5 °C Budapest

Zaciból karácsony?

Pénzcentrum
2006. december 12. 13:00

Vészes gyorsasággal közeledik a Karácsony, de kifogytál a keretből és még nincs meg minden ajándék? Már mindent megpróbáltál, de a bankoktól nem kaphatsz hitelt? Ha van valami, amit értékesnek gondolsz (például valamilyen ékszer), s nem félsz megválni tőle egy kis időre, akkor kipróbálhatod a zálogházakat. Megkérdeztünk néhány zálogházat, sokan gondolkodnak-e hasonlóan az év végének közeledtével.

Sikertelenség a köbön

A körkérdés nem is volt olyan egyszerű, mint amilyennek az tűnik. Biztosan mindennek az a sok ügyfél az oka, de több zálogház sem kívánt kérdéseinkre válaszolni.

Akiknél sikerrel jártunk

A Sasfiók Zálogháznál ugyan Huber Györgyit is épp megzavartuk, de gyors kérdéseinkre gyors válaszokat kaptunk s készséggel rendelkezésünkre állt Szentpétery Kálmán, a BÁV Rt. vezérigazgatója is.

Mint azt a sikertelen megkeresések aránya is mutatja, ilyenkor karácsony környékén érezhetően megemelkedik a fiókok forgalma, annak ellenére, hogy a záloghitel egy relatíve drágább finanszírozási forma. Ugyanakkor mellette szól gyorsasága és egyszerűsége, ami ilyenkor kiemelten fontos, valamint az is, hogy nem kell hozzá jövedelemigazolás.

A forgalom

Szentpétery Kálmán elmondta, hogy a zálogházi forgalomra alapvetően jellemző a szezonalitás. Havonta érzékelhető egy kisebb mértékű emelkedés, ekkor az emberek a fizetés felvétele előtti likviditási hiányukat kívánják áthidalni záloghitellel. A nagyobb szezonális ingadozás nem csak év végén tapasztalható, hanem jellemző az iskolakezdés idején is, ezt a két időszakot emelte ki Huber Györgyi is.

Összeg és futamidő

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A finanszírozható összeg a leadott zálogtárgy értékének függvénye. Az összeg széles skálán mozog, ezer forinttól kezdve elérheti akár az 5 millió forintot is. Ilyenkor karácsony táján az átlagos felvételi összeg 20 ezer forint körül mozog a Sasfióknál, míg A BÁV-nál az átlagos összeg 20 ezer forint alatti. A zálogértéknek pedig átlagosan a 60-70 százalékát kérik ki mindkét zálogház esetében.

Általában három különböző futamidőre lehetséges a záloghitel felvétele, 2 hét, 1 illetve 3 hónap. A Sasfióknál ebben az időszakban az átlagos futamidő 3 hónapot jelent.

Akik pórul járnak

A zálogházakkal kapcsolatban sokaknak az okoz álmatlan éjszakákat, hogy vajon képesek lesznek-e kiváltani a zálogba adott tárgyat, vagy meg kell válniuk tőle, mert nem tudják kiváltani. Nem egy friss házaspár rémálmává válhat, ha jegygyűrűiket a kirakatban látják csak viszont. Tehát nagyon fontos a visszaváltási, illetve a kényszer-arány vizsgálata.

A Sasfióknál az ügyfelek mintegy 80 százaléka képes a zálogtárgyat kiváltani - ez tehát 20 százalékos kényszerarányt jelent. Szentpétery Kálmán elmondása szerint a BÁV-nál a konkurenciához képest is nagyon kedvező a kénszer-arány, mindössze az ügyfelek 6 százaléka nem képes kiváltani a zálogba adott tárgyat - azaz 94 százalék képes erre.

Mit adnak zaciba?

A leggyakrabban leadott zálogtárgyak az ékszerek, melyek túlnyomó többsége, 90 százaléka jellemzően arany, akár tört arany megjelenési formában is. Akik zálogházakban keresnek ajándékot, azok leggyakrabban a valódi köves ékszerek után kutatnak Huber Györgyi szerint. Mint azt Szentpétery Kálmántól megtudtuk, amelyik BÁV-fiókban értékesítés is folyik, ott általában az olcsóbb ékszerek keresettek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 14:57
Egy hangfelvétel leiratának nyilvánosságra hozatalával van bajuk. A portál ellenáll.
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?