2020. október 20. kedd Vendel

Itt a kormány új gigacsomagja: több ezer magyar munkahelyet mentenének meg


"Fókuszban a turizmus - Az új Széchenyi Turisztikai Kártya" címmel tartott sajtótájékoztatót a Magyar Turisztikai Ügynökség. A teljes új, 0 százalékos hitelkonstrukció sok hazai vállalkozásnak jelenthet komoly segítséget a bajban.

Az ágazati szereplők megsegítése kiemelt célja az MTÜ-nek, mivel a járvány következtében a magyarturizmus 60 nap alatt a padlóra került: minden szünetelt.

Ez a mögöttünk álló időszak a túlélésről szólt. Magyarországon 2019-ben ez az ágazat még a GDP 19 százalékát adta, 400 ezer ember dolgozott benne. Majd egyik pillanatról a másikra hibernálódott a szektor 

 - mondta el Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese. A kritikus 2 hónap után újraindult az ágazat a pünkösdi hosszú hétvégén, majd soha nem látott csúcsot döntött a turizmus 2020-ban. A nyár jelmondata: a belföld az új külföld  volt, a magyarok itthon maradtak. 3 millió magyar nyaralt belföldön csak augusztusban ,300 ezerrel több, mint 2019-ben. Sőt, úgy fest, szeptemberben a vidéki Magyarországon annyit fognak pihenni az emberek, mint tavaly ilyenkor.

Elhúzódó válság

Korábban a legpesszimistább előrejelzések csak őszig tartó krízissel számoltak, de most már látszik, rosszabb a helyzet, mivel a nemzetközi turizmus gyakorlatilag megszűnt. Teljes regenerálódás majd csak a vakcina után lehetséges: 2022-2023-ban lesz csak kilábalás. 2019-hez képest a turizmus globálisan 60-80 százalékkal esik vissza, ez  910-1000 milliárd dolláros mínuszt jelent. Hazánkban is volt munkaerőelbocsátás, likviditási problémák léptek fel, és lassú lesz a visszaépülés, főleg Budapesten. 

A turizmus tipikusan a KKV-k területe, összesen 175 ezer vállalkozás érintett valamilyen formában, ez a nemzetgazdaság tizede: sok család megélhetése kerül veszélybe, így sokan csak hitellel tudják átvészelni ezt az időszakot.

Hamar kiderült tehát, új hitelkonstrukció kialakítására van szükség. A KKV-k likviditási gondjaira a KAVOSZ-nak gyors válasza volt: egy új turisztikai hitelkonstrukció, melynek segítségével vissza lehet emelni a turizmust a korábbi szintre, tehát szektoriális segítség. 

Az Új Széchenyi Turisztikai Kártya rekord idő alatt született meg a turisztikai, illetve vendéglátás szektorban működő mikro-, kis, és középvállalkozások koronavírus világjárvány miatti likviditási nehézségek enyhítésére - mondta el a sajtótájékoztatón Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója

Az új Széchenyi Kártya Program új, speciális konstrukciója:

  • 0 százalékos kamat
  • 0 forint kezelési költség
  • 0 forint itelbírálati díj
  • akár 3 éves futamidő
  • szabad felhasználású
  • akár 250 millió forint hitelösszegig

Olcsó hitelforrás született tehát, mellyel el lehet kerülni a teljes összeomlás: 1, 2, vagy 3 éves folyószámlahitel, hiszen cél, hogy likviditást pumpáljanak a vállalkozásokban. Bármire fel lehet használni, még bérre is, a napi túlélés biztosítására. Decemberig lehet igényelni, de várhatóan meghosszabbodik a határidő. Fedezetmentes, ám csak azok vehetnek rész, akinek a tevékenységi köre megfelelő, és egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik. A múlt évi bevétel 25 százalékát vehetik fel a vállalkozások, vagy a teljes bértömegnek a kétszerese - feltehetően ez lesz a népszerűbb.

Szálloda, kemping, falusi turisztikai szolgáltatók igényelhetik, fontos kiemelni, hogy ez nem nagyvállalati hitel, a KKV-k a kedvezményezettjei: 249 fő foglalkoztatott a felső hatás, vagy 250 millió eurós éves árbevétel. További kedvezményezettek: személyszállítás, rendezvényszervezés, a beutaztatás, utazásközvetítés, rendezvényszervezés iparágakban tevékenykedők. Az összes szórakoztató iparág, szabadidő, wellness-fitness szolgáltatás, de taxisok felé is nyitnának.

A Program hitelkiváltást is tartalmaz, azaz erre is felhasználható.

 

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó