17 °C Budapest
Több ezer nyaraló életét könnyítik meg: napokon belül megnyílik a horvátok legújabb gigaberuházása

Több ezer nyaraló életét könnyítik meg: napokon belül megnyílik a horvátok legújabb gigaberuházása

2022. július 24. 15:06

Napokon belül, július 26-án nyitja meg kapuit a forgalom előtt déli szomszédeink legújabb gigaberuházásaként felépült projektje, a Pelješac-híd, mely összeköti Horvátországot ... Horvátországgal. Hogy erre tulajdonképpen miért is volt szükség, miért jó ez a magyaroknak, és miért rossz is egyben, annak járt utána a Pénzcentrum. 

Kevesen tudják, de Bosznia-Hercegovina is rendelkezik saját tengerparttal: a mindössze 22 km-es szakasz központja egy félszigeten elhelyezkedő Neum nevű település. A csavar azonban az, hogy a bosnyák partszakasz után ismét Horvátországba érkezünk ha dél fele utazunk. A dél-horvátországi tengerparti úton közlekedőknek jelenleg egy bosznia-hercegovinai határátkelőhelyen kell áthaladniuk, mielőtt mintegy kilenc kilométerrel később újra belépnének az EU területére.

Mivel Horvátország 2024-ben csatlakozik a schengeni övezethez, a rövid boszniai határszakasz hatalmas akadállyá vált. A schengeni tagság feltétele, hogy az utazókat és járműveiket a schengeni területre való belépéskor és az onnan való kilépéskor egyaránt ellenőrzik. Egy további ellenőrző pont Bosznia neumi parti sávjánál tovább nyújtaná a már így is masszív forgalmi dugókat a nyári hónapok hőségében – írja a SzabadEuropa.hu.

Egy híddal Horvátország a boszniai tengerpartot elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést szeretne kialakítani saját, délebbre fekvő tengerparti földsávjával.  A 2,4 kilométer hosszú Pelješac-híd, valamint a 20 kilométernyi bekötőút július 26-án nyitja meg kapuit a forgalom előtt – írja a Croatia Week.

"Minden rendben van, minden a tervek szerint halad. A hőség megnehezíti a munkások dolgát, akik jelenleg is dolgoznak, de a dolgok jelenlegi állása szerint (…) július 26-án lesz a híd megnyitása a bekötőutak egy részével együtt" - mondta Oleg Butković horvát közlekedési és infrastrukturális miniszter korábban, majd hozzátette, a fennmaradó 10 kilométernyi bekötőút és a stoni elkerülő út az év végéig elkészül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Butković miniszter elmondta, hogy a július 26-i megnyitó minden ember számára nyitott lesz, aki már reggeltől kezdve eljöhet, átsétálhat a hídon és részese lehet az eseménynek. Magára a hivatalos ünnepélyes megnyitóra este kerül sor.

Mi történik ezután?

Ha megnyílik a híd, feltehetően Dubrovnik és a környékbeli települések felértékelődnek. Immár nem kell átkelni a határon, felgyorsul a lejutás, így a most még kedvezőbb áru szállások is árat emelhetnek. A boszniai Neumban, amely a híd megnyitásával elveszíti az átmenő forgalom nagy részét, a helyiek még nem tudják, mit hoz a jövő. Van, aki bizakodó, mások pesszimisták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?