19 °C Budapest

Út a gazdagsághoz: adj jó választ a kérdésekre!

Pénzcentrum
2007. június 15. 14:00

Mi kell egy sikeres vállalkozáshoz? Az egyszerű kérdésre több tíz oldalon keresztül fejtegethetnénk a választ, amely rengeteg tényező függvénye, és amelyben a szakmai felkészültségen és a kockázatvállalási hajlamon kívül jelentős szerepet játszik a szerencse is.

Most azonban kísérletet teszünk rá, hogy 6 rövid kérdésen keresztül megpróbáljuk felvázolni, hogy milyen a "jó vállalkozó", illetve végigtekintjük, hogy milyen rögös lépésekkel teli út vezet a gazdagsághoz.

1. Milyen a jó vállalkozó?

A vállalkozóról rendkívül éles kép rajzolódik ki az emberek szeme előtt, egy olyan elfoglalt, gazdag ember képe, aki a nyakkendőben és méretre szabott öltönyben a luxusautó hátsó ülésen ülve is dolgozik, és rendkívül kockázatos döntéseket hoz meg. A témával foglalkozó professzorok szerint azonban a vállalkozói társadalom nagytöbbsége egyáltalán nem felel meg ennek az ideának. Az átlag vállalkozó azonban elvegyül a tömegben, és egy átlagember léptékével éli mindennapjait.

Így a jó vállalkozó tulajdonságait nem ezek a külsőségek határozzák meg, hanem azok a szolgalmas és kitartó munka során alakulnak ki, amelyek persze siker esetén vezethetnek a fent bemutatott életmódhoz.

2. Kockázatot vállalni kell - de ez nem lottó!

Egy újonnan bevezetendő termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban az esetek többségében nem áll rendelkezésre az összes adat ahhoz, hogy a piacra lépés sikerességét, vagy a várható nyereséget pontosan meg lehet becsülni. Ezért általánosságban jellemző, hogy a vállalkozóknak kockázatos döntéseket kell meghozniuk, a kockázatot azonban jelentős mértékben csökkenteni lehet.

Egy vállalkozás beindítása és a szerencsejáték egyáltalán nem említhetők egy lapon, bár az ilyen hasonlatot alkalmazók gyakran emlegetik, hogy a tengerentúlon az újonnan indult vállalkozások közel harmada bukik el az első 14 hónapban, a szerencsejátékosnak ugyanis nincs lehetősége arra, hogy a rendelkezésre álló információk segítségével csökkentse a kockázatot.

3. Kényszer vagy alkalom? - várd ki a megfelelő pillanatot!

A válasz egyszerű: ha nincs kényszer, várd meg az alkalmat! Vagyis a szakértők tanácsa szerint csakis abban az esetben érdemes otthagyni egy jól fizető állást egy vállalkozás kedvéért, ha már meggyőződtünk róla, hogy a vállalkozási ötletünk megállja a helyét.

A szakértők emellett hangsúlyozzák a tapasztalatok fontosságát, amelyet mint alkalmazottak megszerezhetünk, és amelyek alkalmassá tehetnek minket arra, hogy később sikeresen túléljük a nehézségeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

4. Recesszió, konjunktúra: nem kell megijedni!

Mondják legalábbis a szakértők, akik szerint a recessziós periódus végén a leginkább kedvező vállalkozást alapítani, de hozzáteszik, várni egyébként sohasem érdemes, hiszen tökéletes környezetet úgysem találunk.

A magyarországi helyzet annyiban más, hogy a megszorítások érzékenyen érintették a vállalkozókat, a megnövekedett közterhek pedig nem csábítanak új vállalkozás alapítására. Az Európai Unióba való belépésünkkel azonban megnyíltak a határok a vállalkozók előtt is, így azok könnyen változtathatnak, hogy a számukra leginkább kedvező feltételek mellett tudjanak tevékenykedni.

5. Várni a nagyötletre? - csupán időpocsékolás

A nagyötlet általában nem éri meg a várakozást, vallják a szakértők, akik szerint érdemesebb egy olcsó és gyorsan megvalósítható ötlettel nekikezdeni a nagykalandnak, még abban az esetben is, ha a vállalkozás így nem lesz vonzó a kockázati tőke számára és kisebb forrásokkal kell elindulnia, amely gyakorta barátoktól, családtagoktól származik.

6. Még várnál a nagy lépéssel? - lesd az alkalmat!

A nagy ötletre való várakozás közben a pénzgyűjtögetés helyett érdemesebb kapcsolatot teremteni, amely legalább olyan jelentőséggel bír egy vállalkozás életében, mint a megfelelő mennyiségű forrás. Emellett nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljük a lehetőséget, és a megfelelő alkalom elérkeztekor merjünk lépni.

Így olyan vállalkozási ötlettel is előállhatunk, amelyről már tudjuk, hogy van piaca, illetve esetlegesen az is előfordulhat, hogy már meg is vannak a megfelelő partnerek a cégünk elindításához.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?