18 °C Budapest

Sokan alábecsülik a veszélyt: tragédiába torkollhat a bútorvásárlás

2020. június 12. 16:50

Vélhetően a legtöbben tudják, milyen az, amikor elszalad a ló a bútorboltban, és kicsivel több cuccot sikerül vásárolni a tervezettnél - ilyenkor nagy dilemma, hogy miképpen zsúfoljuk be a vásárfiát az autóba. Azonban nagyon sokan alábecsülik, mekkora kockázatot jelent, ha nem megfelelően pakoljuk be az árut. Egy balesetnél nagyon sok múlhat a rögzítésen!

Sokan tudják, milyen az, amikor egy kicsit túlszalad a vásárlás, és a tervezettnél jóval több cuccal jövünk ki, mondjuk a bútortboltból. A nagy dobozokat és a csetreszeket mind be kell zsúfolni a kocsiba, és valahogy hazavinni. Ám a legtöbben nem tudják, hogyan is kell rendesen, biztonságosan megpakolni a csomagtartót, és a német autóklub szerint ebből akár súlyos baleset is lehet. Hiszen - hívja fel a figyelmet az ADAC - egy hirtelen fékezésnél a frissen vásárolt, ám rosszul bepakolt tárgyak ágyúgolyóként viselkedhetnek, súlyos sérüléseket okozva a sofőrnek és az utasoknak.

A szervezet teszten is megmutatta, milyen következményei lehetnek, ha a megrakott autóval balesetet szenvedünk. A "rossz példában" szimplán bepakolták a nagy dobozokat és a többi cuccot a kocsiba, ahogyan a legtöbben tennénk egy nagybevásárlás után. Még csak nem is nagy tempóval szimulálták az ütközést, 45 kilométer per órával csapták oda a kombi Volkswagent. A becsapódás mégis súlyos sérüléseket okozott az autóban ülő bábuknak - főképpen a fejükön -, hiszen a rosszul rögzített rakomány valósággal előrerepült.

A második körben a szakértők már szisztematikusan pakoltak, és igyekeztek mindent lerögzíteni. Az autót ugyanakkora sebességgel csapták a falhoz, mint az előző tesztben. Semmi sem repült előre - hála a hevedereknek és a szakszerű pakolásnak -, a tesztbábuknak nem esett komolyabb baja.

A helytelenül rögzített rakomány kockázatát gyakran alábecsülik. Egy 45 kilométer per órás sebességgel történő ütközés esetén a 145 kilós rakomány rövid ideig a több mint hét tonnás erőt fejt ki - ez egy felnőtt elefánt súlya

- mondta Volker Sandner, a Landsberg Test Center járműbiztonsági vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ADAC pár pontban össze is foglalta, mire figyelj, ha rengeteg cuccot kell bezsúfolni a csomagtartóba:

  • Mindenképp rögzítsd a nagy dobozokat hevederekkel, csomaghálóval.
  • Ügyelni kell arra, hogy a rakomány ne nyúljon be az első ülésekhez!
  • Ha megoldható, ne hajtds le a hátsó üléseket, hiszen fékezésnél így nem repülnek előre a cuccok a csomagtérből.
  • Fontos a súlyelosztás: alulra mindig a nehéz dolgok kerüljenek, megfelelően rögzítve! A cuccok tetejére csak könnyű dobozokat, tárgyakatrakj.
  • Törékeny tárgyakat sose pakolj be csak úgy, balesetnél a szilánkok csúnya sebeket tudnak okozni. Mindig csomagold be őket valamibe, és a hátsó ülések mögötti lábtérben szállítsd!
  • A rögzítőhevederek mindig legyenek feszesek (ahogy a videóban is mutatják). Fontos, hogy ne rugalmas "gumipókot" használj, hanem rendes hevedereket, köteleket. Ezek mindig legyenek az autóban, hiszen ki tudja, mikor lesz rájuk szükség.
  • Emellett a németek azt ajánlják, hogy 145 kilónál nehezebb rakományt inkább ne szállíts az autóddal, ahhoz már nagyobb jármű, vagy utánfutó kell.
Címlapkép: ADAC / Uwe Rattay

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm