Pénz kell a vállalkozásodhoz? - van segítség!

Pénzcentrum
2007. február 19. 08:00

Startolj segítséggel! Gyakran halljuk, olvassuk, hogy elég egy "tuti ötlet" ahhoz, hogy sikeres vállalkozásod legyen. Azonban egy ötlet sajnos még nem elég a sikerhez, egy cég beindításához tőkére is szükség van. Megnéztünk néhány lehetőséget, támogatást, melyeket kifejezetten kezdőknek (is) ajánlanak.

Starthoz, de kiknek?

A Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) szerződött bankokon keresztül elérhető Start hitelprogram kifejezett célja a segítségnyújtás, a hazai vállalkozásindítás elősegítése, ösztönzése.

A hitel felvételére kizárólag természetes személyek jogosultak, s a tevékenység, melyet folytatni kívánnak egyéni formában folytatható. Másik lehetőség, hogy vállalkozásba tagként belépnek, azonban alapítás alatt álló társas vállalkozásba történő belépés esetén kizárólag a hitelből vásárolt vagyontárgy apportba adására van lehetőség. További feltétel, hogy az igénylő hazánkban állandó lakhellyel rendelkezzen.

A gazdasági társaság a hitel kedvezményezettje lehet, de csak abban az esetben, ha a hitelkérelem benyújtásakor nincs több alkalmazottja 50 főnél, az éves nettó árbevétele a hitelkérelem benyújtását megelőző évben nem haladta meg az 1 milliárd forintot. Kizáró ok lehet, ha alapításkor, vagy alaptőke emeléskor valamelyik tag Start hitelt vett igénybe.

Mennyit kaphatok, mennyit kell fizetnem?

Az igényelhető hitel nem lehet nagyobb az összes fejlesztési ráfordítás 70 százalékánál, összege pedig legfeljebb 127 823 eurónak megfelelő forintérték (32,5 millió forint) lehet. Ebből következik, hogy a szükséges saját erő 30%, amelyből azonban 20 százaléknyi lehet egyéb külső forrás is. Lehetőség nyílik forgóeszköz finanszírozásra is, maximálisan az igényelt hitel 30 százalékáig.

Kezelési költség, hitelbírálati díj, kamattámogatás nincsen. A kamat a mindenkori jegybanki alapkamat 75 százaléka, és ezen felül az egyes bankok által alkalmazott kamatrés. Ez a szavatolt rész után 1%, a nem szavatolt rész után 2 % lehet. A hitelezésben résztvevő bankok mindenkori listája megtekinthető az MFB honlapján.

A hitel maximális futamideje a hitelfelvétel céljától függően változik, a türelmi idő maximálisan 2 év, amely alatt a kamatokat továbbra is kell fizetni.

Még kisebbeknek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közvetlenül az értékesítésben részt vevő ügynökönélelérhető Mikrohitel Plusz igénybe vevői nem csupán a már működő mikrovállalkozások lehetnek, hanem induló vállalkozások is igényelhetik. Az igénylés feltétele, hogy a foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg a 10 főt, az éves nettó árbevétel, vagy a mérlegfőösszeg maximum 2 millió eurót (508 millió Ft) tehet ki.

A hitel éven túli lejáratú beruházási hitel, s a felhasználás szerint 3 fő csoportra bontható:

· ingatlan vásárlásához, építéséhez, átalakítása;
· használt/új gép, berendezés, jármű beszerzése;
· tárgyi eszköz, s annak működtetéséhez szükséges szoftver beszerzése.
Forgóeszközhitel felvétele nem lehetséges.

Az igénybevétel célja szerint megkülönböztetést tesznek A) és B) hitelcél között. A mikrovállalkozások beruházási céljaira igényelt hitel (A cél) esetén legalább 1 millió forintot de maximum 15 millió forintot lehet igényelni. B cél (mezőgazdasági termékek előállítására, feldolgozására, forgalmazására irányuló beruházások finanszírozása) esetén a felső korlát 5 millió forintra módosul. A hitelhez szükséges saját erő a beruházás nettó bekerülési értékének minimum 15 százaléka.

Kezelési költség, folyósítási jutalék, rendelkezésre tartási illetve előtörlesztési jutalék nem kerül felszámításra. A kamat mértéke a jegybanki alapkamat, hitelképesség-vizsgálati díjat kell fizetni, ennek mértéke áfával együtt 18 750 forint.

A türelmi idő alatt ebben az esetben is fennáll a kamatfizetési kötelezettség.

A felajánlott biztosítékok fedezeti értékének a hitelösszeg és az 1 éves kamat legalább 120 százalékát kell fedeznie.

Még egy mikrohitel

Mikrohitel, mégis más

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem