14 °C Budapest

Zaciból karácsony?

Pénzcentrum
2006. december 12. 13:00

Vészes gyorsasággal közeledik a Karácsony, de kifogytál a keretből és még nincs meg minden ajándék? Már mindent megpróbáltál, de a bankoktól nem kaphatsz hitelt? Ha van valami, amit értékesnek gondolsz (például valamilyen ékszer), s nem félsz megválni tőle egy kis időre, akkor kipróbálhatod a zálogházakat. Megkérdeztünk néhány zálogházat, sokan gondolkodnak-e hasonlóan az év végének közeledtével.

Sikertelenség a köbön

A körkérdés nem is volt olyan egyszerű, mint amilyennek az tűnik. Biztosan mindennek az a sok ügyfél az oka, de több zálogház sem kívánt kérdéseinkre válaszolni.

Akiknél sikerrel jártunk

A Sasfiók Zálogháznál ugyan Huber Györgyit is épp megzavartuk, de gyors kérdéseinkre gyors válaszokat kaptunk s készséggel rendelkezésünkre állt Szentpétery Kálmán, a BÁV Rt. vezérigazgatója is.

Mint azt a sikertelen megkeresések aránya is mutatja, ilyenkor karácsony környékén érezhetően megemelkedik a fiókok forgalma, annak ellenére, hogy a záloghitel egy relatíve drágább finanszírozási forma. Ugyanakkor mellette szól gyorsasága és egyszerűsége, ami ilyenkor kiemelten fontos, valamint az is, hogy nem kell hozzá jövedelemigazolás.

A forgalom

Szentpétery Kálmán elmondta, hogy a zálogházi forgalomra alapvetően jellemző a szezonalitás. Havonta érzékelhető egy kisebb mértékű emelkedés, ekkor az emberek a fizetés felvétele előtti likviditási hiányukat kívánják áthidalni záloghitellel. A nagyobb szezonális ingadozás nem csak év végén tapasztalható, hanem jellemző az iskolakezdés idején is, ezt a két időszakot emelte ki Huber Györgyi is.

Összeg és futamidő

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A finanszírozható összeg a leadott zálogtárgy értékének függvénye. Az összeg széles skálán mozog, ezer forinttól kezdve elérheti akár az 5 millió forintot is. Ilyenkor karácsony táján az átlagos felvételi összeg 20 ezer forint körül mozog a Sasfióknál, míg A BÁV-nál az átlagos összeg 20 ezer forint alatti. A zálogértéknek pedig átlagosan a 60-70 százalékát kérik ki mindkét zálogház esetében.

Általában három különböző futamidőre lehetséges a záloghitel felvétele, 2 hét, 1 illetve 3 hónap. A Sasfióknál ebben az időszakban az átlagos futamidő 3 hónapot jelent.

Akik pórul járnak

A zálogházakkal kapcsolatban sokaknak az okoz álmatlan éjszakákat, hogy vajon képesek lesznek-e kiváltani a zálogba adott tárgyat, vagy meg kell válniuk tőle, mert nem tudják kiváltani. Nem egy friss házaspár rémálmává válhat, ha jegygyűrűiket a kirakatban látják csak viszont. Tehát nagyon fontos a visszaváltási, illetve a kényszer-arány vizsgálata.

A Sasfióknál az ügyfelek mintegy 80 százaléka képes a zálogtárgyat kiváltani - ez tehát 20 százalékos kényszerarányt jelent. Szentpétery Kálmán elmondása szerint a BÁV-nál a konkurenciához képest is nagyon kedvező a kénszer-arány, mindössze az ügyfelek 6 százaléka nem képes kiváltani a zálogba adott tárgyat - azaz 94 százalék képes erre.

Mit adnak zaciba?

A leggyakrabban leadott zálogtárgyak az ékszerek, melyek túlnyomó többsége, 90 százaléka jellemzően arany, akár tört arany megjelenési formában is. Akik zálogházakban keresnek ajándékot, azok leggyakrabban a valódi köves ékszerek után kutatnak Huber Györgyi szerint. Mint azt Szentpétery Kálmántól megtudtuk, amelyik BÁV-fiókban értékesítés is folyik, ott általában az olcsóbb ékszerek keresettek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem