3 °C Budapest

Lehetőség, pénz és segítség

Pénzcentrum
2007. április 4. 12:00

A Mikrohitel Plusz program alapvető célja, hogy azon kisvállalkozásoknak juttasson forrást, akiknek van hitelképes projektje, elképzelése, de nem bankképes, vagyis nem tud, vagy nem akar banki hitelhez hozzájutni - hangzott el a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Hitelgarancia Rt. (HG), az Országos Vállalkozásfejlesztési Konzorcium Kht., illetve a megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok szervezetének (MVHK) közös sajtótájékoztatóján.

Aladics Sándortól, az MFB Rt. vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, eddig a Mikrohitel Plusz (MH Plusz) program keretein belül 310 kérelem került befogadásra, s 2,3 milliárd forintot tesz ki a jóváhagyott állomány. Jelentős sikerként könyvelhető el, hogy a szervezetek együttműködésén, a vállalkozásfejlesztési alapítványok hálózatán keresztül sikerült elérni az országos lefedettséget.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a MH Plusz program egyik előnye, hogy ugyanúgy felvehető mellette maga a Mikrohitel is. Ami a MH Plusz program jövőjét illeti, a jelenlegi, július 30-i határidejét meg fogják hosszabbítani, 2013. december 31-ig. A Program új célja, új "szlogenje": a családi kis- és középvállalkozások programja is ez.

Aladics Sándor elmondta, a jövőben a vidékfejlesztési hitelprogram, illetve az önkormányzati hitellehetőségek bővítése mellett szerepel a tőkehitel program kidolgozása is, melynek keretében egyfajta tőkepótló mikrohitel lesz majd felvehető. A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy ugyan egyelőre nem érhető el a program keretein belül deviza alapú hitel, de 2008-ra már lesz legalább egy devizahitel konstrukciójuk is.

Király Zsolt, a Hitelgarancia Zrt. Üzletirányítási és Marketing Igazgatóság vezetője szintén kiemelte, hogy a HG Zrt. a nem bankképes vállalkozásoknak nyújthat segítséget, mégpedig oly módon, hogy a MH Plusz programhoz normatív módon kapcsolódik a HG. Zrt. garanciavállalása.

Kovács István, az MVHK elnöke szerint a hazai vállalkozások széles rétege nem jut támogatáshoz forráshoz, közülük azoknak kívánnak segítséget nyújtani, akiket a banki hitelezés nem ér el, de fejleszthetők, támogathatók.

Az elnök szerint a fejlesztés kulcsa egyrészt a támogatás, az ingyenes tanácsadás lehetőségének biztosítása másrészt a megfelelő forráshoz jutás biztosítása. Szintén kulcspontot jelent, hogy a MH Plusz és a Mikrohitel Program a banki hiteleknél kedvezőbb feltételekkel érhető el, illetve a GOP pályázataival is kombinálható.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?