18 °C Budapest

Egyre többen fedezik fel a faktoring lehetőségeit

Pénzcentrum
2007. május 15. 10:30

A faktoring üzletek dinamikus bővülését támasztják alá az adatok: míg 2004 során közel 300 milliárd forintot tett ki a megvásárolt követelések állománya, addig a tavalyi évben 728 milliárdot. Több mint kétezer vállalkozás veszi igénybe ezt a finanszírozási formát - adja hírül a Világgazdaság.

Csáki Ferenc, a Magyar Faktoring Szövetség elnöke szerint a faktoring ismertségének további növekedését elsősorban a közigazgatási, állami szféra berkeiben lehetne elérni, de szükség volna a jogi környezet kedvező változtatására is.

Korábban a vállalkozások mindössze 25 százaléka hallott a faktoringról, ma azonban már 75 százalékos a finanszírozási forma ismertsége. Az elnök szerint tehát nem véletlen, hogy a faktoring növekedése a fejlett piacokon, valamint a fejlődő régiókban is minden évben két számjegyű.

Csáki Ferenc szerint ugyanakkor szükség van a faktoringgal kapcsolatos információk, ismeretek pontosítására a közigazgatási szférán belül. Komoly gondot jelent az is, hogy több társaság is kizárja az engedményezést, így a szállító elesik a faktoringon keresztüli forrásbevonás lehetőségétől.

Az elnök sajnálatosnak tartja a Lánchíd faktoringprogram megszüntetését, melynek közvetlen hatása a kamattámogatásban nyilvánult meg. A szakma azonban bízik benne, hogy továbbra is lesz valamilyen lehetősége a vállalkozásoknak támogatások igénybevételére.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?