A Couple of Senior Tourists is Exploring the City. Handsome Bearded Man and his Beautiful Wife are Looking at the Map and Searching the City Sightseeings.

Komoly bajba kerülhetnek az idősödő magyarok: az egészségük is rámehet, ha lemondanak erről

2022. május 27. 13:01

A nyári kikapcsolódás, utazás, feltöltődés a legtöbb magyar számára természetes és a mentális egészség szempontjából is fontos. 10-ből 4-en azonban még mindig nem engedhetnek meg maguknak évi egy hétnyi nyaralást sem. Bár a fiatalok számára is fontos az utazás, az X-generáció és idősebb korosztályok tagjainak az egészsége szempontjából kiemelten is az, a statisztikák szerint azonban idős korban még kevesebben tehetik meg, hogy nyáron - vagy az év bármely szakaszában - elutazzanak feltöltődni.

Az Eurostat statisztikái azt mutatják, hogy a lakosság egészét tekintve a magyarok 38,8 százaléka nem engedhet meg magának anyagilag egyetlen hét utazás, nyaralást sem egy évben 2020-as adat szerint. Vagyis 10-ből csaknem 4 magyarnak csak vágyálom az, amit sokan az életük elengedhetetlen részének tartanak, és mentális egészség szempontból is kiemelten fontos lenne. Az elmúlt évtizedben viszont pozitív, csökkenő tendenciát figyelhettünk meg, hiszen 2011-ben még 66,3 százalék volt azok aránya, akik anyagi okokból nem tudtak utazni.

Az összes európai országhoz képest Magyarország közepes a helyzet a tekintetben, hogy a lakosságnak hány százaléka nem engedheti meg magának az évi egy hét nyaralást. Viszont az Európai Unión belül, az átlagnál rosszabbul szerepelünk. Az EU-ban 28,6 százalék azok aránya, akik anyagilag nem tudják megoldani az utazást, hazánkban pedig 38,8 százalék. A legjobban áll ebben a statisztikában Norvégia (6,9%), Svájc (7,9%), Svédország (9,7%), legrosszabbul pedig Montenegró (70,9%), Törökország (59,2%), és Albánia (57,5%).

Magyarországon 2014 óta csökken azok száma, akik nem engedhetnek meg maguknak egy hétnyi nyaralást, és az EU-átlag változása is hasonló tendenciát mutat, csak hazánkban meredekebb volt a csökkenés. Ez azt is jelenti, hogy folyamatosan csökken az uniós átlag és a magyar arány között.

Az idősek, alacsony jövedelműek közül sokan tudnak utazni

Ha mélyebben is megvizsgáljuk a statisztikákat, akkor kitűnik, hogy az egyedül élő idősek közül 57,2 százalék nem engedheti meg az egyhetes nyári utazást sem, azokban a háztartásokban pedig, ahol ketten élnek, és legalább egyikük elhagyta a nyugdíjkorhatárt, 44 százalék az arány. Az Eurostat azt is közli, hogy a medián jövedelemnek - mely 2020-ban bruttó 320 582 forint volt - 60 százaléka (nettóban körülbelül 128 ezer forint) alatt keresők közül mennyien nem tehették meg, hogy elutazzanak egy hétre valahová. Magyarországon 72,8 százalékuk ezt nem engedhette meg magának:

Úgy tűnik, hogy amíg az olyan a kétszemélyes háztartások, ahol él 65 év feletti idős is jobb helyzetben voltak általánosságban, mint az egyedül élő idősek utazás, nyaralás szempontjából, ha az alacsony jövedelműeket nézzük, a kétszemélyes háztartások lesznek rosszabb helyzetben. A medián jövedelem 60%-a alatt kereső kétszemélyes háztartások közül, ahol idősödő korosztályba tartozó személy is él, 82,1 százalék, vagyis 10-ből legalább 8 nem engedheti meg magának az évi egyhétnyi utazást sem.

Az EU-s átlag minden téren jobb, mint a magyar, viszont az idősek és alacsony jövedelműek helyzetét tekintve különösen. A medián jövedelem 60%-a alatt keresőknek például 58,5, a medián jövedelem 60%-a alatt kereső egyedül élő időseknek 58,2 százaléka nélkülözi a nyaralást - míg Magyarországon nagyobb a különbség, 72,8 és 79,4 százalék között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az utazás a mentális egészséghez is elengedhetetlen

Nemcsak azt mutatja ez a statisztika, hogy milyen szűkös anyagi helyzetben van rengeteg magyar - nem tudnak egy hétre sem elutazni egy évben. Hiszen utazás is olyan alapvető szükséglet, amely a testi és lelki egészség megőrzésében is kardinális szerepet tölt be. Ráadásul éppen az idősödő generációk tagjainak lenne a legnagyobb szükségük utazásokra, kikapcsolódásra, feltöltődésre, mégis ők nem tehetik ezt meg anyagilag nagy arányban.

A magyarok 91 százaléka szerint az utazás és a nyaralás javíthatja a mentális egészséget egy friss felmérés szerint és a válaszadók kétharmada szerint határozott összefüggés van a vakációzás és a jóllét között. Az is kiderült, hogy majdnem minden második (49%) magyar úgy gondolja, hogy romlott a mentális egészsége a világjárvány idején a korlátozott utazási lehetőségek miatt. Jelentősek a különbségek viszont a generációk között ezen a téren: míg a Z generáció tagjai közül 10-ből 6-an úgy érzik, hogy romlott a mentális egészségük, addig az Y generáció kicsit több, mint fele (52%), az X generáció 44%-a vélekedik így, a Baby boomerek körében pedig a legalacsonyabb ez az arány: 10-ből mindössze 3 fő (29%) tapasztalt a mentális egészségében negatív változást a korlátozott utazási lehetőségek miatt.

A magyarok döntő többsége (83%) legalább egy, de inkább több utazást tart ideálisnak évente.

A magyarok 38 százaléka évi egy vakációval is fel tud töltődni, a válaszadók 28 százaléka évi két utazásra van szüksége mindehhez. (8% évi legalább 3 út mellett érzi úgy, hogy ki tud kapcsolódni, míg 9%-nak még ennél is többre van szüksége.) A kutatás szerint az X generációsok jólléte igényli a leggyakoribb utazást, ennek a generációnak a 88 százaléka érzi úgy, hogy évente legalább egy nyaralásra van szüksége a feltöltődéshez. Kiemelkedő, hogy a generáció minden második tagja évi legalább 2 utazással, sőt, 10-ből 1 fő (11%) évi 4 vagy több utazással elégedett igazán. A Baby boomereknek pedig a háromnegyede igényelne legalább évi egy nyaralást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06