The family are canceled of holiday plans

Ezért esik idén kútba rengeteg magyar nyaralása: nem is álmodhatnak kikapcsolódásról?

2022. május 29. 11:02

Az idei nyaralás szempontjából a járvány már kevésbé akadály, sokkal inkább a pénztárcán múlik - derült ki egy első negyedévében készült felméréséből. Bár a 30-59 évesek 42 százaléka úgy számol, hogy belefér egy több mint 5 napos pihenés belföldön, 26 százalék a külföldi utazást sem tartja kizártnak. Ugyanakkor a többség nem számol hosszabb nyaralással, 58 százalékuk a pénzhiány miatt mond le az utazásról. 

Az utóbbi két évben leginkább a koronavírus-járvány szabott gátat a nyári pihenéseknek, idén a pandémia visszahúzódása miatt ugyan élénkülés várható, ám sokan mégis kénytelenek lemondani a hosszabb nyaralásról. A K&H biztos jövő index idei első negyedévben készített reprezentatív felmérése lelombozó képet fest a 30-59 évesek helyzetéről. 

5 nap máshol, a többség nemet mondott

Az érintettek 42 százaléka, azaz 10-ből 4-en terveznek hosszabb, legalább 5 napos nyaralást belföldön, ami lényegében megegyezik a tavalyi értékkel. 26 százalékuk szerint egy külföldi nyaralás is képben van, szemben a tavalyi 16 százalékos eredménnyel, azaz országhatáron túli hosszabb pihenést, többen terveznek 2022-ben. 

A kutatás szerint ugyanakkor a többség nem látja reálisnak a több mint 5 napos nyaralást.

58 százalék kénytelen nemet mondani a belföldre, a megkérdezettek háromnegyedénél a külföldi út nem kerülhet napirendre. 

A pénzhiány a fő probléma

Akik nem terveznek hosszabb pihenést, jellemzően a pénzhiánnyal magyarázták ezt. A válaszadók 58 százaléka nincs olyan anyagi helyzetben, hogy beleférjen a költségvetésébe egy vakációzás. Arányuk nem változott jelentősen, tavaly ugyanis 56 százalékuknak nem volt elég pénze az utazásra. Az is kiderült a felmérésből, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a válaszadók 32 százaléka azért mond nemet a nyaralásra, mert az arra szánt megtakarítását másra költené. 

Ezek az indoklások nem jelentenek meglepetést, mivel a lakosság jelentős részének a másfél évtizedes csúcsra gyorsuló infláció, a bizonytalanabb gazdasági környezet nagyobb terhet jelent, így az extra kiadások, mint például egy nyaralás, nem feltétlenül fér bele a büdzsébe. Az idén egyébként viszonylag sokan, a megkérdezettek 24 százaléka azt mondta, nem biztos, hogy egyáltalán lesz ideje egy hosszabb utazásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem