10 °C Budapest
White letters forming Balaton sign on the beach at the coast of Lake Balaton, clear blue calm water and mountains in the background on a sunny summer day, popular vacation destination in Hungary

Betett a vakációnak az infláció: rengeteg magyarnak csak álom idén a nyaralás

2022. július 17. 13:57

Rengeteg magyar fújta le a nyaralását a gazdasági helyzet miatt. Aki mégis elmegy nyaralni, az az étkezésen és az alkoholon spóról, de sokan úgy vannak vele: ha már elmennek nyaralni, akkor semmin sem hajlandóak spórolni.

A magyarok kétharmada kihagyja idén nyáron a nyaralást, a válaszadók negyedének pedig konkrétan az árak emelkedése, valamint az euró és a dollár drágulása írta át a terveit - derült ki a Publicus kutatásából, amelyet a Népszava megbízásából készítettek. Ráadásul a helyzet jelenleg még rosszabb lehet, mert a közvéleménykutatás június 30. és július 7. között készült, azaz még a kata-törvény és a rezsicsökkentés bejelentett módosítása eléőtt, és azóta újabb történelmi mélypontra zuhant a forint.

Akik a drágulás miatt voltak kénytelenek módosítani a nyaralásukon, a többség (58 százalék) úgy döntött, hogy az egész vakációt lefújja. 21 százalék rövidebb időre megy nyaralni, 14 százalék olcsóbb szállást választott, 9 százalékuk külföld helyett inkább itthon nyaral.

A válaszadók leginkább az étkezésen és a szálláson tudnak spórolni a nyaralás során, 8 százalék a kevesebb alkoholfogyasztásban látja a spórolás kulcsát, 46 százalék viszont ha már elmegy nyaralni, akkor semmin sem hajlandó spórolni. Még akkor sem, ha a megkérdezettek kétharmada szerint több mint tíz százalékkal drágább lett vakáció a forint mélyrepülése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17