11 °C Budapest

Út a gazdagsághoz: adj jó választ a kérdésekre!

Pénzcentrum
2007. június 15. 14:00

Mi kell egy sikeres vállalkozáshoz? Az egyszerű kérdésre több tíz oldalon keresztül fejtegethetnénk a választ, amely rengeteg tényező függvénye, és amelyben a szakmai felkészültségen és a kockázatvállalási hajlamon kívül jelentős szerepet játszik a szerencse is.

Most azonban kísérletet teszünk rá, hogy 6 rövid kérdésen keresztül megpróbáljuk felvázolni, hogy milyen a "jó vállalkozó", illetve végigtekintjük, hogy milyen rögös lépésekkel teli út vezet a gazdagsághoz.

1. Milyen a jó vállalkozó?

A vállalkozóról rendkívül éles kép rajzolódik ki az emberek szeme előtt, egy olyan elfoglalt, gazdag ember képe, aki a nyakkendőben és méretre szabott öltönyben a luxusautó hátsó ülésen ülve is dolgozik, és rendkívül kockázatos döntéseket hoz meg. A témával foglalkozó professzorok szerint azonban a vállalkozói társadalom nagytöbbsége egyáltalán nem felel meg ennek az ideának. Az átlag vállalkozó azonban elvegyül a tömegben, és egy átlagember léptékével éli mindennapjait.

Így a jó vállalkozó tulajdonságait nem ezek a külsőségek határozzák meg, hanem azok a szolgalmas és kitartó munka során alakulnak ki, amelyek persze siker esetén vezethetnek a fent bemutatott életmódhoz.

2. Kockázatot vállalni kell - de ez nem lottó!

Egy újonnan bevezetendő termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban az esetek többségében nem áll rendelkezésre az összes adat ahhoz, hogy a piacra lépés sikerességét, vagy a várható nyereséget pontosan meg lehet becsülni. Ezért általánosságban jellemző, hogy a vállalkozóknak kockázatos döntéseket kell meghozniuk, a kockázatot azonban jelentős mértékben csökkenteni lehet.

Egy vállalkozás beindítása és a szerencsejáték egyáltalán nem említhetők egy lapon, bár az ilyen hasonlatot alkalmazók gyakran emlegetik, hogy a tengerentúlon az újonnan indult vállalkozások közel harmada bukik el az első 14 hónapban, a szerencsejátékosnak ugyanis nincs lehetősége arra, hogy a rendelkezésre álló információk segítségével csökkentse a kockázatot.

3. Kényszer vagy alkalom? - várd ki a megfelelő pillanatot!

A válasz egyszerű: ha nincs kényszer, várd meg az alkalmat! Vagyis a szakértők tanácsa szerint csakis abban az esetben érdemes otthagyni egy jól fizető állást egy vállalkozás kedvéért, ha már meggyőződtünk róla, hogy a vállalkozási ötletünk megállja a helyét.

A szakértők emellett hangsúlyozzák a tapasztalatok fontosságát, amelyet mint alkalmazottak megszerezhetünk, és amelyek alkalmassá tehetnek minket arra, hogy később sikeresen túléljük a nehézségeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Recesszió, konjunktúra: nem kell megijedni!

Mondják legalábbis a szakértők, akik szerint a recessziós periódus végén a leginkább kedvező vállalkozást alapítani, de hozzáteszik, várni egyébként sohasem érdemes, hiszen tökéletes környezetet úgysem találunk.

A magyarországi helyzet annyiban más, hogy a megszorítások érzékenyen érintették a vállalkozókat, a megnövekedett közterhek pedig nem csábítanak új vállalkozás alapítására. Az Európai Unióba való belépésünkkel azonban megnyíltak a határok a vállalkozók előtt is, így azok könnyen változtathatnak, hogy a számukra leginkább kedvező feltételek mellett tudjanak tevékenykedni.

5. Várni a nagyötletre? - csupán időpocsékolás

A nagyötlet általában nem éri meg a várakozást, vallják a szakértők, akik szerint érdemesebb egy olcsó és gyorsan megvalósítható ötlettel nekikezdeni a nagykalandnak, még abban az esetben is, ha a vállalkozás így nem lesz vonzó a kockázati tőke számára és kisebb forrásokkal kell elindulnia, amely gyakorta barátoktól, családtagoktól származik.

6. Még várnál a nagy lépéssel? - lesd az alkalmat!

A nagy ötletre való várakozás közben a pénzgyűjtögetés helyett érdemesebb kapcsolatot teremteni, amely legalább olyan jelentőséggel bír egy vállalkozás életében, mint a megfelelő mennyiségű forrás. Emellett nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljük a lehetőséget, és a megfelelő alkalom elérkeztekor merjünk lépni.

Így olyan vállalkozási ötlettel is előállhatunk, amelyről már tudjuk, hogy van piaca, illetve esetlegesen az is előfordulhat, hogy már meg is vannak a megfelelő partnerek a cégünk elindításához.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem