12 °C Budapest

A járadék jár, az ingatlan megmarad

Pénzcentrum
2007. január 31. 12:00

Mi is ez? Ma Magyarországon egyre többen csatlakoznak a nyugdíjasok közül az úgynevezett lakásért életjáradék típusú programokhoz. A programot biztosító szolgáltatók közül kettőt (HILD Örökjáradék program, OTP Életjáradék Zrt.) kérdeztünk meg arról, hogy mi a teendő speciális esetekben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Néhány szóban a konstrukcióról
A lakásért életjáradék programok általában azoknak a nyugdíjasoknak szólnak, akik úgy vélik, hogy kevés a nyugdíjuk ahhoz, hogy megfelelő körülmények között élhessenek tovább. Ez a konstrukció tehát működik, hogy a nyugdíjas felajánlja ingatlanát, leszerződik egy szolgáltatóval, aki ezért cserébe a járadékosnak (azaz a nyugdíjasnak) egyösszegű előleget, és élete végéig havonta adott, inflációkövető összeget biztosít. Az életjáradék feltétele a betöltött 65. életév, s az ingatlanban való 100% tulajdonrész. A járadékot házaspárok is igényelhetik.

Az eladási ügylet során az adott ingatlan tulajdonjoga az azt megvásárló intézményre száll, azonban a szerződésben kikötik, hogy a járadékost használati és életjáradéki jog illeti meg (ezt egyébként az ingatlan tulajdoni lapjára is rávezetik). A tulajdonjogról való lemondás tehát azt jelenti, hogy a későbbiekben az ingatlant a járadékosnak nem áll jogában értékesíteni, vagy bérbe adni.

A vételár megfizetése technikailag úgy történik, hogy az ingatlan értékének meghatározott százalékát (általában maximum 20 - 25 százalék) előlegként kifizeti a szolgáltató. A későbbiekben folyamatosan folyósított járadék összege az ingatlan értékétől, a nyugdíjas életkorától, s az előleg összegétől függ.

A nemzetközi piacon elterjedt a hazai lakásért életjáradékhoz hasonló pénzügyi termék a "reversed mortgage", vagyis a fordított jelzálog. Mint azt a neve is mutatja a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben a bejegyzett jelzálogjog fejében biztosít életjáradékot a szolgáltató az ingatlan tulajdonosának, akinek így nem kell átadnia a tulajdonjogot, de a jelzálog összeget vissza kell fizetnie.

A cikk további részében az általánostól eltérő esetekkel kapcsolatban érdeklődtünk az egyes szolgáltatóknál.

Speciális helyzetek

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiköltözés

Életünk során több olyan esemény is előfordulhat, amely megváltoztatja életvitelünket. Az egyik ilyen esemény lehet a költözés, a lakóhely megváltoztatása. Az idősek esetén a lakhelyváltoztatást érdemes két különböző esetre bontani: a másik ingatlanba, illetve az idősek otthonába történő költözésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?