23 °C Budapest
Road sign on the border of Hungary as part of an European Union member state.

Cudar állapotok a magyar határon: meddig mehet még ez így tovább?

2024. április 8. 08:16

Elszürkült, megrogyott épületek, kitört ablaküvegek - ez fogadja a Nyugat-Európából érkezőket és az ingázó magyarokat a Vas megyei határátkelőkön - írja a HelloVidék. A lap annak járt utána vajon hány ilyen, magára hagyott épületegyüttes van még szerte az országban és terveznek-e bármit is kezdeni ezekkel.

Magyarország 7 országgal határos, és több mint 80 közúti határátkelő áll az autósok rendelkezésére
A nyugati határnál az elmúlt évtizedekben a határellenőrzés jelentősen megváltozott: Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és most már Horvátország irányából is ellenőrzés nélkül lehet beutazni, illetve ezen országok területére ellenőrzés nélkül lehet hazánkból kilépni. Ezeken az államhatárszakaszokon a határ bárhol és bármikor átléphető. A határellenőrzés azért nem szűnt meg teljesen az osztrák részről, jelenleg a migrációra (pár évvel ezelőtt a Covid-helyzetre) hivatkozva időnként elkérik a személyi igazolványokat. Az osztrák oldalon pedig egytől-egyig rendben tartott határátkelőket találunk. A magyar oldalon viszont már nem ez a helyzet - írja a lap.

A határátkelők jellemzően az állam tulajdonában vannak. Az ellenőrzésért és a határellenőrzésért felelős hatóságok általában a határátkelőhelyeken működnek, de a határátkelő infrastruktúra, például az épületek, utak, parkolók stb. az adott ország tulajdonát képezik. Általában az ilyen infrastruktúrákért az állam vagy az állami szervek felelnek. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) a HelloVidék kérdésére elmondta, a közúti határátkelőhelyekkel kapcsolatban lefolytatandó fejlesztések körét a Magyarország közúti határátkelőhelyeinek teljes körű fejlesztéséről és komplex rendezéséről szóló az 1223/2023. Korm. határozattal módosított 1750/2021. (X. 27.) Korm. határozat (a továbbiakban: KH), rögzíti.

Arra a kérdésre, hogy hány ilyen rossz állapotban lévő, használaton kívüli határátkelő van még Magyarországon, és terveznek-e (lehetne-e) ezekkel az épületegyüttesekkel bármit is kezdeni, az MNV azt válaszolta: "A határátkelők túlnyomó része jelenleg is a korábbi feladatellátás szerint kijelölt, vagy a KH alapján újonnan kijelölt vagyonkezelők vagyonkezelésében áll, ezért az MNV Zrt. nem tud tájékoztatást adni az ott megtalálható épületek konkrét számára vonatkozóan. A KH komplex akadálymentesítést irányzott elő valamennyi schengeni határátkelő vonatkozásában, aminek kivitelezése valamennyi érintett állami szereplő számára kiemelt prioritást jelent".

A teljes cikk az elhagyatott, lepusztult határátkelők kapcsán a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm