2020. december 5. szombat Vilma

Autóval utazol külföldön? Így kopasztanak meg az élelmes helyiek


Nyaraláskor sokan választják az autóbérlést, ami nagy segítség lehet egy idegen városban: egy jó navigációs alkalmazással kiegészítve nagyban megkönnyíti a közlekedést. Azonban legyünk mindig résen, mivel a turistákat az autókölcsönzők is szívesen sarcolják. Gyakorlott utazók és szakemberek tippjeit szedtük össze, melyek segítségével megtakaríthatjuk a felesleges extra költségeket.

Máltán, a Kanári-szigeteken, Ibizán, Mallorcán, a legtöbb görög szigeten és még számos mediterrán országban szinte nem is érdemes máshogy közlekedni, csak autóval a nagy meleg és a közösségi közlekedés kiszámíthatatlansága miatt. Ám ha nem vagyunk elég körültekintőek, az autóbérlés lehet az egyik legdrágább tétele a nyaralásnak. És mivel sok helyen, érthető okokból a hitelkártyánk adatait is elkérik biztonsági okokból, előfordulhat, hogy váratlan összegekkel terhelik meg a bankszámlánkat: felár, előre nem látható biztosítási költségek és az autóba épített extrák díjai.

Sok esetben pedig az ügyfélszolgálat sem teljes mértékben kielégítő, így reklamálni sincs módunk. A rengeteg negatív tapasztalatot a Daily Mail osztotta meg egy korábbi cikkében, éppen ezért most összegyűjtötték a rutinos bérlők, nyaralók és szakemberek legjobb tippjeit, hogy könnyedén elkerülhessük a csapdákat, és még pénzt is spórolhassunk.

  • Foglaljuk le az autót jó előre. Ezzel a módszerrel spórolhatjuk a legtöbb pénzt, hiszen nyilván a kölcsönzőnek is érdeke, hogy egész nyáron ki legyenek adva az autói, ezért sok esetben olcsóbban adja oda, korán lefoglaljuk őket. Akár 20 ezer forintot is spórolhatunk, ha három hónappal korábban jelezzük, hogy szükségünk lesz az autóra. Arról nem is beszélve, hogy így nagyobb eséllyel kapunk olyan autót, amilyet szeretnénk: kisebbet, vagy olyat, amelyik kevesebbet fogyaszt.
  • Egészen biztosan nem az első, szembejövő kölcsönző a legolcsóbb. A reptereken általában a terminálon belüliek a legdrágábbak. Soha ne azt válasszuk, elképzelhető, hogy 200 méterrel távolabb feleannyiért találunk autókat.
  • Sok kölcsönző extra díjat számol fel, ha nem tudjuk pontosan oda visszavinni a kocsit, ahol felvettük. Gondoljuk át az útvonalat, és válasszunk olyan bérbeadót, amelyik rugalmasabb ebből a szempontból. És feltétlenül olvassuk el a szerződésben az apróbetűs részt is.
  • A legtöbb autót tele tankkal kapjuk meg, és elvárják, hogy úgy is vigyük vissza. Az üzemanyagárak változóak lehetnek egy országon, de akár még egy városon belül is. Érdemes nem az autópályák mellett vagy a reptér közelében tankolni. És arra is figyeljünk, hogy ne vigyük vissza üres vagy félig üres tankkal az autót, mert azért is felszámolhatnak extra díjakat.
  • Sok bérbeadó próbál az ügyfelekre sózni olyan biztosításokat is, melyekre semmi szüksége nincsen, ráadásul egy vagyonba kerülnek. Ha a balesetbiztosítás szóba kerül, de mi kötöttünk utazás előtt még otthon, akkor semmi szükségünk nincs rá.
  • Esetenként különféle beépített extrákat ígérnek ingyen: GPS, légkondi, gyerekülés, és persze csak a végén derül ki, hogy mégsem voltak ingyen. Ha csak nincs rá tényleg szükségünk, ezeket a kényelmi szolgáltatásokat inkább ne vegyük igénybe, mivel kockázatosak - pont ezért jó, ha előre kiválasztjuk az autót, így azt kapjuk, amit kértünk.
  • Alaposan vizsgáljuk meg az autót, mielőtt beleülünk, nézzük meg a gumik és a karosszéria állapotát, Ha horpadások, karcolások vannak rajta, akkor azokat fényképezzük és rögzítsük a szerződésben, nehogy nekünk kelljen kifizetnünk később. Emellett érdemes a belső állapotát is felmérni, kipróbálni, működnek-e az elektromos eszközök, készítsünk képet a kilóméteróráról és a műszerfalról.
  • Az autópálya sok országban fizetős, ennek feltétlenül nézzünk utána mielőtt egy idegen autó volánja mögé ülünk. Ám ha nem tervezünk nagyobb utakat tenni, akkor ne fogadjuk el az ügyintéző által ránk tukmált pályamatricát vagy bérletet, hiszen akkor teljesen felesleges.
  • Valóban szükségünk van GPS-re? Ismeretlen városban nyilván egyszerűbb, mint térképpel bajlódni. Ám ha az irodában béreljük, akkor azért napidíjat számítanak fel. Helyette jobban járunk, ha egy megbízható alkalmazást használunk, akár offline is, vagy visszük magunkkal otthonról saját GPS készülékünket.
  • Soha ne késsünk, hiszen sok esetben ezért is extra díjat számítanak fel, akár egy plusz napot is kiszámlázhatnak. Ezért inkább ne centizzük ki, és ne a legutolsó pillanatba vigyük vissza az autót. Habár a nagyobb cégek 30 perc késést a legtöbb esetben még elnéznek, ám a kisebbek már nem ennyire megbocsájtóak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk