Tés, 2023. január 22.A havas úton elakadt autót tol egy család a behavazott Bakonyban, Tés határában 2023. január 22-én.MTI/Máthé Zoltán

Kiadták a riasztást, kemény havazás csap le erre az országrészre: 20 centinyi sem kizárt, itt a friss térkép

2023. november 28. 07:05

Kedden országszerte várható csapadék, döntően eső. Északkeleten havazni fog, Borsod és Nógrád megyére a figyelmeztetést is kiadták.

Kedden a nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Borsod és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt keddre:

Hol havazhat Magyarországon kedden?

Az Időkép térképe szerint az északkeleti országrészben bizonyos területeken nem kizárt, hogy 15-20 centi hó hulljon kedden. A portál szerint a hózóna egészen Vác vonaláig elérhet, ott viszont már csak 0-2 centire kell számítani.

Tés, 2023. január 22.
A havas úton elakadt autót tol egy család a behavazott Bakonyban, Tés határában 2023. január 22-én.
MTI/Máthé Zoltán
Tés, 2023. január 22. A havas úton elakadt autót tol egy család a behavazott Bakonyban, Tés határában 2023. január 22-én. MTI/Máthé Zoltán

Mi lesz a hét további részében?

Kedd estétől szerda reggelig tovább szakadozik, majd csökken is a felhőzet, de északkeleten, keleten hajnalban, reggel is maradhatnak borult körzetek. A tartós csapadék mindenütt megszűnik, ugyanakkor az éjszaka első felében főként az Észak-Dunántúlon, a hajnali órákban az északkeleti harmadban ismét előfordulhat záporos csapadék - egyre inkább havas eső zápor, hózápor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, elsősorban a Bakonyban és a Kisalföldön viharos lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően -5 és +1 fok között alakul, de a szélvédett, derült, havas északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Szerdán az ország nagy részén napközben kevés felhőre, napos időre számíthatunk, az északkeleti, keleti harmadban lehet több a felhő, arrafelé hózápor kialakulhat. Az északnyugati szelet többfelé kísérik erős széllökések, majd a nap második felétől mérséklődik, és délire fordul a légáramlás. Kora délutánra -1 és +4 fok közé emelkedik a hőmérséklet, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb. 

Csütörtökön erősen megnövekszik a felhőzet és napközben nagyrészt borult időre számíthatunk. Növekszik a csapadék esélye: döntően eső várható, de az északi megyékben havazás, havas eső is lehet. Nagy területen megerősödik a délnyugati, déli szél. A minimum általában -7, -1 fok között alakul, de északkeleten -8, -11 fok is lehet. Napközben délnyugat felől enyhébb levegő érkezik, a maximum-hőmérséklet -2 és +10 fok között várható. 

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem