Van megoldás az igazán kicsiknek is

Pénzcentrum
2006. december 13. 12:00

Kicsi a bors, de erős - tartja a szólás. Ezt egyre inkább felismerni látszanak a bankok is, s nem csupán a nagyoknak, hanem a legapróbb vállalkozásoknak is kínálnak hitelfelvételi lehetőséget, amelyből fedezni lehet egy beruházást, vagy valamely eszköz megvételét.

Banki kínálat

3 hazai bank - Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank - kifejezetten mikrovállalkozások számára biztosított finanszírozási formáit hasonlítottuk össze. A 2004. évi XXXIV. törvény szerint mikrovállalkozásnak minősülnek azon vállalkozások, melyek kevesebb, mint 10 főt foglalkoztatnak valamint éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 2 millió eurót.

Feltételek, kondíciók

A CIB Banknál csak olyan vállalkozások igényelhetik a a CIB Mikro beruházási vagy fejlesztési hitelt, akiknek az éves árbevétele nem haladta meg a 200 millió forintot. Ez a maximum korlát az Erste Banknál is érvényesül, azonban itt előírás a legalább 10 millió forint éves árbevétel.

Szintén nagyon fontos, hogy a forráshoz jutni kívánó mikrovállalkozásnak nem lehet fennálló köztartozása. A Budapest Banknál feltétel még a cégbejegyzéstől számított legalább 12 hónapos működési múlt.

A hitel futamideje minden esetben definícióból eredően 1 évnél hosszabb, forinttól eltérő devizanemben csak az Erste-nél lehet hitelt felvenni. Amennyiben külföldi fizetőeszközben igényli a vállalkozás a hitelt, elengedhetetlen fontosságú az árfolyamkockázat kezelése.

A kamat a Budapest Banknál és az Ersténél előre meghatározott, míg a CIB-nél megállapodás alapja, ez utóbbinál a tőkeerősebb vállatok így kedvezőbb kamatozás mellett juthatnak hitelhez.

A Mikro Expressz hitel felvételéhez nem szükséges tárgyi fedezet biztosítása, s a gyors hitelfolyósítás is hangsúlyt kap, 1 órán belül előzetes hitelbírálatot kaphat a mikrovállalkozás, s kedvező döntés esetén akár 4 banki munkanapon belül megtörténhet a folyósítás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A CIB esetében csak a hitelbírálati díj szerződéskötés esetén beleszámít a hitelfolyósítási díjba. A CIB-nél a mikrovállalkozások hitelkérelmeit egyszerűsített eljárással bírálják el, a hitelkérelemre akár 3 napon belül válasz érkezhet.

Állami segítség

Ugyan már csupán idén év végéig, de lehetőség van kedvezményes hitelfelvételre a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül az állami Mikrohitel Plusz program keretében is. A későn ébredőknek pedig a Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési program nyújthat segítséget.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 23. 19:50
Ezerrel megy közpénzből a pártkampány Kecskeméten, az ellenzéki pártok jogi lépéseket fontolgatnak.
Bankmonitor  |  2024. május 23. 17:10
Az első Babaváró igénylőknél a közeljövőben jár le az 5 év, ha nem született gyermek, akkor megemelk...
MNB Intézet  |  2024. május 23. 10:52
Az ágens alapú gazdasági modellezés lényege, hogy számítógépen létrehozunk egy virtuális gazdaságot,...
Holdblog  |  2024. május 23. 09:15
Rekordévre készül a konténerhajók piaca. Tavaly sosem látott mennyiségű szállítókapacitás állt szolg...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm