13 °C Budapest

Azt hiszik, vége a járványnak: megrohamozták a Skanzent a magyar családok

2020. május 26. 15:15

Szombaton újra megnyitotta kapuit a szentendrei Skanzen, a részlegesen látogatható szabadtéri múzeumnak 800-1000 látogatója volt a két nap alatt - mondta el Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a Kossuth Rádió reggeli műsorában kedden.

"Ekkora kihagyás után és a társadalomban meglévő óvatos viselkedésmód mellett ez szép látogatószámnak tekinthető" - hangsúlyozta a főigazgató, aki beszélt arról is, hogy a múzeumot még tavaly novemberben zárták be és március 15-én nyitották volna meg, de erre már nem kerülhetett sor. A főigazgató számításai szerint az éves látogatószámuk mintegy 30-35 százalékát veszítették el a járvány miatt és a százmillió forintot is eléri az a bevételkiesés, ami a múzeum egyéb szolgáltatásaiból folyt volna be.

A főigazgató elmondta, hogy várják a kormánynak azt a döntését, amely lehetővé tenné a zártterű múzeumok megnyitását. Ez a rendelet szükséges ahhoz, hogy a lakóházakat és a kiállításokat is megnyithassák. A főigazgató szerint ha ez sikerül, pünkösdkor már teljes kapacitással, a tájházak, közösségi helyiségek megnyitásával üzemelhet a múzeum.

Cseri Miklós elmondta, hogy a múzeumot akkor is elővigyázatosan, a megfelelő biztonsági intézkedéseket betartva lehet majd látogatni. Ezekről információs táblát helyeznek el a bejáratnál. Folyamatosan fertőtlenítenek és arra kérik a látogatókat, hogy ne csoportosuljanak, ügyeljenek a távolságtartásra, zárt helyeken pedig viseljenek maszkot.

A főigazgató elmondta, hogy a pünkösdi teljes nyitás esetén az élő történelmi helyszíneken bemutatókkal, vásárral várják majd a látogatókat, de a csoportosulás elkerülése érdekében koncerteket, táncos bemutatókat még nem rendeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A főigazgató a szabadtéri múzeum újdonságairól beszámolva elmondta, hogy az erdélyi tájegység építése nem állt le, folyamatosan épülnek a házak és a tervek szerint 2022 márciusában nyílik meg az új tájegység a látogatók előtt. Készítettek egy kiállítást az összetartozás éve alkalmából, ami jelenleg virtuálisan látogatható, de amint lehetséges lesz, csaknem 900 négyzetméteren mutatják majd be az I. világháború és Trianon hatását a vidéki élet átalakulására - közölte Cseri Miklós.

(Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem