21 °C Budapest

Egyszerűbben, gyorsabban, többet (változik a Mikrohitel)

Pénzcentrum
2005. december 20. 15:47

Annak érdekében, hogy a Mikrohitel Program konstrukció a jövőben még jobban szolgálja a banki követelményeknek még eleget tenni nem tudó mikrovállalkozói kör finanszírozási forráshoz jutását, a Mikrohitel Program feltételrendszerének elemeit 2005. december 20-tól tovább módosította - a vállalkozásoknak kedvezőbbé tette - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel közösen.

Annak érdekében, hogy a Mikrohitel Program konstrukció a jövőben még jobban szolgálja a banki követelményeknek még eleget tenni nem tudó mikrovállalkozói kör finanszírozási forráshoz jutását, a Mikrohitel Program feltételrendszerének elemeit 2005. december 20-tól tovább módosította – a vállalkozásoknak kedvezőbbé tette - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel közösen.
Így a maximálisan felvehető hitelösszeg 25000 eurónak megfelelő forintösszegre emelkedett, amely jelenleg 6,35 millió Ft-os felső összeghatárt jelent, a futamidő 5 évről 8 évre növekedett. A kamat mértéke – a lebonyolításban résztvevő szervezetek döntésétől függően – a jegybanki alapkamat +/- 3 %-os mértéken állapítható meg. Egyszerűsödött a hitel folyósítása is.
 
A Mikrohitel Program feltételei korábban 2005. február 8-án módosultak. Akkor 3-ról 5 évre változott a futamidő, és a vállalkozások az azt megelőző 3 millió forint helyett 5 millió forint összegű hitelt vehettek fel. Mód nyílt előfinanszírozásra és a forgóeszközök beszerzési lehetősége is bővült. A változásokat követően megélénkült a vállalkozói érdeklődés a program iránt, amely megmutatkozott a beérkezett kérelmek számában és az év során folyósított hitelállomány összegében is. 2005. II. 8-tól december hónap elejéig 13 679 vállalkozó kereste fel a lebonyolításban résztvevő megyei vállalkozásfejlesztési alapítványokat. Ebből 1316 kérelem érkezett be 5, 33 Mrd Ft összegben, melynek mintegy 80 %-át pozitívan bírálták el. Ebből 2005. év során 945 ügyfélnek folyósítottak mikrohitelt összesen 3, 5 Mrd Ft összegben. A 2004. év azonos időszakával összevetve a 2005-ben folyósított hitelek összege 157 %-kal magasabb az előző évinél. Bővült a hitelt igénybevevők száma is. (Az elmúlt esztendőben 646 ügyfélnek folyósítottak mikrohitelt.)
Annak érdekében, hogy a konstrukció a jövőben is mind jobban szolgálja a banki követelményeknek még eleget tenni nem tudó mikrovállalkozók finanszírozási forráshoz jutását, a feltételrendszer elemeit 2005. december 20-tól tovább módosította – a vállalkozásoknak kedvezőbbé tette - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel közösen.
A változás az alábbiakra terjed ki:
A maximálisan felvehető hitelösszeg 25000 eurónak megfelelő forintösszegre emelése, amely jelenleg 6, 35 millió Ft-os felső összeghatárt jelent,
A futamidő 5 évről 8 évre növelése,
A kamat mértéke – a lebonyolításban résztvevő szervezetek döntésétől függően – a jegybanki alapkamat +/- 3 %-os mértéken állapítható meg.
Egyszerűsödött a hitel folyósításának eljárása is. Így a módosítások nyomán a jövőben a megnövekedett összegű és futamidejű hitelhez a Mikrohitel Program keretében a vállalkozók rugalmasabban, könnyebben juthatnak hozzá.
A hiteligénnyel továbbra is a megyeszékhelyeken működő megyei vállalkozásfejlesztési alapítványokhoz, illetve azok alirodáihoz fordulhatnak a kezdő és a már működő mikrovállalkozók. (Ezek elérhetősége megtalálható a www.gkm.gov.hu címen behívható honlapon. A gyors elérést a http://www.gkm.gov.hu/feladataink/kkv/tamforras/mikrohitel.html cím biztosítja.)
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm