33 °C Budapest

Egyszerűbben, gyorsabban, többet (változik a Mikrohitel)

Pénzcentrum
2005. december 20. 15:47

Annak érdekében, hogy a Mikrohitel Program konstrukció a jövőben még jobban szolgálja a banki követelményeknek még eleget tenni nem tudó mikrovállalkozói kör finanszírozási forráshoz jutását, a Mikrohitel Program feltételrendszerének elemeit 2005. december 20-tól tovább módosította - a vállalkozásoknak kedvezőbbé tette - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel közösen.

Annak érdekében, hogy a Mikrohitel Program konstrukció a jövőben még jobban szolgálja a banki követelményeknek még eleget tenni nem tudó mikrovállalkozói kör finanszírozási forráshoz jutását, a Mikrohitel Program feltételrendszerének elemeit 2005. december 20-tól tovább módosította – a vállalkozásoknak kedvezőbbé tette - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel közösen.
Így a maximálisan felvehető hitelösszeg 25000 eurónak megfelelő forintösszegre emelkedett, amely jelenleg 6,35 millió Ft-os felső összeghatárt jelent, a futamidő 5 évről 8 évre növekedett. A kamat mértéke – a lebonyolításban résztvevő szervezetek döntésétől függően – a jegybanki alapkamat +/- 3 %-os mértéken állapítható meg. Egyszerűsödött a hitel folyósítása is.
 
A Mikrohitel Program feltételei korábban 2005. február 8-án módosultak. Akkor 3-ról 5 évre változott a futamidő, és a vállalkozások az azt megelőző 3 millió forint helyett 5 millió forint összegű hitelt vehettek fel. Mód nyílt előfinanszírozásra és a forgóeszközök beszerzési lehetősége is bővült. A változásokat követően megélénkült a vállalkozói érdeklődés a program iránt, amely megmutatkozott a beérkezett kérelmek számában és az év során folyósított hitelállomány összegében is. 2005. II. 8-tól december hónap elejéig 13 679 vállalkozó kereste fel a lebonyolításban résztvevő megyei vállalkozásfejlesztési alapítványokat. Ebből 1316 kérelem érkezett be 5, 33 Mrd Ft összegben, melynek mintegy 80 %-át pozitívan bírálták el. Ebből 2005. év során 945 ügyfélnek folyósítottak mikrohitelt összesen 3, 5 Mrd Ft összegben. A 2004. év azonos időszakával összevetve a 2005-ben folyósított hitelek összege 157 %-kal magasabb az előző évinél. Bővült a hitelt igénybevevők száma is. (Az elmúlt esztendőben 646 ügyfélnek folyósítottak mikrohitelt.)
Annak érdekében, hogy a konstrukció a jövőben is mind jobban szolgálja a banki követelményeknek még eleget tenni nem tudó mikrovállalkozók finanszírozási forráshoz jutását, a feltételrendszer elemeit 2005. december 20-tól tovább módosította – a vállalkozásoknak kedvezőbbé tette - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel közösen.
A változás az alábbiakra terjed ki:
A maximálisan felvehető hitelösszeg 25000 eurónak megfelelő forintösszegre emelése, amely jelenleg 6, 35 millió Ft-os felső összeghatárt jelent,
A futamidő 5 évről 8 évre növelése,
A kamat mértéke – a lebonyolításban résztvevő szervezetek döntésétől függően – a jegybanki alapkamat +/- 3 %-os mértéken állapítható meg.
Egyszerűsödött a hitel folyósításának eljárása is. Így a módosítások nyomán a jövőben a megnövekedett összegű és futamidejű hitelhez a Mikrohitel Program keretében a vállalkozók rugalmasabban, könnyebben juthatnak hozzá.
A hiteligénnyel továbbra is a megyeszékhelyeken működő megyei vállalkozásfejlesztési alapítványokhoz, illetve azok alirodáihoz fordulhatnak a kezdő és a már működő mikrovállalkozók. (Ezek elérhetősége megtalálható a www.gkm.gov.hu címen behívható honlapon. A gyors elérést a http://www.gkm.gov.hu/feladataink/kkv/tamforras/mikrohitel.html cím biztosítja.)
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 09:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként e...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?