5 °C Budapest

Itt a német sikersztori: hogyan lesz a sörből üdítő?

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 13:00

Miből lesz a cserebogár? Németország nem csupán sörgyártásáról híres messzeföldön, egy új termék lépett át sikerrel az ország határain, szinte filmvászonra illő módon. A Bionade bio-üdítőital a BusinessWeek cikke szerint már készen áll a világ meghódítására.

Honnét indult?

Az egész történet még 1985-ben vette kezdetét, Dieter Leipold, német sörfőzőmester ekkor döntötte el, hogy mindenképpen kifejleszt valamilyen bioitalt gyermekek számára, hiszen a gyár jövőjét fenyegethette a sörfogyasztás nagy mértékű visszaesése abban az időszakban.

Éveken át kísérletezett, míg végül sikerült elérnie azt, hogy a cukrot ne alkohollá erjesszék a baktériumok, hanem glükózsavvá, melynek révén a cukor édesebbé válik. Vagyis ez azt jelentette, hogy a hozzáadott cukortartalmat csökkenthette Leipold, így alacsonyan tartva a kalóriák számát.

Aztán természetesen már nem a gyerekek képezték a célcsoportot, persze a siker nem érkezett meg azonnal. 1995 óta található meg a boltok polcain a különleges ital, de eleinte elmaradt az érdeklődés az unalmasnak titulált termék iránt.

2000-ben azonban meghozta a várva várt áttörést a cég új marketingszakértője, Wolfgang Blum, aki sikeresen elérte, hogy az üditőital megvásárlása retro életérzéssé váljon, emellett "menővé" váljék az, aki ilyet iszik.

Forrás: www.bionade.com

Ehhez a "trendi" csomagolás, illetve a különböző ízesítések (bodza, licsi, gyógynövényes, gyömbéres-narancsos, valamint az új forte) is hozzájárulhatnak.

Siker és félelem

A siker tényekben

Azt, hogy az üdítőital tényleg sikeressé vált, az értékesítés, illetve termelés adatai mutatják. 2003 óta ez utóbbi területen 300 százalékos növekedést sikerült elérniük. Az idei évre vonatkozó tervek szerint 200 millió üveggel gyártanak majd, tavaly 70 millió üveget állítottak el, míg 2004-ben mindössze 7 milliót.

Forrás: www.bionade.com

Az üdítőital egyébként nem csupán a németeknél oltja szomjunkat, jelen vannak már Ausztráliában, Ausztriában, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Olaszországban, Írországban, Luxemburgban, a Maldív-szigeteken, Norvégiában, Portugáliában, Svájcban és Svédországban is, sőt még Magyarországon is.

Az árnyoldalak

Nem olyan egyszerű dolog azonban egy nemzetközi méretűvé dagadt családi vállalkozás megfelelő irányítása, kézben tartása. Az idei nyár elején már jelentkeztek bizonyos problémák, ugyanis a szokatlanul enyhe április következtében váratlanul magas kereslet mutatkozott az italok iránt, amely végül a termék hiányához vezetett. Ezt a problémát Blum szerint már azóta megoldották.

Egy másik problémát az utánzatok elterjedése jelenthet. A cégnek már most is folyamatban van egy pere a Plus szupermarketlánccal, illetve a Frankfurter Brauhaus sörgyár Maltonade nevet viselő italával kapcsolatosan. Ezalatt a Beck's már be is jelentette, hogy fejlesztik saját Bionade-stílusú termékeiket.

Egy harmadik ballépést maga a cég tehetett meg, mikor úgy döntött, hogy felhagy az eddigi reklám-stratégiájával, amely mindeddig a "szájról-szájra" terjedő híradást takarta. Azonban félő, hogy az új szlogen ("Egy jobb világ hivatalos itala."), illetve a hirdetések elriasztják az eddigi törzsfogyasztókat.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?