13 °C Budapest
Így készülnek az idei szezonra a turistaparadicsomok: átírta a piacot a háború

Így készülnek az idei szezonra a turistaparadicsomok: átírta a piacot a háború

2022. április 26. 08:31

Az ukrajnai háború kitörése után rövid időre befékezett, majd újra az év elején tapasztalt magas fordulatszámra pörgött fel a nyári utazások iránti kereslet, kétszer annyi tengerparti charterjáratot tudnak megtölteni az irodák, mint tavaly.

A háború hatását a korábban sok ukrán és orosz vendéget fogadó területeken, mindenekelőtt Törökországban, Cipruson és Egyiptomban lehet majd igazán látni, hacsak az ottani szállásadók nem tudják pótolni különböző akciókkal a kieső vendégkör egy részét. 

A februárban kitört háború miatt elbizonytalanodtak az utazást tervezők, hiába készültek a külföldi nyaralásra rengetegen két év bezártság után. Az év elejétől folyamatosan és dinamikusan erősödő kereslet hirtelen elapadt, mintegy másfél hétre lefagyott a piac, hiszen a turizmus rendkívül sérülékeny iparág, de – mint az ismét bebizonyosodott – regenerálódni is a leggyorsabban képes – mondta a Világgazdaságnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. 

Egyelőre ismeretlen mértékű vákuumhatásként formálhatják és szívhatják el a keresletet ezek a turistaszerző akciók, miközben az is nyilvánvaló, hogy a magyarok körében is egyre népszerűbb Szentpétervár és Moszkva, valamint a kárpátaljai kulturális körutazások jó időre eltűnnek a kínálatból a háború miatt

– jelezte Molnár Judit. Az utaztatók tapasztalatai szerint a klasszikus tengerparti toplistákon nincs helycsere, az idén is a horvát, a görög és a török turistaparadicsomokba készül a legtöbb magyar nyaralni, a három dobogóst pedig továbbra is Egyiptom, Olaszország, Spanyolország és Tunézia követi évszaktól függően váltakozó sorrendben az élbolyban. A várakozások szerint nyárra aligha lesz olyan európai ország, ahová nem lehet korlátozások nélkül beutazni, sőt, már Balin és egyre több ázsiai országban is folyamatosan enyhítenek a turistafogadás feltételein, és a mintegy másfél évre bezárt Egyesült Államok is kinyitott már az ősszel, jelenleg 24 órás negatív PCR-teszttel fogadja a külföldieket.

Az egyszerűbb és egységes utazási feltételek is növelik a keresletet, olyannyira, hogy az eddig leszerződött repülőgépes charterjáratok száma már csaknem a duplája a tavalyinak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– emelte ki Molnár Judittól. A pandémia első évében, 2020 nyarán heti hat gép közlekedett az extra rövid, alig két hónapos főszezonban, tavaly már heti 21, idén pedig 40 körül lehet a heti járatok száma, és már június közepén beindulhat, majd szeptember végéig tarthat a nyári szezon. Ez azt jelenti, hogy ha stabilizálódik a helyzet, a Covid előtti volumen 80 százalékát is elérheti a tengerpartokra irányuló chartereztetés.

Az utaztatók szövetségének adatai szerint átlagosan mintegy 10 százalékkal drágábbak az idén a nyári külföldi szervezett utak, amit az inflációval és a világpiaci árakkal tisztában lévő ügyfelek nem tartanak túlzónak

– mondta Molnár Judit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem