Aerial image of the Tihany Abbey, at Lake Balaton in Hungary

Ennyit a külföldi nyaralásról: ezt már csak nagyon kevés magyar engedheti meg magának

2022. július 8. 15:02

Bőven 400 forint felett van az euró, ami rossz hír azoknak, akik külföldön szeretnének pihenni. A történelmi mélyponton lévő árfolyam a magyarokat belföldi pihenésre, a külföldieket pedig magyarországi látogatásra ösztönzi – számolt be az RTL a gyenge forint hatásairól.

Már külföldön is arró írnak a lapok, hogy a forint gyengülése miatt különösen olcsóvá váltak a balatoni nyaralások. Károly Tamás, a Club Tihany igazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta, három évvel ezelőtt az 1500 férőhelyes, 13 hektáron elterülő üdülőhely 120 ezer vendégéjszakával zárt, idén 130 ezerre számítanak. Felelevenítik: míg a vasfüggöny lebontása előtt sok német vendég érkezett, most főként magyarok nyaralnak itt, sokan gyerekeikkel. A forint gyengesége miatt ugyanis egyre drágább az euróövezetben pihenni. Egy euró több mint 400 forintba kerül, tehát jóval többe, mint három évvel ezelőtt, ez viszont kedvez a magyar szállásadóknak, ugyanis így a külföldienek olcsó nálunk nyaralni, a magyaroknak pedig egyszerűen nem éri meg más a belföldi utakon kívül.

Magyarországon az infláció gyorsan emelkedik, és idén várhatóan kétszámjegyű lesz, ez azonban még nem volt jelentős hatással a nyaralási szokásokra. Viszont hatással van a bérspirálra: az igazgató szerint tavaly ötödével emelték a Club Tihanyban dolgozók bérét, és a bérköltségek idén is ugyanilyen mértékben emelkednek. A munkaerő már az elmúlt években is kevés volt, Tamás Károly sokat küzdött azért, hogy meg tudja szervezni a Club Tihany 220 fős, elsősorban a régióból érkező kollektíváját. A járvány idején sokan más szakmát választottak, így a vendéglősöknek most nemcsak a növekvő költségekkel, hanem az immár nyilvánvaló munkaerőhiánnyal is szembe kell nézniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?