Ötletbörze franchise módra - biztos, hogy nem fekszi meg a gyomrod!

Pénzcentrum
2006. október 5. 12:00

Ha megvan a szándék, nem kell tovább várnod se az ötletre, sem a pénzre, hogy megvalósíthasd az álmaidat, független és sikeres légy! Persze ez sem az a bizonyos sült galamb, ami a szádba hullik, de megfelelő tanácsadóval és a számodra tökéletes ötlettel megcsinálhatod a szerencséd. Lássuk hogyan!


Néhány héttel ezelőtti cikkünkben beszámoltunk a franchise rendszerek működéséről, a bennük való részvétel anyagi és egyéb feltételeiről, illetve arról, hogy a honfitársaink által legismertebb rendszerek, a McDonald's és a Fornetti keresnek-e még partnereket, és ha igen mennyiért vehetünk részt mi is ezekben a hálózatokban.

Fornettitől IKEA-ig

Természetesen nem csak ezek részeként válhatunk sikeressé, sőt a Magyar Franchise Szövetség tanácsadóinak segítségével egy több mint 300 vállalatot tartalmazó adatbázisból válogathatunk. Néhány száz ezer forintos induló tőkét igénylő lehetőségektől a százmilliós beruházásokig ki-ki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, bár az igazán nagy beruházást igénylő franchise-rendszerek már elkeltek. Ebbe a kategóriába az oly drágának gondolt, 100-120 millió forintból megnyitható McDonald's éttermektől a fél milliárd forintba kerülő OBI, IKEA vagy Cora áruház üzemeltetésére vonatkozó franchisokig soroljuk be a rendszereket.

Az átlagember számára persze nem ez jelenti a lehetőséget, ezért a Magyar Franchise Szövetség főtitkárát, dr. Kiss Istvánt arról kérdeztük, hogy milyen lehetőségeink vannak 10 millió forintos összeghatárig. Megtudhattuk, hogy szinte minden területen találhatunk számunkra megfelelő ajánlatot az ingatlanközvetítői ügynöki munkától a kádfelújításig.

Job vagy management franchise

Ebben a kategóriában alapvetően két fajtát különböztetünk meg: a job és a management franchiset. A job franchiset általában családi vállalkozások számára ajánlják, mert az induló tőke "csak" néhány százezer forint és a alkalmazottat sem kell feltétlenül felvenni a működtetéséhez. A management franchise esetében azonban 2-3-4 fős csapattal dolgoznak és a szükséges induló tőke is nagyobb, általában néhány millió forint.

Újíts fürdőszobát, vagy üzemeltess kávéautomatát!

Ha a családi vállalkozás modellje nyerte el jobban a tetszésünket sikeresen alkalmazhatjuk például a hazánkban is egyre népszerűbb fürdőszoba felújítási technikákat, hiszen ehhez elég 3 ember is, egy aki szervezi a tevékenységet és a kapcsolatot tartja az ügyfelekkel, a többiek pedig nyugodtan dolgozhatnak. Másik ötletként a Dalmayer kávéautomaták üzemeltetését említette a főtitkár úr, ekkor egy bizonyos területre kapjuk meg az kizárólagos üzemeltetési jogot, és az automaták fenntartásáért vagyunk felelősek. Ha 10 gépnél kevesebbet üzemeltetünk, akkor félállásként is megfelelő lehet.

Ingatlan, étterem, kozmetika, könyvesbolt

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A néhány milliós beruházások között találhatunk ingatlanközvetítői irodát, éttermeket és kozmetikai szalonokat is. Az ingatlanközvetítéshez viszonylag nagy beruházásra van szükségünk, a 3-4 alkalmazott, az irodabérleti díj és a technikai felszerelés beszerzése jelentik a legnagyobb költségeket, amelyeket valamelyest ellensúlyoz, hogy vannak olyan hálózatok, amelyekbe a belépés ingyenes. Ingatlan témában fontos megemlítenünk az Otthon Centrum, a Duna House és a City Cartel hálózatait.

Ha inkább a szépség világa vonz minket, és ezért kozmetikai szalont szeretnénk nyitni, akkor a MFSZ a High-Care Cosmetics ajánlatát tartja érdekesnek, ebben az esetben többről van szó az egyéb multi-level rendszerben működő kozmetikai cégek termékeinek terjesztésénél, különböző eljárások alkalmazásának jogait is megvesszük. A könyv világához vonzódóknak is tud ajánlatot adni a Franchise Szövetség, ők a Líra és Lant könyvesbolthálózat tagjaiként próbálhatnak szerencsét.

Mindez bármifajta képzettség nélkül?

Természetesen a franchise rendszerek tulajdonosai megfelelő vizsgálatnak vetik alá a vállalkozó szelleműeket, mielőtt megadnák számukra a jogokat, hiszen egy nem megfelelően működő alkatrész az egész gépezet működését negatívan befolyásolja. Emellett azonban vannak olyan hálózatok, amelyek a belépést bizonyos kereskedelmi és egyéb tapasztalatok, illetve végzettség meglétéhez kötik, vagy saját képzésben részesítik az újonnan belépőket (ezt általában a belépési díj tartalmazza).

Honnan lesz mindehhez meg a kezdő tőke?

A Magyar Franchise Szövetség jelenleg a Magyar Fejlesztési Bankkal, a Volksbankkal és a KAVOSZ-szal is tárgyal kedvezményes hitelkonstrukció létrehozásáról, amelynek keretében a Széchenyi-kártya franchise változatának megjelentetését is tervezik. A kedvezményes hitelek létjogosultságát dr. Kiss István többek között azzal indokolta, hogy egy franchise hálózat keretében induló vállalkozás sokkal stabilabb, és sikeressége sokkal valószínűbb, mint újonnan induló társaié. Abban az esetben pedig, ha a franchiseba adó cég keret megállapodást kötne a hitelintézetekkel, a hitelfelbírálása még egyszerűbbé válik majd.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem