Honnan szerezhetsz forrást a vállalkozásodhoz?

Pénzcentrum
2007. május 3. 12:42

Közismert tény, hogy az induló kisvállalkozások finanszírozási forrásokhoz jutási lehetőségei meglehetősen korlátozottak. A bankok nem szívesen hitelezik őket, mivel a fedezetként felajánlható biztosítékok és a felmutatható pénzügyi teljesítmény hiánya miatt túl nagy kockázatot jelentenek, emellett a relatíve kis hitelösszegek túl sok erőforrás lekötését igényelnék. Az induló kisvállalkozások hitellehetőségei gyakorlatilag kimerülnek a kis - legfeljebb 6-10 millió forint - összeget nyújtó Mikrohitel programban, hiszen még a Széchenyi Kártyát is csak legalább egy éves működést követően lehet igényelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tőkéhez jutás sem könnyebb egy induló cég számára; noha több olyan kockázattőke-alap van Magyarországon, amely üzletpolitikája alapján induló vállalkozásokba is hajlandó tőkét elhelyezni, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület statisztikái szerint az ilyen jellegű tranzakciók száma évente csak 10-15 körül mozog, ami elenyésző az évente 100 ezer körüli induló vállalkozáshoz viszonyítva.

Az intézményi befektetők közül az elmúlt néhány évben leginkább az állami hátterű kockázattőke-befektető szervezetek mutatkoztak aktívnak az induló kisvállalkozások tőkefinanszírozásában. A legtöbb tranzakció az MFB csoporthoz tartozó Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt., a Beszállítói Befektető Zrt., és a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. nevéhez köthető. A továbbiakban valószínűsíthető, hogy az MFB Csoport átszervezése során nemrégiben létrejött, a csoport tőkebefektetéseit egy szervezetbe tömörítő MFB Invest Zrt. lesz a legaktívabb állami résztvevő ebben a szegmensben. Az állami kockázati tőkebefektető szervezetek által kihelyezhető néhány milliárd forint azonban nagyságrendekkel alulmúlja az induló vállalkozások tőkeigényét, az alapítók így legtöbb esetben kénytelenek saját zsebükbe nyúlni, vagy családtagok, barátok segítségét kérni az indítandó cég teljes tőkeszükségletének biztosításához. Az állami vállalkozásfejlesztési programok és a kockázati tőkealapokban befektetésre váró óriási összegek ellenére legtöbb induló kisvállalkozás finanszírozása alapvetően az alapító magánszemélyek hozzájárulásaiból történik, úgy Magyarországon, mint a világ bármely más országában.

Megoldást jelenthet, ha az alapítók egy "üzleti angyalra" bukkannak, azaz olyan magánszemélyre, aki magánvagyona egy részét pénzügyi befektetésként induló, vagy növekedés előtt álló vállalkozásokba fekteti, esetleg ezen túl pénzügyi vagy egyéb szaktudásával a cég fejlődésében is további segítséget nyújt. A fejlett tőkepiacokkal rendelkező országokban az üzleti angyalok az innováció és a kisvállalkozások fejlődésének jelentős előmozdítói. Szerepük Magyarországon is egyre nő: becslések szerint mintegy 200 olyan vagyonos magánszemély van, aki kockázati tőke jellegű befektetéseket hajt végre kisvállalkozásokban. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában az üzleti angyalok hálózatokba tömörülnek, ami nagymértékben elősegíti az információáramlást a lehetséges projektek és a befektetők között, ezáltal növelve vállalkozás és befektető egymásra találásának esélyeit. Magyarországon az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ évente több alkalommal rendez Üzleti Angyal Klubot, amelyen az üzleti angyalok számára mutatnak be tőkefinanszírozásra váró érdekes és értékes projekteket. Az ilyen jellegű kezdeményezések ellenére az induló vállalkozások alapítói viszonylag nehezen találhatnak megfelelő üzleti angyalt; mivel nem hirdetik magukat, legtöbbjük gyakorlatilag csak személyes kapcsolatrendszeren keresztül érhető el. Az Üzleti Angyal Klub rendezvényein kívül a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület jelenthet hozzájuk elérési útvonalat, melynek tagjai között - az eurómilliókban gondolkodó intézményi befektetők mellett - néhány üzleti angyal is található.

Az üzleti angyalra "vadászó" vállalkozónak nincs könnyű dolga. A professzionális magánbefektetők általában szigorú követelményeket támasztanak a befektetést fogadó vállalkozásokkal szemben, még akkor is, ha azok csupán induló fázisban vannak. Lényeges, hogy fantáziát lássanak az adott üzleti ötletben, annak megfelelő növekedési potenciállal kell rendelkeznie, és mindenek előtt kiemelkedő hozammal kell kecsegtetnie. Ha a vállalkozó ötletgazda nem rendelkezik megalapozott, részletes üzleti tervvel, kár is pénzügyi befektetőknél kilincselnie. Az üzleti angyal számára fontos a vállalkozás alapítóinak, illetve - ha eltérő személyekről van szó - a cég menedzsereinek üzleti, szakmai háttere, tapasztalata. Végül, mivel legtöbben 3-5 éves távlatú befektetésekben gondolkodnak, fel kell számukra vázolni egy kiszállási lehetőséget. Az üzleti angyalok térhódításának határt szabhat az induló vállalkozások által megtestesített jelentős kockázat. A befektető sok esetben nem ismeri a vállalkozás alapító-tulajdonosait, a cég nem rendelkezik múlttal, így az üzleti angyalnak leggyakrabban egy olyan üzleti tervbe kell helyeznie bizalmát és pénzét, melynek megvalósulása legkevésbé sem biztosított, és amelynek bukása esetén a teljes befektetett összeg elúszhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Többek között a magánszemélyek, üzleti angyalok által végrehajtott befektetések számának növelését tűzte ki célul a Start Zrt., amely tőkegarancia nyújtásával a befektető kockázatát jelentős mértékben csökkenti. Amennyiben a vállalkozás a tőkegarancia futamideje alatt felszámolás alá kerül, a Start Zrt. a befektetett összeg jó részét, akár 80%-át megtéríti a befektető számára. A tőkegarancia lehetősége remélhetőleg élénkítőleg hat az üzleti angyalok befektetési hajlandóságára, és szerepvállalásuk az induló vállalkozások finanszírozásában néhány éven belül megközelíti a nyugat-európai mértéket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06