4 °C Budapest

Zaciból karácsony?

Pénzcentrum
2006. december 12. 13:00

Vészes gyorsasággal közeledik a Karácsony, de kifogytál a keretből és még nincs meg minden ajándék? Már mindent megpróbáltál, de a bankoktól nem kaphatsz hitelt? Ha van valami, amit értékesnek gondolsz (például valamilyen ékszer), s nem félsz megválni tőle egy kis időre, akkor kipróbálhatod a zálogházakat. Megkérdeztünk néhány zálogházat, sokan gondolkodnak-e hasonlóan az év végének közeledtével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sikertelenség a köbön

A körkérdés nem is volt olyan egyszerű, mint amilyennek az tűnik. Biztosan mindennek az a sok ügyfél az oka, de több zálogház sem kívánt kérdéseinkre válaszolni.

Akiknél sikerrel jártunk

A Sasfiók Zálogháznál ugyan Huber Györgyit is épp megzavartuk, de gyors kérdéseinkre gyors válaszokat kaptunk s készséggel rendelkezésünkre állt Szentpétery Kálmán, a BÁV Rt. vezérigazgatója is.

Mint azt a sikertelen megkeresések aránya is mutatja, ilyenkor karácsony környékén érezhetően megemelkedik a fiókok forgalma, annak ellenére, hogy a záloghitel egy relatíve drágább finanszírozási forma. Ugyanakkor mellette szól gyorsasága és egyszerűsége, ami ilyenkor kiemelten fontos, valamint az is, hogy nem kell hozzá jövedelemigazolás.

A forgalom

Szentpétery Kálmán elmondta, hogy a zálogházi forgalomra alapvetően jellemző a szezonalitás. Havonta érzékelhető egy kisebb mértékű emelkedés, ekkor az emberek a fizetés felvétele előtti likviditási hiányukat kívánják áthidalni záloghitellel. A nagyobb szezonális ingadozás nem csak év végén tapasztalható, hanem jellemző az iskolakezdés idején is, ezt a két időszakot emelte ki Huber Györgyi is.

Összeg és futamidő

A finanszírozható összeg a leadott zálogtárgy értékének függvénye. Az összeg széles skálán mozog, ezer forinttól kezdve elérheti akár az 5 millió forintot is. Ilyenkor karácsony táján az átlagos felvételi összeg 20 ezer forint körül mozog a Sasfióknál, míg A BÁV-nál az átlagos összeg 20 ezer forint alatti. A zálogértéknek pedig átlagosan a 60-70 százalékát kérik ki mindkét zálogház esetében.

Általában három különböző futamidőre lehetséges a záloghitel felvétele, 2 hét, 1 illetve 3 hónap. A Sasfióknál ebben az időszakban az átlagos futamidő 3 hónapot jelent.

Akik pórul járnak

A zálogházakkal kapcsolatban sokaknak az okoz álmatlan éjszakákat, hogy vajon képesek lesznek-e kiváltani a zálogba adott tárgyat, vagy meg kell válniuk tőle, mert nem tudják kiváltani. Nem egy friss házaspár rémálmává válhat, ha jegygyűrűiket a kirakatban látják csak viszont. Tehát nagyon fontos a visszaváltási, illetve a kényszer-arány vizsgálata.

A Sasfióknál az ügyfelek mintegy 80 százaléka képes a zálogtárgyat kiváltani - ez tehát 20 százalékos kényszerarányt jelent. Szentpétery Kálmán elmondása szerint a BÁV-nál a konkurenciához képest is nagyon kedvező a kénszer-arány, mindössze az ügyfelek 6 százaléka nem képes kiváltani a zálogba adott tárgyat - azaz 94 százalék képes erre.

Mit adnak zaciba?

A leggyakrabban leadott zálogtárgyak az ékszerek, melyek túlnyomó többsége, 90 százaléka jellemzően arany, akár tört arany megjelenési formában is. Akik zálogházakban keresnek ajándékot, azok leggyakrabban a valódi köves ékszerek után kutatnak Huber Györgyi szerint. Mint azt Szentpétery Kálmántól megtudtuk, amelyik BÁV-fiókban értékesítés is folyik, ott általában az olcsóbb ékszerek keresettek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?