15 °C Budapest

Vállalkoznál, de nincs ötleted? - Nézzük mennyiből indulhatsz el!

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 08:00

Bizonyára rengeteg vállalkozó szellemű ember fejében fordul meg a gondolat, hogy bele kellene vágni élete nagy üzletébe, és a továbbiakban nem alkalmazottként kellene tengetnie napjait. Az esetek többségében azonban éppen a lényeg, a világmegváltó ötlet, a siker biztos receptje hiányzik. Sikeres vállalatokat persze mindenki ismer szép számmal, de a legtöbben valami újat szeretnének alkotni, pedig nem olyan biztos, hogy rossz döntés beszállni a "tutiba". A következőkben a franchise rendszerekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat osztjuk meg Olvasóinkkal, majd kissé gyakorlatiasabb vizekre evezünk, és megnézzük, mennyibe is kerül egy-egy hálózatba belépni!

De mi az a franchise?

A franchise szó hallatán a legtöbb embernek a McDonald's jut eszébe, nem árt azonban ehelyütt kicsit pontosítani a "meghatározást", mielőtt belevágnánk életünk üzletébe. A franchise-vállalkozás tulajdonképpen egy szerződéses kapcsolaton alapuló együttműködési forma. Az együttműködési megállapodásban megjelenik egy értékkel bíró név, valamint a hozzá tartozó értékkel bíró üzleti tapasztalat használati jogának átadása, valamint az átvevő folyamatos támogatása.

Az egyik vállalkozó tehát rendelkezik az átadható jogokkal, a másik pedig ezeket szerződés szerint használatra átveszi. A szerződés alapján tehát vagyoni értékű jogok meghatározott időre történő átadásáról van szó: ilyen vagyoni értékű jog a védjegy használata, a know-how (üzletviteli ismeretek) és az ellátási csatorna is.

A fentiekből adódóan természetesen mindkét félnek vannak jogai és kötelezettségei is: az átadónak értelemszerűen el kell látnia az átvevőt a szükséges ismeretekkel és jogokkal, valamint be is kell tanítania. Az átvevő köteles rendeltetésszerűen használni a kapott jogokat és követni többek között az árképzési szabályokat.

A pénzügyi oldal

Jellemzően a megállapodásban kikötnek egy belépési díjat (front-end fee), mely tulajdonképpen a jogok átruházásáért fizetendő díj, emellett azonban az átvevőnek számolnia kell egy rendszeres időszakonként fizetendő tétellel, az ún. royalty-val is, mely gyakorlatilag a bevétel százalékában meghatározott forgalmi jutalék.

Az átadó a royalty keretein belül, esetleg amellett kérhet hirdetési hozzájárulást is (hiszen a központi McDonald's hirdetések a hálózat minden tagját pozitívan érintik).

Miért jó, miért rossz?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átadó számára egyértelmű előny, hogy kisebb tőkeigény mellett gyors terjeszkedést valósíthat meg, valamint növelheti jövedelmét a franchise-díjakból. Hátrányként említhető, hogy az átvevő szakszerűtlen működése ronthatja a márka értékét, valamint, hogy az átvevő szándékosan elrejti a forgalom egy részét, hogy ezáltal csökkentse a royalty fizetési kötelezettségét.

Az átvevő esetében mindenképpen pozitívumként említhető, hogy lehetőséget kap egy bevezetett márka forgalmazására, tanácsokat kap az átadótól, hiszen az üzlet beindulása közös érdek, valamint részesedik a "csoportszintű" reklámhadjárat előnyeiből, melyhez valamilyen mértékben vélhetően hozzá is járul. Negatívumként hozható fel, hogy az átvevő soha nem érheti el a teljes függetlenséget, gyakran rugalmatlan az árpolitika, valamint díjat kell fizetni.

Lássuk, mennyiből vághatunk bele!

A McDonald's illetékesét megkeresve azt a választ kaptuk, hogy gyakorlatilag 1998 óta nem csatlakozott "külsős" a hálózatukhoz, ilyenformán a bővülés meglehetősen lelassult. Franchise-partnert jelenleg sem keresnek, konkrét számokat így nehéz meghatározni, azt azonban megtudtuk, hogy nagyságrendileg 100-120 millió forintos összegű beruházással kellene számolnia annak, aki be szeretne szállni a hálózatba (ha egyáltalán keresnének ilyet), mely összegnek 30-40%-át önerőként kell tudni felmutatni.

A Fornetti esetében a beruházás nagyságrendje attól függ, hogy az átvevő önálló látványpékséget szeretne létrehozni, vagy a már meglévő üzletében szeretné kiegészítő tevékenységként árulni a péksüteményeket. Utóbbi esetben a kialakítás plusz költségei természetesen töredékét teszik ki a nulláról történő megvalósítás forgatókönyvénél tapasztaltaknak, ahol a hatósági előírásoknak történő megfelelés igen sokba kerülhet.

A belépési díj a Fornetti esetében 150 ezer forint + áfa, így a kiegészítő tevékenység esetében gyakorlatilag pár százezer forintból be lehet szállni a hálózatba. Royalty-t külön nem számítanak fel, ez azonban megjelenik a szállított termékek árában. A hálózatra mostanság elsősorban a fluktuációs cserék a jellemzőek, hiszen a Fornetti Magyarországon már a kisebb településeken is jelen van, meglepően pozitív eredménnyel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?