Egyszerűbben, gyorsabban, többet (változik a Mikrohitel)

Pénzcentrum
2005. december 20. 15:47

Annak érdekében, hogy a Mikrohitel Program konstrukció a jövőben még jobban szolgálja a banki követelményeknek még eleget tenni nem tudó mikrovállalkozói kör finanszírozási forráshoz jutását, a Mikrohitel Program feltételrendszerének elemeit 2005. december 20-tól tovább módosította - a vállalkozásoknak kedvezőbbé tette - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel közösen.

Annak érdekében, hogy a Mikrohitel Program konstrukció a jövőben még jobban szolgálja a banki követelményeknek még eleget tenni nem tudó mikrovállalkozói kör finanszírozási forráshoz jutását, a Mikrohitel Program feltételrendszerének elemeit 2005. december 20-tól tovább módosította – a vállalkozásoknak kedvezőbbé tette - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel közösen.
Így a maximálisan felvehető hitelösszeg 25000 eurónak megfelelő forintösszegre emelkedett, amely jelenleg 6,35 millió Ft-os felső összeghatárt jelent, a futamidő 5 évről 8 évre növekedett. A kamat mértéke – a lebonyolításban résztvevő szervezetek döntésétől függően – a jegybanki alapkamat +/- 3 %-os mértéken állapítható meg. Egyszerűsödött a hitel folyósítása is.
 
A Mikrohitel Program feltételei korábban 2005. február 8-án módosultak. Akkor 3-ról 5 évre változott a futamidő, és a vállalkozások az azt megelőző 3 millió forint helyett 5 millió forint összegű hitelt vehettek fel. Mód nyílt előfinanszírozásra és a forgóeszközök beszerzési lehetősége is bővült. A változásokat követően megélénkült a vállalkozói érdeklődés a program iránt, amely megmutatkozott a beérkezett kérelmek számában és az év során folyósított hitelállomány összegében is. 2005. II. 8-tól december hónap elejéig 13 679 vállalkozó kereste fel a lebonyolításban résztvevő megyei vállalkozásfejlesztési alapítványokat. Ebből 1316 kérelem érkezett be 5, 33 Mrd Ft összegben, melynek mintegy 80 %-át pozitívan bírálták el. Ebből 2005. év során 945 ügyfélnek folyósítottak mikrohitelt összesen 3, 5 Mrd Ft összegben. A 2004. év azonos időszakával összevetve a 2005-ben folyósított hitelek összege 157 %-kal magasabb az előző évinél. Bővült a hitelt igénybevevők száma is. (Az elmúlt esztendőben 646 ügyfélnek folyósítottak mikrohitelt.)
Annak érdekében, hogy a konstrukció a jövőben is mind jobban szolgálja a banki követelményeknek még eleget tenni nem tudó mikrovállalkozók finanszírozási forráshoz jutását, a feltételrendszer elemeit 2005. december 20-tól tovább módosította – a vállalkozásoknak kedvezőbbé tette - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a lebonyolításban résztvevő szervezetekkel közösen.
A változás az alábbiakra terjed ki:
A maximálisan felvehető hitelösszeg 25000 eurónak megfelelő forintösszegre emelése, amely jelenleg 6, 35 millió Ft-os felső összeghatárt jelent,
A futamidő 5 évről 8 évre növelése,
A kamat mértéke – a lebonyolításban résztvevő szervezetek döntésétől függően – a jegybanki alapkamat +/- 3 %-os mértéken állapítható meg.
Egyszerűsödött a hitel folyósításának eljárása is. Így a módosítások nyomán a jövőben a megnövekedett összegű és futamidejű hitelhez a Mikrohitel Program keretében a vállalkozók rugalmasabban, könnyebben juthatnak hozzá.
A hiteligénnyel továbbra is a megyeszékhelyeken működő megyei vállalkozásfejlesztési alapítványokhoz, illetve azok alirodáihoz fordulhatnak a kezdő és a már működő mikrovállalkozók. (Ezek elérhetősége megtalálható a www.gkm.gov.hu címen behívható honlapon. A gyors elérést a http://www.gkm.gov.hu/feladataink/kkv/tamforras/mikrohitel.html cím biztosítja.)
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?