8 °C Budapest
Hotel room in Thailand.

Már pihenni sincs pénze a magyaroknak: hatalmasat zuhant a belföldi turizmus

2023. június 1. 12:06

2023 áprilisában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,7, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál a külföldi vendégforgalom bővülésének köszönhetően. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,0 százalékkal visszaesett. 

2023. január–áprilisban a belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

2023. áprilisában a vendégek száma összességében 6,7 százalékkal, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 0,9 százalékkal mérséklődött. A magán- és egyéb szálláshelyeken 7,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2022 áprilisában.

A belföldi vendégek száma 3,0, a vendégéjszakáké 6,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 614 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,4 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 441 ezer vendéget és 1,0 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 73 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 6,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 0,5 százalékkal nőtt 2022 áprilisához képest. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon egyaránt a belföldivendég-éjszakák 19 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 20, a vendégéjszakáké 9,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 543 ezer vendég összesen 1,5 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 402 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 7,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák számában 14 százalékos bővülés történt 2022 áprilisához képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 67 százalékát regisztrálták.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel közel 45 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 34 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken folyó áron 16 százalékkal többet, 2,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2023. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest:

A turisztikai szálláshelyeken 1,4 százalékkal több, összesen csaknem 8,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 8,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (4,3, illetve 4,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken. (KSH)
 


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem