3 °C Budapest

Ötletbörze franchise módra - biztos, hogy nem fekszi meg a gyomrod!

Pénzcentrum
2006. október 5. 12:00

Ha megvan a szándék, nem kell tovább várnod se az ötletre, sem a pénzre, hogy megvalósíthasd az álmaidat, független és sikeres légy! Persze ez sem az a bizonyos sült galamb, ami a szádba hullik, de megfelelő tanácsadóval és a számodra tökéletes ötlettel megcsinálhatod a szerencséd. Lássuk hogyan!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Néhány héttel ezelőtti cikkünkben beszámoltunk a franchise rendszerek működéséről, a bennük való részvétel anyagi és egyéb feltételeiről, illetve arról, hogy a honfitársaink által legismertebb rendszerek, a McDonald's és a Fornetti keresnek-e még partnereket, és ha igen mennyiért vehetünk részt mi is ezekben a hálózatokban.

Fornettitől IKEA-ig

Természetesen nem csak ezek részeként válhatunk sikeressé, sőt a Magyar Franchise Szövetség tanácsadóinak segítségével egy több mint 300 vállalatot tartalmazó adatbázisból válogathatunk. Néhány száz ezer forintos induló tőkét igénylő lehetőségektől a százmilliós beruházásokig ki-ki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, bár az igazán nagy beruházást igénylő franchise-rendszerek már elkeltek. Ebbe a kategóriába az oly drágának gondolt, 100-120 millió forintból megnyitható McDonald's éttermektől a fél milliárd forintba kerülő OBI, IKEA vagy Cora áruház üzemeltetésére vonatkozó franchisokig soroljuk be a rendszereket.

Az átlagember számára persze nem ez jelenti a lehetőséget, ezért a Magyar Franchise Szövetség főtitkárát, dr. Kiss Istvánt arról kérdeztük, hogy milyen lehetőségeink vannak 10 millió forintos összeghatárig. Megtudhattuk, hogy szinte minden területen találhatunk számunkra megfelelő ajánlatot az ingatlanközvetítői ügynöki munkától a kádfelújításig.

Job vagy management franchise

Ebben a kategóriában alapvetően két fajtát különböztetünk meg: a job és a management franchiset. A job franchiset általában családi vállalkozások számára ajánlják, mert az induló tőke "csak" néhány százezer forint és a alkalmazottat sem kell feltétlenül felvenni a működtetéséhez. A management franchise esetében azonban 2-3-4 fős csapattal dolgoznak és a szükséges induló tőke is nagyobb, általában néhány millió forint.

Újíts fürdőszobát, vagy üzemeltess kávéautomatát!

Ha a családi vállalkozás modellje nyerte el jobban a tetszésünket sikeresen alkalmazhatjuk például a hazánkban is egyre népszerűbb fürdőszoba felújítási technikákat, hiszen ehhez elég 3 ember is, egy aki szervezi a tevékenységet és a kapcsolatot tartja az ügyfelekkel, a többiek pedig nyugodtan dolgozhatnak. Másik ötletként a Dalmayer kávéautomaták üzemeltetését említette a főtitkár úr, ekkor egy bizonyos területre kapjuk meg az kizárólagos üzemeltetési jogot, és az automaták fenntartásáért vagyunk felelősek. Ha 10 gépnél kevesebbet üzemeltetünk, akkor félállásként is megfelelő lehet.

Ingatlan, étterem, kozmetika, könyvesbolt

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A néhány milliós beruházások között találhatunk ingatlanközvetítői irodát, éttermeket és kozmetikai szalonokat is. Az ingatlanközvetítéshez viszonylag nagy beruházásra van szükségünk, a 3-4 alkalmazott, az irodabérleti díj és a technikai felszerelés beszerzése jelentik a legnagyobb költségeket, amelyeket valamelyest ellensúlyoz, hogy vannak olyan hálózatok, amelyekbe a belépés ingyenes. Ingatlan témában fontos megemlítenünk az Otthon Centrum, a Duna House és a City Cartel hálózatait.

Ha inkább a szépség világa vonz minket, és ezért kozmetikai szalont szeretnénk nyitni, akkor a MFSZ a High-Care Cosmetics ajánlatát tartja érdekesnek, ebben az esetben többről van szó az egyéb multi-level rendszerben működő kozmetikai cégek termékeinek terjesztésénél, különböző eljárások alkalmazásának jogait is megvesszük. A könyv világához vonzódóknak is tud ajánlatot adni a Franchise Szövetség, ők a Líra és Lant könyvesbolthálózat tagjaiként próbálhatnak szerencsét.

Mindez bármifajta képzettség nélkül?

Természetesen a franchise rendszerek tulajdonosai megfelelő vizsgálatnak vetik alá a vállalkozó szelleműeket, mielőtt megadnák számukra a jogokat, hiszen egy nem megfelelően működő alkatrész az egész gépezet működését negatívan befolyásolja. Emellett azonban vannak olyan hálózatok, amelyek a belépést bizonyos kereskedelmi és egyéb tapasztalatok, illetve végzettség meglétéhez kötik, vagy saját képzésben részesítik az újonnan belépőket (ezt általában a belépési díj tartalmazza).

Honnan lesz mindehhez meg a kezdő tőke?

A Magyar Franchise Szövetség jelenleg a Magyar Fejlesztési Bankkal, a Volksbankkal és a KAVOSZ-szal is tárgyal kedvezményes hitelkonstrukció létrehozásáról, amelynek keretében a Széchenyi-kártya franchise változatának megjelentetését is tervezik. A kedvezményes hitelek létjogosultságát dr. Kiss István többek között azzal indokolta, hogy egy franchise hálózat keretében induló vállalkozás sokkal stabilabb, és sikeressége sokkal valószínűbb, mint újonnan induló társaié. Abban az esetben pedig, ha a franchiseba adó cég keret megállapodást kötne a hitelintézetekkel, a hitelfelbírálása még egyszerűbbé válik majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?