16 °C Budapest

Ezek most a legmegbízhatatlanabb autók a piacon: 36 ezer tulajdonos vallott

2020. február 21. 11:00

Hatalmas meglepetés az autómegbízhatósági felmérésen: nem valamelyik gigamárkánál tapasztalták a legkevesebb hibát az autókon, hanem egy új szereplőnél. A modellek szerinti toplistát az egyik Lexus vitte el, az ES-eknél rekordkevés hibát jelentettek be a tulajdonosok. Az összegzés végén európai márkák állnak, utolsó helyen a Land Rover végzett.

Elkészült a J.D. Power legfrissebb autómegbízhatósági felmérése, és a hibajelentések összegzése után a vállalat arra jutott, hogy a tavalyi évhez képest 1,9 százalékkal kevesebb meghibásodásról számoltak be az amerikai tulajdonosok a hároméves járműveiknél. Dave Sargent, a J.D. Power globális autóipari alelnöke is arról beszélt, hogy a technológia fejlődése, bonyolódása ellenére kevesebb problémáról kaptak jelentést:

Nem kétséges, hogy a hároméves járművek manapság megbízhatóbbak, mint az előző generációk. A technológia gyors fejlődéseazonban egyre nagyobb nyomást gyakorol a gyártókra megbízhatóság tekintetében, tehát nem lenne meglepő, ha a következő néhány évben a problémák száma nem csökkenne, sőt várhatóan még növekedni is fog

- vélte az alelnök. A cég már 31. éve méri a 100 járműre (PP100) egy év alatt jutó meghibásodások számát. A 2020-as tanulmány a 2017-es modellév problémáit mérte fel, az alacsonyabb pontszám a magasabb minőséget tükrözi. A felmérés 177 speciális hibát fed le, nyolc fő járműkategóriába csoportosítva. A 2020-as amerikai tanulmány 36 555 hároméves gépjármű eredeti tulajdonosának válaszain alapul. A felmérés tavaly július és november között készült.

Valami megbízhatobb autóra vágysz, de szűkös a keret? Válogass az autóhitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A 2020-as tanulmány főbb megállapításai:

  • A járművek megbízhatósága javul, de lassabban: az ipari átlag 2020-ban 134 PP100, ami 2019-től mindössze 2  egységnyi javulást jelent. A lassulás ellenére 2020-ban született a legjobb eredmény a tanulmány történetében.
  • A crossoverek és a SUV-ok kicsivel problémásabbak: a crossovereknek és a SUV-okknak még mindig valamivel több problémája van, mint a többi autóknak, de a különbség szűkül. A crossover / SUV tulajdonosok átlagosan 134 PP100-at tapasztaltak most, míg a többiek 127 PP100-at. Ez jelentős csökkenés a korábbi évekhez képest. Mivel a crossoverek / SUV-ok évente az új járművek eladásának több mint felét teszik ki, kritikus fontosságú, hogy az autógyártók ugyanazt a minőségi és megbízhatóságot tudják náluk is nyújtani, mint a többi modellnél.
  • Az autókba épített technológia fejlődött a legjobban: az audio / kommunikáció / szórakozás / navigáció (ACEN) a legfejlettebb kategória, ám továbbra is több problémát okoz, mint a tanulmány bármely más kategóriája. A tulajdonosok továbbra is megemlítik a hangfelismerés, a Bluetooth kapcsolat és a navigációs rendszerek akadozásait.

Hatalmas rekord a Lexusnál

A legmegbízhatóbb modell a Lexus ES lett a 2020-as tanulmányban. 52 PP100-as pontszáma a valaha mért legjobb a 31 éves kutatás történetében. Idén vezették be az elektromos autók kategóriáját, amelyet a Nissan LEAF nyert meg - a modell a kompakt autók között is díjat kapott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A márkák összesített rangsorában nem kis meglepetés született: a Hyundai prémiummárkája, a Genesis messze maga mögé utasította a többieket, 89-es pontszámmal végzett az élen. A Lexus 100 ponttal lett második, a Buick 103-mal harmadik. Őket követi a Porsche (104), a Toyota (113) és a Volkswagen (116).

A teljes márkatoplista. Forrás: J.D. Power

Bár a lista végére került a Volvo és a Jaguar is, előbbinél 185, utóbbinál 186 meghibásodás jutott száz autóra, de a legrosszabbul a Land Rover szerepelt, aminél ez a szám 220 volt. A Magyarországon is kedvelt márkák közül a Fiat és a Jeep szinte azonos mennyiségű hibát produkált (160 illetve 159). Itt érdemes megjegyezni, hogy például a Suzuki nem vett részt a mérésben, ahogy a Tesla is megtagadta a részvételt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem