14 °C Budapest
plane in the air about to land at Lanzarote airport

Özönlöttek a magyarok Londonba: úgy kapkodták a repjegyeket, mintha nem lenne holnap

2022. szeptember 29. 18:02

Az egyik utazási technológiai cégadatai alapján az idei nyáron a magyarok és a románok repültek a legtöbbet Londonba. A csehek és szlovákok szeretnek leginkább előre tervezni, ők több mint egy hónappal az utazás előtt megvették a jegyeket. A magyar turisták egyre többször használják a „bárhová” opciót, a lengyelek a körutazásokat, a románok pedig a last minute városlátogatásokat szerették a legjobban a nyári szezonban. A repülőjegyárak csökkennek, a kelet-közép-európai régió lakosainak utazási kedve ősszel sem enyhül, kétszer annyi az őszi foglalás, mint tavaly. A hazánkból októberben induló repülőjáratokra a jegyek átlagosan több mint 20%-kal olcsóbbak, mint nyáron, míg novemberben tovább csökken az ár

A Kiwi.com, a cseh központú utazási technológiai vállalat rendszeresen figyeli és elemzi a turisztikai trendeket. Ezúttal a vállalat a közép-kelet-európai régió, ezen belül Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia lakóinak repülőjegy vásárlási szokásait vette górcső alá. Megnézték az adataikat, hogy kiderüljön, hogyan, mikor, mennyi ideig és hova szerettünk a legjobban utazni nyáron, valamint, hogy mi várható idén ősszel.

A járattörlések és az áremelkedések ellenére a repülés továbbra is népszerű. A Kiwi.com-on keresztül a nyár folyamán a tavalyi nyárhoz képest a régió egyes országaiban megduplázódott, Magyarországon több mint a négyszeresére nőtt a foglalások száma

-  mondta Eliška Řezníček Dočkalová, a cég customer experience igazgatója a nyári foglalási adatokról.

Csak azért is nyaralunk

Az idei nyári utazási szezon nagyon népszerű volt. Sokak számára több mint 2 éve ez volt az első alkalom, hogy repülővel utazhattak. Az utazási technológiai cég adatai szerint a régió országai közül a magyar piacon volt tapasztalható a leglátványosabb növekedés, nálunk 2021-hez képest 4,2-szeresére nőtt a lefoglalt járatok száma. Lengyelországban és Szlovákiában háromszoros növekedést regisztráltak, Csehországban a foglalások száma nemcsak a tavalyi évhez, hanem a járvány előtti időszakhoz képest is megduplázódott, míg Romániában 150%-os volt a növekedés. 

Az idei utazási trendek

A Kiwi.com repülőjegy keresőmotorja által megfigyelt legfontosabb trendek között van néhány, amely külön figyelmet érdemel:

  • Spontán magyarok: Keresés: „Bárhová”

Az összevetésből kiderül, hogy például a magyar turisták egyre inkább hajlandóak voltak a „bárhová” opcióhoz nyúlni, idén már több mint kétszer annyian, mint 2021-ben. Ez az opció lehetővé teszi, hogy olyan nyaralási célpontot találjunk, amely pénzügyi paramétereknek, időbeállításainknak megfelelő. Az utazás célpontja nem annyira fontos, mint az erre a célra elkülönített költségvetés vagy időzítés. A spontaneitásra és a választás szabadságára helyezhetjük a hangsúlyt.

  • Románia kedvence: last-minute városi kirándulás

A city-break, azaz egy hosszú hétvége egy-egy európai nagyvárosban, évek óta az egyik legnépszerűbb és legszívesebben választott utazási forma. A cég elemzése szerint ez a tendencia a romániai turisták körében is hasonlóan vonzónak bizonyult az elmúlt nyaralás során, ahol a legtöbb utazó inkább a last minute városlátogatást választotta a több héttel előre történő foglalás helyett.

  • Előre tervező csehek és szlovákok

A csehek és szlovákok terveznek leginkább előre, ők több mint egy hónappal az utazás előtt megvették a jegyeket (átlagosan 35 nappal előbb), a lengyelek viszont úgy tűnik, jobban szeretnek rögtönözni, ők átlagosan csak 3 héttel az indulás előtt veszik meg a repülőjegyüket.

  • Körutazó lengyelek

A „multi-city”, vagy „több város” opció szintén egyre növekvő trend a régió országaiban, a lengyel utazók például a tavalyi évhez képest ebben a szezonban négyszer többen használták. A „multi-city” különösen hasznos, ha körutazást tervezünk. Tökéletes azok számára, akik nem akarnak egyhelyben ülni, és egy utazásból akarják kihozni a legtöbbet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnépszerűbb úticélok

Országok

És most jöjjenek a hasonlóságok. Bár szeretünk különlegesnek tűnni, mégis nagyjából ugyanazokat szeretjük, mint szomszédaink. Minden vizsgált ország idén nyáron is Olaszországba és Spanyolországba repült legszívesebben. A legnépszerűbb repülős úti célok első 5 helyére még Franciaország, Görögország és az Egyesült Királyság került, kivéve a szlovák utazóknál, akik szívesebben repülnek Franciaország helyett inkább Horvátországba.

Városok

A technológiai cég adatai azt mutatják, hogy a románok és a magyarok kedvenc városa London volt az idei nyáron, a szlovákoknál Mallorca fővárosa, a cseheknél Róma áll az első helyen, a lengyel turisták pedig Párizst szerették volna látni leginkább.

Az ősz és az csökkenő jegyárak vonzzák a turistákat!

A régió utazási kedve ősszel sem enyhül, amit a jelenlegi foglalások száma is bizonyít, hiszen több mint kétszerese a tavaly őszi számoknak. A leggyakoribb úti célok ismét Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország és Portugália. Az őszi utazási hullámot az alacsonyabb jegyárak is támogatják, amelyek folyamatosan csökkennek.

Ősszel olcsóbb repülőjegyekre számíthatunk. Ennek nemcsak a főszezonon kívüli időszak az oka, hanem az is, hogy a légitársaságok a tél előtt növelik pénzügyi tartalékaikat, olcsóbb repülőjegyeket kínálnak, hogy minél több jegyet tudjanak eladni

- tette hozzá Eliška Dočkalová.

Az ősszel utazást tervezők tehát sokkal alacsonyabb árú repülőjegyekre számíthatnak. A hazánkból októberben induló repülőjáratokra a jegyek átlagosan több mint 20%-kal olcsóbbak (átlagár 97 EUR körül), mint nyáron, míg novemberben tovább csökken az ár, átlagosan 85 euróért kaphatunk repülőjegyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem