Ha elköltözöl, bajba kerülsz

Pénzcentrum
2006. augusztus 17. 10:30

Az adóhatóság temérdek ok miatt felfüggesztheti a vállalkozó adószámát, az adózás rendjéről szóló törvény (art) új passzusa szerint. Ennek gyakorlati következményeként az ilyen módon sújtott cég nem élhet adólevonási jogával, így áfát sem igényelhet vissza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szüneteltethetik az adószámot például akkor, ha hivatalos irat kétszer címzett ismeretlen jelzéssel érkezik vissza az adóhatósághoz, vagy a cég nem rendelkezik bejelentett szervezeti képviselővel, illetve a megadott székhelyen nem elérhető.

Érdemes még szeptember előtt ellenőrizni, hogy a vállalkozás címe, illetve képviselőjének elérhetősége helyesen szerepel-e az adóhatóság nyilvántartásában. A felfüggesztés akár az adózó hibáján kívül is megtörténhet, elég, ha az APEH nyilvántartásában rosszul szerepel a házszám. Könnyen előfordulhat, hogy az adózó nem is értesül időben az adószámának felfüggesztéséről: az APEH ugyanis hirdetményi úton közli a tényt, azaz 15 napra kifüggesztheti a hirdetőtáblájára és felteszi a honlapjára is. Ha a cég ez idő alatt nem fellebbez az ügyben, a határozat jogerőssé válik, azaz nem élhet adólevonási jogával, így áfát sem igényelhet vissza.

Az új szabályozás értelmében mindenesetre az áfát mindaddig göngyölíteni kell, amíg nem szüntetik meg a felfüggesztést, utána ismét megnyílik az áfalevonási jog, ami az addig görgetett áfára is érvényesíthető lesz. Erre a határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül kerülhet sor, ha az adózó fellebbez az ügyben. Ellenkező esetben elrendelik az adószám törlését is. Az éves bevallók esetében a szűk határidők miatt előfordulhat az is, hogy már csak az adószámuk megszüntetéséről értesülnek.

Az adószám felfüggesztését az adóhatóság az alábbi esetekben rendelheti el:

• postai küldemény két egymást követő esetben "címzett ismeretlen" megjelöléssel érkezett vissza az adóhatósághoz,
• székhelyen végzett ellenőrzés esetén az adóhatóság hitelt érdemlően megállapítja, hogy ott adózó nem található,
• a képviseletre jogosult személy bejelentése nem történt meg,
• az adóhatóság az ellenőrzés során hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy nincs képviselője az adózónak, illetve a bejelentett képviselő nem valós személy, vagy a bejelentett címeken nem fellelhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azonban, azt jó ha tudjuk, hogy az adószám és a közösségi adószám külön-külön nem függeszthető fel.

Az adószám felfüggesztéséről szóló határozatot az adóhatóságnak a szervezeti egységnél kihelyezett hirdetőtáblán hirdetmény formájában 15 napon keresztül közzé kell tennie. Ezen kívül a határozatot az adóhatóság honlapján is meg kell jeleníteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?