának nehézsége.

Az AIM ezt a korlátot hivatott lebontani, a vállalkozó kedvű kockázati tőkebefektetők itt könnyedén válogathatnak a kisebb méretű vállalkozások között.

Hogyan lehet bekerülni?

Nem véletlenül hangsúlyozzák ki az AIM honlapján, hogy ez a piac kifejezetten a fejlődő szakaszban lévő kisvállalatoknak jelenthet megoldást, hiszen az alkalmazott szabályok is igazodtak ezen vállalatok igényeihez.

Számunkra az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az AIM-re bármely szektorban tevékenykedő, illetve bármely országbeli vállalkozások bevezethetik részvényeiket, természetesen azért bizonyos előírásoknak meg kell felelniük minden esetben.

Ezen kívül igen fontos, hogy nincsenek előírások az egyes vállalkozások
• méretére,
• gazdálkodási múltjára,
• közkézhányadára,
• valamint a piaci kapitalizációjára vonatkozóan
.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jószerivel az egyetlen, s igazán fontos feltétel, hogy a bevonulni kívánó vállalkozásoknak választaniuk kell egy kinevezett tanácsadót (nominated advisor), vagyis egy Nomadot. Ezek a tanácsadók megfelelő szakértelemmel vannak felvértezve az egyes cégekkel, s azok igényeivel kapcsolatosan, s segítenek végigjutni az egész bevezetési procedúrán.

Ezekután valószínűleg újabb szakemberek segítségének igénybe vételére lesz szüksége a vállalkozásnak, igaz, azok a vállalkozások, melyek részvényeit más tőzsdéken már kereskedik gyorsabb és könnyített utat is választhatnak.

Lépésről lépésre

Az alábbiakban áttekintjük aaz AIM-re történő bevezetés főbb lépéseit, időrendi sorrendben. Nem árt tudni, hogy az egész folyamat hosszú időt vehet igénybe, így jó előre kell tudnunk gondolkodni. 24-36 hónappal a bevezetés előtt már el kell készíteni a megfelelő üzleti tervet, ellenőrizni kell szerződéseinket szállítóinkkal, valamint vásárlóinkkal.

6-12 hónappal korábban arról kell meggyőződnünk, hogy a megfelelő könyvelővel, könyvvizsgálóval rendelkezünk, akik még legalább 3 évig nekünk kívánnak dolgozni. Amennyiben szükséges valamilyen változtatást végrehajtani a vállalkozás vezetésében, azt még ebben az időszakban érdemes megtenni. Ekkor kell eldöntenünk azt is, milyen módszerrel kívánjuk részvényeinket bevezetni.

12-24 héttel a tervezett bevezetés előtt szükségeltetik meghatározni a bevezetés ütemezését meghatározni, minden szakértővel egyeztetni erről. 6-12 héttel a bevezetést megelőzően el kell készíteni a bevezetéssel kapcsolatos hivatalos, valamint PR-dokumentumokat.

1-6 héttel a bevezetés előtt érdemes az összes dokumentációt elkészíteni, megtartani a bemutatásra szolgáló úgynevezett roadshow-kat. A megfelelő hatósághoz be kell nyújtani a dokumentumokat, illetve 10 nappal a kívánt bevezetés előtt jelezni kell a londoni tőzsdén bevezetési szándékunkat.

Az utolsó héten kell aláírásra kerüljenek a megfelelő megállapodások, ekkor kell az ajánlati árról és a kihelyezés módjáról is meghozni a végleges döntést.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?