Pénz kell a vállalkozásodhoz? - van segítség!

Pénzcentrum
2007. február 19. 08:00

Startolj segítséggel! Gyakran halljuk, olvassuk, hogy elég egy "tuti ötlet" ahhoz, hogy sikeres vállalkozásod legyen. Azonban egy ötlet sajnos még nem elég a sikerhez, egy cég beindításához tőkére is szükség van. Megnéztünk néhány lehetőséget, támogatást, melyeket kifejezetten kezdőknek (is) ajánlanak.

Starthoz, de kiknek?

A Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) szerződött bankokon keresztül elérhető Start hitelprogram kifejezett célja a segítségnyújtás, a hazai vállalkozásindítás elősegítése, ösztönzése.

A hitel felvételére kizárólag természetes személyek jogosultak, s a tevékenység, melyet folytatni kívánnak egyéni formában folytatható. Másik lehetőség, hogy vállalkozásba tagként belépnek, azonban alapítás alatt álló társas vállalkozásba történő belépés esetén kizárólag a hitelből vásárolt vagyontárgy apportba adására van lehetőség. További feltétel, hogy az igénylő hazánkban állandó lakhellyel rendelkezzen.

A gazdasági társaság a hitel kedvezményezettje lehet, de csak abban az esetben, ha a hitelkérelem benyújtásakor nincs több alkalmazottja 50 főnél, az éves nettó árbevétele a hitelkérelem benyújtását megelőző évben nem haladta meg az 1 milliárd forintot. Kizáró ok lehet, ha alapításkor, vagy alaptőke emeléskor valamelyik tag Start hitelt vett igénybe.

Mennyit kaphatok, mennyit kell fizetnem?

Az igényelhető hitel nem lehet nagyobb az összes fejlesztési ráfordítás 70 százalékánál, összege pedig legfeljebb 127 823 eurónak megfelelő forintérték (32,5 millió forint) lehet. Ebből következik, hogy a szükséges saját erő 30%, amelyből azonban 20 százaléknyi lehet egyéb külső forrás is. Lehetőség nyílik forgóeszköz finanszírozásra is, maximálisan az igényelt hitel 30 százalékáig.

Kezelési költség, hitelbírálati díj, kamattámogatás nincsen. A kamat a mindenkori jegybanki alapkamat 75 százaléka, és ezen felül az egyes bankok által alkalmazott kamatrés. Ez a szavatolt rész után 1%, a nem szavatolt rész után 2 % lehet. A hitelezésben résztvevő bankok mindenkori listája megtekinthető az MFB honlapján.

A hitel maximális futamideje a hitelfelvétel céljától függően változik, a türelmi idő maximálisan 2 év, amely alatt a kamatokat továbbra is kell fizetni.

Még kisebbeknek

A közvetlenül az értékesítésben részt vevő ügynökönélelérhető Mikrohitel Plusz igénybe vevői nem csupán a már működő mikrovállalkozások lehetnek, hanem induló vállalkozások is igényelhetik. Az igénylés feltétele, hogy a foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg a 10 főt, az éves nettó árbevétel, vagy a mérlegfőösszeg maximum 2 millió eurót (508 millió Ft) tehet ki.

A hitel éven túli lejáratú beruházási hitel, s a felhasználás szerint 3 fő csoportra bontható:

· ingatlan vásárlásához, építéséhez, átalakítása;
· használt/új gép, berendezés, jármű beszerzése;
· tárgyi eszköz, s annak működtetéséhez szükséges szoftver beszerzése.
Forgóeszközhitel felvétele nem lehetséges.

Az igénybevétel célja szerint megkülönböztetést tesznek A) és B) hitelcél között. A mikrovállalkozások beruházási céljaira igényelt hitel (A cél) esetén legalább 1 millió forintot de maximum 15 millió forintot lehet igényelni. B cél (mezőgazdasági termékek előállítására, feldolgozására, forgalmazására irányuló beruházások finanszírozása) esetén a felső korlát 5 millió forintra módosul. A hitelhez szükséges saját erő a beruházás nettó bekerülési értékének minimum 15 százaléka.

Kezelési költség, folyósítási jutalék, rendelkezésre tartási illetve előtörlesztési jutalék nem kerül felszámításra. A kamat mértéke a jegybanki alapkamat, hitelképesség-vizsgálati díjat kell fizetni, ennek mértéke áfával együtt 18 750 forint.

A türelmi idő alatt ebben az esetben is fennáll a kamatfizetési kötelezettség.

A felajánlott biztosítékok fedezeti értékének a hitelösszeg és az 1 éves kamat legalább 120 százalékát kell fedeznie.

Még egy mikrohitel

Mikrohitel, mégis más

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?