2020. augusztus 12. szerda Klára

Ismét változik holnaptól a vasúti menetrend: erre számíthat, aki vonatozik


Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. 

A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti pályafelújítás miatt a Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár-Pécs vonalon augusztus 5-től 25-ig jelentős menetrendi változások lesznek.

A pécsi interCity vonatok a vágányzár miatt kerülő útirányon, Dunaújváros érintésével közlekednek, Sárbogárd helyett Rétszilas állomáson állnak meg. A Keleti pályaudvarról korábban, kerek órakor indulnak, Rétszilasig korábban közlekednek, onnan Pécsig változatlan a menetrendjük. Pécsről nem változik az indulási idő, óra 14 perckor indulnak, de a kerülő útvonal miatt később, óra 55 percében érkeznek meg Budapestre.

A Budapest és Baja, illetve onnan a Keleti pályaudvarra közlekedő Gemenc expresszvonat is Dunaújváros érintésével, kerülő útirányon és módosított menetrend szerint közlekedik.

A Budapest-Százhalombatta, és a Budapest-Pusztaszabolcs-Dunaújváros közötti S40-es és S42-es vonatok 10 perccel korábban indulnak a Déli pályaudvarról és oda 10 perccel később érkeznek. A Déli pályaudvarról 6:20-kor és a Százhalombattáról 7:53-kor, 18:53-kor induló vonatok nem közlekednek.

A Pusztaszabolcs-Dombóvár viszonylatban közlekedő S40-es személyvonatok helyett Pusztaszabolcs és Szabadegyháza, valamint a Pusztaszabolcs- Székesfehérvár viszonylatban közlekedő S440-es személyvonatok helyett Pusztaszabolcs és Zichyújfalu között pótlóbuszok szállítják az utasokat. 

Augusztus 5-én a Pusztaszabolcsról Dunaújvárosba 4:39-kor, valamint a Dunaújvárosból 3:31-kor, 4:30-kor és 5:30-kor Budapest-Déli pályaudvarig közlekedő elővárosi vonat helyett Pusztaszabolcs és Dunaújváros között pótlóbuszok járnak.

A Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon augusztus 6-tól 30-ig Püspökladány és Ebes között pályakarbantartási munkákat végeznek. Egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Augusztus 6-án a Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló sebesvonat helyett pótlóbusz indul 1:54-kor és Püspökladányig közlekedik.

Augusztus 22-től 31-ig pedig Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló vonat helyett pótlóbusz indul 1:54-kor Püspökladányig, illetve a Nyugatiból 22:28-kor induló sebesvonat helyett Püspökladány és Debrecen között pótlóbusz szállítja az utasokat.

A Budapest-Cegléd-Szeged vonal Nyársapát és Városföld közötti szakaszán augusztus 9-től 25-ig pályakarbantartást végeznek, emiatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Cegléd-Szeged szakaszon, valamint Cegléd és Kiskunfélegyháza között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A változás a csatlakozó vonalak menetrendjét is érinti.

Szegedről az InterCity vonatok indulása változik, illetve a szegedi érkezés is később lesz, de a Budapest-Cegléd szakaszon változatlan a menetrendjük.

Az Aranyhíd expresszvonat Cegléd-Keszthely-Cegléd között szintén változatlan menetrendben közlekedik, Keszthelyre a vágányzár alatt is - menetrend szerint - 13:40-re érkezik és 16:30-kor indul vissza. Szegedről viszont egy órával előbb 6:57-kor indul, az érkezés pedig Keszthely felől 22:05 helyett 23 órára változik.

A kisebb forgalmú Kecskemét-Lajosmizse vonalon is módosított menetrend lesz érvényben, Kecskemét és Kecskemét alsó között pedig pótlóbuszokkal kell utazni. A Baja-Kiskunhalas-Kiskunfélegyháza-Kecskemét vonalakon az InterRégió vonatok menetrendje is változik, Kecskemét és Kiskunfélegyháza között pótlóbuszok járnak majd.

A Budapest-Hatvan vasútvonal pályarekonstrukciója miatt várhatóan decemberig közepéig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között, jelentős korlátozásra kell számítani az itt utazóknak.

Az InterCity-k helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak, a többi vonat helyett - eltérő szakaszokon - pótlóbuszok viszik az utasokat. Sokaknak érdemes a gödöllői HÉV-járatokat választani, melyeken elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utasok a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu/bphatvan), vagy a menetrendi keresőben vagy a Vonatinfó mobilalkalmazás segítségével.

Augusztus 6-tól 19-én 20 óráig Rákos és Hatvan között, illetve Kőbánya felsőn végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest-Hatvan vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Budapest-Keleti Verseny utca és Hatvan között az InterCity vonatok helyett, Pécel és Hatvan között a gyors és sebesvonatok helyett, Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, illetve Rákos és Hatvan között a személyvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek. A Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon is módosított menetrend lesz érvényben.

Abaújszántó és Hidasnémeti között szeptember 15-ig pályakarbantartás miatt pótlóbuszok közlekednek. A közúti eljutási lehetőségek miatt, valamint a csatlakozások biztosítása érdekében, az autóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatokétól, több településen a megállási helyek jelentősen módosulnak.

Július 30-tól augusztus 4-ig a pályakarbantartás miatt a Szerencsről 20:17-kor és 22:17-kor és az Abaújszántóról 21:05-kor induló vonat helyett Szerencs és Abaújszántó között pótlóbuszok járnak. 

A Miskolc-Tiszai-Ózd vonalon, július 28-tól 31-ig Kazincbarcika és Putnok között pályakarbantartási munkák miatt egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Kazincbarcika és Ózd között pótlóbuszok szállítják az utasokat. 

A Szombathely-Nagykanizsa vonalon július 29-től augusztus 15-ig Zalaszentiván és Zalaszentmihály-Pacsa állomás között pályakarbantartási munkák miatt egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Zalaszentiván és Zalaszentmihály-Pacsa, illetve Zalaegerszeg, illetve Zalaszentiván és Felsőrajk között pótlóbuszok szállítják az utasokat. 

A Budapest-Pusztaszabolcs vonalon a pályafelújítás miatt augusztus 4-éig az S40-es és S42-es személyvonatok helyett Pusztaszabolcs és Dunaújváros között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Déli pályaudvar és Százhalombatta közötti személyvonatok közül a Déli pályaudvarról 6:25-kor, 13:25-kor, 14:25-kor, 15:25-kor, továbbá Százhalombattáról 7:05-kor, 7:53-kor, 14:53-kor, 15:53-kor, 16:53-kor és 17:53-kor induló vonatok ideiglenesen kimaradnak a menetrendből. Az Üllő-Kőbánya-Kispest-Székesfehérvár és a Kőbánya-Kispest-Székesfehérvár közötti G43-as gyorsított személyvonatok Érd alsón át közlekednek. A Keleti pályaudvar és Pécs közötti InterCity-vonatok a vágányzári menetrend szerint járnak.

A Budapest-Cegléd vonalon, Kőbánya-Teher és Kőbánya-Kispest között augusztus 5-éig pályakarbantartás miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, jelentős részük a Nyugati pályaudvarról 5-10 perccel korábban indul.

A monori vonatok egy része a Nyugati pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestről, illetve Kelenföldről indul és oda érkezik.

Napközben a Budapest-Záhony közötti sebesvonatok a Nyugati pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestre érkeznek, és onnan indulnak. A 16303-as számú HÉTMÉRFÖLDES sebesvonat Szolnoktól kerülő útirányon át közlekedik, a Nyugati pályaudvarra 21:25-kor érkezik meg. Ferihegy és Zugló megállóhelyet és Kőbánya-Kispestet nem érinti. A Nyugati pályaudvarról 17:28-kor Szolnokra induló vonat a teljes útvonalon ideiglenesen kimarad a menetrendből. A Budapest-Lajosmizse vonalon a vonatok Kőbánya-Kispestig közlekednek és onnan indulnak.

A Dombóvár-Gyékényes vonalon pályakarbantartás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Augusztus 4-ig Kaposvár és Jákó-Nagybajom között pótlóbuszokkal kell utazni.

A Debrecen-Füzesabony vonalon december 14-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A személyszállítás mintegy 8 hónapos autóbusszal történő helyettesítése a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésével összefüggő kavics- és kőszállítások miatt szükséges.

A szállításokat végző Rail Cargo Hungaria (RCH) a ki- és átrakodásokhoz a macsi megállóhely teljes vágánykapacitását igénybe veszi. A vasúti kőszállítás révén legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésétől mentesül a közúthálózat. A munkálatokat régészeti feltárások előzték meg, melyek sikeres lezárását követően május 2-tól megkezdődött a kőszállítás. A tervezett munkák idején - a stabil menetrend és a kiszámítható csatlakozás biztosítása érdekében - a pótlóbuszok menetideje Debrecen és Balmazújváros között csak minimálisan változik a vonatokéhoz képest; a kényelmes átszállásra tíz perc áll majd rendelkezésre. A Debrecenből Hortobágyra 13:55-kor és a Hortobágyról Debrecenbe 15 órakor induló vonat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat, a buszok Kónya megállóhelyen nem állnak meg. Ez a vonatpár, illetve helyettük a pótlóbusz június 14-től szeptember 2-ig közlekedik munkanapokon. A pótlás során kerekesszékkel való utazásra is lesz lehetőség, ehhez - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - legalább 48 órával előbb értesíteni kell a vasúttársaságot.

Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között a tram-train vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt Szeged és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. A munkálatok különböző fázisához igazodó menetrend várhatóan december 14-ig, az országos menetrendváltásig érvényes. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjáróknál erre KRESZ-jelzések figyelmeztetnek.

Mezőtúr és Orosháza között augusztus 25-ig változott a vonatközlekedés, Mezőtúr és Szarvas között két pár vonat helyett, Szarvas és Orosháza között minden vonat helyett pótlóbusz jár.

Nemzetközi közlekedés

A román vasúton végzett pályakarbantartási munkák miatt július 31-ig a Hargita InterCity vonatok Budapest és Kolozsvár között - a román vasút területén - módosított menetrend szerint közlekednek.

Az osztrák vasúton július 30-án ás 31-én éjszaka pályakarbantartás miatt menetrendi változások lesznek.

A Keleti pályaudvarról menetrend szerint 20:40-kor induló EN 462/466 számú vonat Budapest-Salzburg között az eredeti menetrend szerint, Salzburgtól kerülő útirányon, Zell am See állomáson át, módosított menetrend szerint közlekedik: Salzburgból 2:30-kor, Innsbruckból 5:52-kor, Landeck-Zams állomásról 6:45-kor, Bludenzből 7:48-kor, Feldkirchből 8:10-kor indul Zürichbe 10:33-kor érkezik meg.

A Zürichből menetrend szerint 21:40-kor induló induló 467/(463) számú Wiener Walzer EuroNight vonat Innsbruck és Salzburg között kerülő útirányon, Zell am See állomáson át közlekedik. Innsbruckból 1:28-kor indul. Salzburgból 4:47-kor. Salzburg Hbf-Budapest között együtt közlekedik az EN 463-as számú vonattal.

A München Hbf-ről menetrend szerint 23:35-kor induló 463-as számú Kálmán Imre EN vonat Münchenből 22:19-kor, Rosenheim állomásról 23:06-kor, Salzburgból 4:47-kor, Linzből 6:16-kor, St. Pöltenből 7:10-kor, Wien Meidlingről 7:46-kor, Wien Hbf-ről 7:52-kor, Hegyeshalomból 8:42-kor, Mosonmagyaróvárról 8:50-kor, Győrből 9:10-kor, Tatabányáról 9:44-korindul, Kelenföldre 10:16-kor, a Keleti pályaudvarra 10:35 érkezik meg.

Az osztrák vasúton július 31-től augusztus 1-ig pályakarbantartási munkát végeznek, ezért néhány vonat menetrendje módosul.

A román vasúti pályafelújítás miatt augusztus 24-től 28-ig a Dacia nemzetközi vonatpár kerülő útvonalon, Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes érintésével közlekedik. Az Ister nemzetközi vonatpár Budapest-Keleti és Bukarest közötti kocsijait a Corona nemzetközi InterCity vonat továbbítja Szolnok-Püspökladány-Biharkeresztes útvonalon.

A szerb vasútvonalon pályafelújítást végeznek december 14-ig. Emiatt a Keleti pályaudvarról 11:57-kor induló 343-as számú Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonatról a kelebiai állomáson át kell szállni egy másik szerelvénybe, amely Újvidék (Novi Sad) állomásig közlekedik. Újvidék és Belgrád között nincs vasúti közlekedés. Belgrádba a továbbutazás menetrend szerinti autóbuszokkal lehetséges, melyekre a vasúti menetjegyek nem érvényesek. Az Újvidék és Belgrád között közlekedő buszok menetrendje a következő hivatkozáson keresztül érhető el: http://www.bas.rs/RedVoznje.aspx?lng=sl
A szerb vasúton végzett pályakarbantartási munkák miatt december 14-ig a 341/340-es számú Beograd gyorsvonat csak Budapest-Keleti pályaudvar-Kelebia-Budapest között közlekedik.

A Wien Hbf-Budapest-Keleti pályaudvar-Beograd útirányon át közlekedő 345/344-es számú Avala EuroCity vonat változatlan menetrenddel, de csak Wien Hbf-Budapest-Wien Hbf viszonylaton közlekedik. A vágányzár ideje alatt Szerbia felől Budapest-Keleti pályaudvarig az eljutás Újvidék (Novi Sad) kiindulási állomással, kelebiai átszállással, a módosított menetrend szerint közlekedő 342-es számú Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonattal lehetséges. A vonat Kelebiáról 14:46-kor indul, Budapestre 18:04-kor érkezik.

A belföldi forgalomban Budapest-Keleti-Kelebia-Budapest-Keleti között az alábbi változások léptek életbe február 1-től:

  • A Keletiből pályaudvarról 7:57-kor induló, új 7922-es számú vonat közlekedik Kelebiáig,
  • Kelebiáról 12:46-kor induló, új 7925-ös számú vonat közlekedik Budapest-Keleti pályaudvarra,
  • Kelebiáról 16:46-kor induló, új 7923-as számú vonat közlekedik Budapest-Keleti pályaudvarra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.