16 °C Budapest
White letters forming Balaton sign on the beach at the coast of Lake Balaton, clear blue calm water and mountains in the background on a sunny summer day, popular vacation destination in Hungary

Betett a vakációnak az infláció: rengeteg magyarnak csak álom idén a nyaralás

2022. július 17. 13:57

Rengeteg magyar fújta le a nyaralását a gazdasági helyzet miatt. Aki mégis elmegy nyaralni, az az étkezésen és az alkoholon spóról, de sokan úgy vannak vele: ha már elmennek nyaralni, akkor semmin sem hajlandóak spórolni.

A magyarok kétharmada kihagyja idén nyáron a nyaralást, a válaszadók negyedének pedig konkrétan az árak emelkedése, valamint az euró és a dollár drágulása írta át a terveit - derült ki a Publicus kutatásából, amelyet a Népszava megbízásából készítettek. Ráadásul a helyzet jelenleg még rosszabb lehet, mert a közvéleménykutatás június 30. és július 7. között készült, azaz még a kata-törvény és a rezsicsökkentés bejelentett módosítása eléőtt, és azóta újabb történelmi mélypontra zuhant a forint.

Akik a drágulás miatt voltak kénytelenek módosítani a nyaralásukon, a többség (58 százalék) úgy döntött, hogy az egész vakációt lefújja. 21 százalék rövidebb időre megy nyaralni, 14 százalék olcsóbb szállást választott, 9 százalékuk külföld helyett inkább itthon nyaral.

A válaszadók leginkább az étkezésen és a szálláson tudnak spórolni a nyaralás során, 8 százalék a kevesebb alkoholfogyasztásban látja a spórolás kulcsát, 46 százalék viszont ha már elmegy nyaralni, akkor semmin sem hajlandó spórolni. Még akkor sem, ha a megkérdezettek kétharmada szerint több mint tíz százalékkal drágább lett vakáció a forint mélyrepülése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem