9 °C Budapest

Százezreket spórolhatnak az autósok ezzel a kis kütyüvel

Pénzcentrum
2017. március 30. 11:04

Hamarosan egységes platformon kérdezhetjük le a hazánkban üzembe helyezett autók kilométeróra-állását, biztosítási adatait és kárelőzményeit. A rendszer beindítása azonban ennél sokkal többel is kecsegtet, telematikus rendszerek telepítésével ugyanis minden lehetséges adatot megismerhetünk egy autóról, amit használtan szeretnénk megvenni. Ezzel kiderülhet, hogy a hirdetésben csak üres reklámszöveggel akarják ránk sózni az autót, vagy tényleg garázsban tartott megkímélt autót kínálnak nekünk.

Hamarosan megkezdődhet a fejlesztése a Jármű Szolgáltatási Platfomnak, amellyel a Magyarországon forgalomba helyezett autók adatait kérdezhetjük le. A platformon ugyanis egy felületen keresztül elérhető lesz minden autó biztosítási adata, a jármű előélete és a kárnyilvántartás is. Egyelőre a rendszer fejlesztőinek keresése folyik, erre közbeszerzésit írtak ki, az eddig ismert határidők alapján nagyjából 2018-tól indulhat a rendszer.

Hogyan működhet a platform?

Ugyan a tényleges működési gyakorlat csak a rendszer beindítása után alakul ki, az alapvető cél azonban már ismert. A platform lényege, hogy korábbi adatbázisokat egységesít, illetve a kárnyilvántartással plusz szolgáltatás is elérhető lesz. Az autó biztosítási adatait és kilométerállását eddig is lekérdezhettük (sőt, ez utóbbit mobilalkalmazáson keresztül megtehettük), de ezek az adatok egységesen eddig nem voltak elérhetők.

Persze ez csak az információszolgáltatás oldalát oldja meg a kérdésnek, ugyanis ahhoz, hogy a rendszer valós és naprakész információkat tartalmazzon nem elegendő a hozzáférést biztosítani a rendszerhez. Szükséges lehet egy olyan rendszer bevezetése is, amelyen keresztül az autókról információk kerülnek a rendszerbe. Ez persze pontosabb adatokat mutathat, ha nem önbevallás alapján kerülnek be a rendszerbe.

Garázsban tartott, megkímélt autó eladó

A mai autók többsége már gyakorlatilag guruló számítógépként üzemel, így egy plusz rendszer telepítése nem jelentene jelentős terheket az autóknak. Ilyen menettulajdonságokat vizsgáló eszköz egyébként már évek óta elérhető a biztosítóknál, ezzel ugyanis az autóbiztosításainkat használat alapúvá tehetjük. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a megtett kilométerek után fizetünk, hanem a vezetési stílusunkat is monitorozzák, ennek alapján pedig a szolgáltatónk kedvezményeket adhat a biztosítási díjból.

Ha ehhez hasonló rendszereket szerelnének az autókba, amelyek monitoroznák a vezetési stílust, rögtön kiderülne, hogy valóban kímélve vezettek egy eladásra kínált használt autót vagy sem.

Az adatokból ugyanis az is kiderülhet, ha télen rendszeresen hidegindítás után várakozás nélkül indultak el az autóval, a vészfékezések számát is megtudhatjuk (amely komoly befolyással van a fékek állapotára), és a balesetekről is egyből értesítést küld az úgynevezett telematika, akkor is, ha azt be sem jelentették a biztosítónak. Emiatt viszont a jelenleginél sokkal átláthatóbb képet kaphatunk egy megvásárolni kívánt autó valódi állapotáról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek persze ára is van, azonban a használt autó piacon a pontos előéletű autók eleve többet érhetnek, különösen, ha kiderül, hogy a kocsi télen végig a garázsban állt, egy balesetet sem szenvedett el és a tulajdonosnak is kímélő volt a vezetési stílusa. Az emellett már csak hab a tortán, hogy a kilométer adatok nem az éves szerviz alkalmával kerülnek rögzítésre, hanem automatikusan, gyakorlatilag valós időben tekinthetők meg.

Vége a tragacsproblémának?

A használt autó piacot a vásárolni kívánt termékről kapott kevés információ miatt annyira megbízhatatlannak tartják, hogy még közgazdasági fogalom is született róla, a tragacsprobléma kifejezést használják ugyanis minden olyan esetben, ahol a rossz minőségű termékeket nem lehet kiszűrni a jó minőségűek közül, ennek köszönhetően pedig hiába kínál valaki jobb minőségű árut a többieknél, mivel erről nem tud megbízható információt adni, ezért automatikusan azt gondolják, hogy rossz minőségű terméket kínál.

Ha viszont az autó használatával kapcsolatosan minden információt át tudunk adni a vevőnek, akkor ezzel egy megkímélt állapotú autót akár jelentősen magasabb áron is eladhatunk, mint egy olyan kocsit, amelynek alig tudunk valamit az előéletéről. Ez egy átlagosan 3 millió forintért kínált hasznát autó típus esetén ha csak 10 százalékkal többért tudjuk eladni az autót, akkor ezzel 300 ezer forintot nyerhetünk, ehhez képest a telematikus rendszer telepítése jelentősen kevesebbe kerül.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem