Befellegzett a Lánchíd Faktoringnak?

Pénzcentrum
2007. március 12. 10:45

A gazdasági tárca április 30-ával ismét felfüggeszti a Lánchíd Faktoring Programot, s ez akár annak végét is jelentheti. A döntés meglepetést okozott a szakmában is, mivel azt semmilyen szakmai konzultáció nem előzte meg - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A program még 2003 szeptemberében indult, azzal a céllal, hogy a mikro- és kisvállalkozások széles körében elterjedhessen a faktorálás, mint likviditásfinanszírozási forma. A GKM azonban úgy látta, a program a kezdeti sikerek után már nem növelte a faktorálásba bevont vállalkozások számát, így 2005-ben a tárca a felfüggesztés mellett döntött.

Egy évvel ezelőtt azonban mégis újraindult a program, amelyet a rugalmasabb szabályokkal, a Hitelgarancia Zrt. bekapcsolásával, valamint a közreműködő faktorcégek körének bővítésével kívántak sikeresebbé tenni. A feltételek azonban korántsem biztos, hogy előnyösen változtak, a korábbi programban a tárca 5 százalékos kamattámogatást nyújtott maximum 3 millió forintig, az új programban viszont 3 százalékot biztosítottak legfeljebb 5 millió forint erejéig.

Az újabb felfüggesztést mégsem ezért határozta el a tárca, hanem amiatt, hogy a kamat- és díjtámogatásokon alapuló konstrukciók fejlesztéspolitikai szempontból nem voltak képesek betölteni feladatukat. Ugyanis a konstrukciók gyakran a közvetítő pénzügyi szervezetet finanszírozták, így nem jutottak el a támogatni kívánt vállalkozásokhoz.

Emiatt a tárca a jövőben olyan fejlesztési programok beindítását tervezi, amelyek előnyei egyértelműen a kedvezményezett vállalkozásoknál jelentkeznek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?